Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku
Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

Outof stock

Ballechin #5 / Marsala Cask Matured / 2010 / 46% / 0,7 l

369,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Ballechin to torfowa edycja whisky z destylarni Edradour. Wydanie 5te z roku 2010 leżakowane było dodatkowo przez kilkanaście tygodni w beczkach po winie Marsala.
Aromat mocny i konkretny: słodkawy dym, palony wrzos i nieco torfu. Smak delikatniejszy, niż można by przypuszczać na podstawie samego aromatu. Dominuje w nim również kilka składników dymnych (palony wrzos, węgiel drzewny), lecz równoważą je owocowe akcenty wiśni. Finisz krótki i torfowy.

SKU: 1271

Nowość w sklepie od dnia 2 maj 2011
Kraj Szkocja
Region produkcji Highland
Marka / Destylarnia Ballechin / Edradour
Butelkowanie W destylarni
Typ whisky Single Malt - whisky słodowa z jednej destylarni
Rodzaj użytych beczek po bourbonie i dodatkowe kilkanaście tygodni leżakowania w beczkach po winie Marsala
Data butelkowania 2010
Nr partii / nr beczki 5te wydanie
Zawartość alkoholu [%] 46
Ilość torfu (parts per milion) 50
Inne cechy Official Bottling (OB) - butelkowanie oficjalne, Un-Chill Filtered - whisky nie filtrowana na zimno, Non Coloured - whisky nie barwiona karmelem
Pojemność butelki 0,7 litra
Opakowanie Karton
Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

Edradour

Jest to jedna z najmniejszych szkockich destylarni. Przy produkcji zatrudnia się zaledwie trzech pracowników. Jej moce wynoszą ok. 130 tys. litrów rocznie, więc w porównaniu z branżowymi standardami, nie jest to gorzelnia, lecz malutki zakład. Jednak trudno jest znaleźć inny, tak dalece wierny tradycyjnym sposobom produkcji. Edradour powstał w roku 1825 jako spółdzielnia rolnicza przetwarzająca plony swoich członków. W latach 20. XX wieku przeżywała hossę, gdyż wytwarzała kluczowy składnik blendu King's Ransom, niezmiernie popularnego w USA epoki prohibicji. Jej obecni właściciele traktują ją z jednej strony jako atrakcję turystyczną i „żywe” muzeum, z drugiej jednak jako miejsce udanych eksperymentów z przetwarzaniem różnych rodzajów słodów i leżakowaniem ich w beczkach po bardzo zróżnicowanych rodzajach wina. Edradour budzi ogromne zainteresowanie turystów nie tylko z powodu swoich produktów, ale również niepowtarzalnej atmosfery szkockiej prowincji. Na gości czeka duże centrum turystyczne czynne przez cały rok.

Full name Edradour Distillery
Adres Pitlochry, Perthshire PH16 5JP
Kraj Szkocja
Region Highlands
Status zakładu (active, mothballed, closed, dismantled, demolished) Otwarty
Telefon
Fanpage
Website http://www.edradour.com/
Data założenia 1825
Visitor centre Tak
Składnik blended
Właściciel Signatory Vintage Scotch Whisky Company
Szczegóły
Ballechin / Edradour
Out of stock New Condition Singlemalt.pl