Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku
Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Region Speyside

Speyside to region Szkocji o największej ilości destylarni i największym ich zagęszczeniu. Położony w północno-wschodniej Szkocji, w dolinie rzeki Spey, jest wydzieloną częścią regionu Highlands. Ponieważ panuje tu bardziej umiarkowany klimat niż w pozostałej części Highlands, produkowane w Speyside whisky charakteryzują się delikatniejszym smakiem, a producenci zwykle nie używają torfu do procesu słodowania. Pomimo, że jest to niewielki obszar, skupionych jest na nim około połowa wszystkich szkockich destylarni.

Produkcja single malt whisky w Speyside

Speyside od zawsze był centrum produkcji whisky w Szkocji. Na obszarze pomiędzy Inverness, a Aberdeen mieści się większość szkockich destylarni. Geograficznie region Speyside zawiera się wewnątrz regionu Highlands i jest skupiony w dorzeczu rzeki Spey i Livet. Niektórzy uważają Speyside jako podregion regionu Highland. Co więcej, niektórzy producenci wciąż opisują swoje whisky na etykietach jako „highland malt”, pomijając jakby samodzielność regionu Speyside, mimo iż whisky z tej części Szkocji są bardzo charakterystyczne i bez trudu można je rozpoznać. Whisky ze Speyside są najsłodsze ze szkockich maltów, o różnej mocy od lekkich, kwiatowych aromatów po ciężkie, bogate, często z posmakiem sherry, jednocześnie praktycznie bez dymu i torfu tak często obecnego w regionach wyspiarskich. Malty ze Speyside są zarówno doskonałe na początek drogi z whisky single malt i pozwolą zapoznać się z bogactwem szkockiej, jak i dla kolekcjonerów dostarczając niezwykle zrównoważonej i dojrzałej whisky.

Walory smakowe whisky ze Speyside

Jeśli charakter whisky z wyspy Islay nie jest Twoim typem, to whisky ze Speyside powinny zaspokoić Twoje gusta, można więc zaryzykować że delikatność destylatów ze Sepyside będzie odpowiednia dla każdego miłośnika whisky. Producenci nie stosują zwykle torfu, często używają beczek po hiszpańskiej sherry, które „dodają” do whisky w procesie leżakowania słodyczy i owoców. Whisky ze Speyside są więc niezwykle gładkie, dobrze zbilansowane i zachowując charakter szkockiej nadal dużo wyraźniejsze niż whiskey z Irlandii.

Legendy Speyside

Region Speyside to wielu renomowanych producentów, którzy setki lat pracowali na swoją opinię. Do najbardziej uznanych marek należą Macallan, Glenlivet, Glenfiddich, Balvenie, Glenfarclas, czy Mortlach.

Marki i destylarnie whisky

Wybrane marki szkockiej whisky single malt z regionu Speyside: Aberlour, Ardmore, Balvenie, BenRiach, Benromach, Caperdonich, Cragganmore, Dufftown, Glen Grant, Glen Moray, Glenallachie, Glenburgie, Glenfarclas, Glenfiddich, Glenlivet, Glenrothes, Imperial, Knockando, Macallan, Mannochmore, Mortlach, Speyburn, Strathmill, Tamdhu, Tormore.

Pomoc w doborze alkoholu

Jeżeli jesteś zainteresowany kupnem dobrej whisky, ale masz pewne wątpliwości lub nie możesz zdecydować się na konkretną edycję - skontaktuj się z nami! Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i pomożemy w doborze odpowiedniego trunku i dodatków. Można kontaktować się z nami mailowo, telefonicznie lub osobiście w naszym sklepie w Warszawie.