Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Szkocja Aberfeldy

Aberfeldy (gael. Obar Phelalaidh) to niewielkie miasteczko w centralnej części Highland. Do historii weszło dzięki dwóm ludziom, mocno różniącym się między sobą: pierwszym był Robert Burns w 1787 piszący popularną pieśń The Birks of Aberfeldy, drugą – John Dewar – kupiec handlujący osobiście przygotowanymi blendami whisky. Nas, ze zrozumiałych względów, bardziej interesuje ten drugi. Pochodzący z okolic Aberfeldy John Dewar (1805-1880) od wczesnej młodości zajmował się handlem whisky i winami. Najpierw pracował u innych kupców, z czasem usamodzielnił się i założył własną firmę sprzedającą opracowane przez niego blendy. Z roku na rok stawały się one coraz bardziej popularne tak z racji smaku, jak i nowatorskiego, jak na owe czasy, sposobu sprzedaży – rozlewania w standardowe, szklane butelki. Pod koniec życia Dewar był zatem właścicielem naprawdę dobrze prosperującego przedsiębiorstwa. Jego synowie szybko pokazali, że nie zamierzają spoczywać na laurach i rozpoczęli światową ekspansje swoich produktów. Z tego powodu postanowili zbudować własną destylarnię. Uniezależniłaby ich ona od dostawców i dała możliwość pełnej kontroli produkcji, a tym samym jakości uzyskanego destylatu. W 1896 plany te doczekały się realizacji, a dwa lata później pierwsze produkty zakładu w Aberfeldy pojawiły się na rynku. Jak na tamte czasy gorzelnia była bardzo nowoczesna (m. in układ budynków odpowiadał kolejności faz produkcji), zaś gros jej produkcji stanowił podstawę blendów Dewar's. W ponad stuletniej historii destylarni była ona dwukrotnie wyłączana z produkcji. Oba te momenty nastąpiły w trakcie wojen światowych, kiedy to zasoby jęczmienia były przeznaczone na potrzeby spożywcze. Jednak, co należy podkreślić, sama firma wyszła obronną ręką zarówno z kryzysu na rynku whisky wywołanego w 1898 roku głośnym upadkiem firmy Pattisonów, jak i późniejsza polityką fiskalną rządu brytyjskiego kierowaną przez antyalkoholowo usposobionego Lloyda George'a. W latach 70. destylarnia w Aberfeldy przeszła modernizację. Obecnie działa w niej jedna stalowa kadź zacierna i 8 drewnianych kadzi fermentacyjnych, zaś sama destylacja następuje w czterech alembikach kotłowych. W 2000 roku otwarto w dawnej słodowni (z zachowanymi oryginalnymi podłogami do słodowania jęczmienia) centrum turystyczne przyjmujące corocznie około 30 000 gości z całego świata. Jest głównym składnikiem blenda Dewar’s.
Pełna nazwa Aberfeldy
Adres Aberfeldy, Perthshire PH15 2EB
Kraj Szkocja
Region Highland
Status zakładu Otwarty
Telefon 01887 822010
Fanpage facebook.com/DewarsAberfeldyDistillery
Strona internetowa aberfeldy.com
Data założenia 1896
Centrum dla odwiedzających Tak
Składnik blended whisky Dewar's
Właściciel John Dewar & Sons (Bacardi)
Kadź zacierna 7,5-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej
Kadź fermentacyjna 8 kadzi zaciernych z modrzewia i 3 ze stali nierdzewnej
Alembiki 4
Czas fermentacji 70 godzin
Zdolność wytwórcza 3 400 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1896 John i Tommy Dewar zaczynają budować destylarnię. Ich celem jest tworzenie whisky do swojego blenda - White Label
1917 Destylarnia się zamyka.
1919 Destylarnia otwarta ponownie.
1925 Distillers Company Limited (DCL) przejmuje destylarnię.
1972 Rekonstrukcja destylarni. Zwiększenie liczby alembików z dwóch do czterech.
1991 Pierwsza oficjalna whisky z destylarni. 15-letnia z serii Flora & Fauna.
1998 Bacardi kupuje John Dewar & Sons od Diageo za 1 150 000 funtów.
2000 Otwiera się centrum dla gości. Zostaje wypuszczony Aberfeldy 25YO
2005 21YO zastępuje 25YO
2009 Zostają wypuszczone dwie 18YO single cask
2010 19YO tylko dla rynku francuskiego.
2011 14YO single cask
2014 Nowa seria podstawowa i 18YO na strefy bezcłowe.
2015 16YO
2018 16YO i 21YO madeira finish na strefy bezcłowe
Edycje oficjalne 12 Years Old, 16 Years Old, 21 Years Old

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5