Teraz dla zakupów o wartości powyżej 600zł 300zł dostawa przez Pełnomocnika na nasz koszt!
Product was successfully added to your shopping cart.
5
Product was successfully added to your compare list.
5
Product was successfully added to your wishlist.
5
Opis produktu
Destylarnia Blair Athol to jeden ze starszych obiektów tego typu w Szkocji. Powstała w 1798 roku i początkowo nosiła nazwę Aldour. Jej źródłosłów wiąże się z potokiem Allt Dour ('Potok Wydry'), z której gorzelnia czerpie wodę do tej pory; z tego też powodu, na etykietce Blair Athiol umieszczono wydrę siedzącą nad potokiem. Seria "Flora & fauna" jest przedsięwzięciem zainicjowanym przez United Distillers w 1992 roku. Jego celem było przedstawienie konsumentom whisky pochodzących ze szkockich destylarni, w dużej mierze tych mniejszych i słabiej znanych. Cechą wyróżniającą tę serię jest taki sam kształt i pojemność butelek (0,7 l) oraz szata graficzna etykiet - dwukolorowa z krótką informacją na temat destylatu oraz rysunkiem zwierzęcia lub rośliny charakterystycznych dla miejsca, w którym znajduje się destylarnia. Obecnie wydawanie tej serii jest kontynuowane przez następcę United Distillers - Diageo.Wrażenia zapachowo-smakowe | Korzenny, Owocowy, Suszony owoc |
---|---|
Kraj | Szkocja |
Region produkcji | Highland |
Marka / Destylarnia | Blair Athol |
Butelkowanie | W destylarni |
Rodzaj whisky | Single Malt - whisky słodowa z jednej destylarni |
Wiek / lata leżakowania | 12 lat |
Zawartość alkoholu [%] | 43% |
Inne cechy | Official Bottling (OB) - butelkowanie oficjalne, Seria Flora & Fauna |
Pojemność butelki | 0,7 litra |
Opakowanie | Tylko butelka |