Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Rejestracja

  • Zaloguj się

    Product was successfully added to your shopping cart.

    5

    Product was successfully added to your compare list.

    5

    Product was successfully added to your wishlist.

    5

    Outof stock

    anCnoc Cutter / 46% / 0,7 l

    259,00 zł

    Dostępność: Brak w magazynie

    Cutter to nazwa ręcznego narzędzia używanego do cięcia torfu z mniej wilgotnych, płytszych torfowisk. Oznacza to, że pozyskany torf jest suchy, a zatem lepiej się pali, co w efekcie końcowym daje whisky o średnio-ciężkim zadymieniu.
    Zapach jest intensywny i niezapomniany. Początkowo gruba i tłusta struktura dymu ujawnia stopniowo ostrzejszą, bardziej medyczną warstwę torfową po czym pojawia się przeszywający wybuch owoców, głównie dojrzałych brzoskwiń, ale wyczuwalna jest też odrobina dębu.
    W smaku pojawia się popiół, z lekką goryczką pestek z jabłka. W dalszej kolejności wyczuć można nutę garbowanej skóry i wanilii, a następnie ostrzejsze nuty różowego grejpfruta oraz sad pełen dojrzałych owoców. Wykończenie eleganckie i długie, kalejdoskop przypraw i elementów torfowych, które ustępują intensywnym owocowym smakom.
    Zawartość fenoli wynosi 20,5 ppm – najwięcej w całej serii torfowych whisky anCnoc.

    SKU: 1009

    Jedna z nielicznych destylarni, produkująca pod inną marką niż nazwa zakładu produkcyjnego. Nazwę anCnoc wprowadzono w roku 1993, aby uniknąć skojarzeń z inną destylarnią "Knockando". anCnoc - wymawiane jako "a-nok" - oznacza w języku gaelickim "wzgórze". Destylarnia w większości swoich produktów stosuje nietorfowy słód jęczmienny, aczkolwiek pojawiła się też limitowana seria anCnoc Peaty Collection. Pod czujnym okiem Distillery Managera anCnoc z alembików Knockdhu popłynął torfowy spirytus, który zalany został do beczek po bourbonie. Powstała lekko zadymiona i torfowa whisky w połączeniu z subtelnymi smakami anCnoc. W 2014 roku pojawiły się pierwsze z limitowanej serii torfowych whisky anCnoc. Całą serię, w której whisky otrzymały nazwy od tradycyjnych narzędzi służących do wydobywania i obróbki torfu, tworzą: Tushkar, Rutter, Flaughter, Cutter, Peatlands, Rascan.
    Nowość w sklepie od dnia 13 gru 2015
    Whisky miesiąca N/D
    Wrażenia zapachowo-smakowe Cytrusowy, Drewno, Dymny, Korzenny, Medyczny, Owocowy, Pikantny, Torfowy
    Kraj Szkocja
    Region produkcji Highland
    Marka / Destylarnia AnCnoc / Knockdhu
    Butelkowanie W destylarni
    Typ whisky Single Malt - whisky słodowa z jednej destylarni
    Zawartość alkoholu [%] 46
    Ilość torfu (parts per milion) 20.5 ppm
    Inne cechy Un-Chill Filtered - whisky nie filtrowana na zimno, Non Coloured - whisky nie barwiona karmelem, Limited Edition - edycja limitowana
    Pojemność butelki 0,7 litra
    Opakowanie Tuba

    Tagi produktów

    Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.