Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Wielka Brytania, Szkocja Auchentoshan

Auchentoshan jest jedną z nielicznych destylarni ulokowanych w Lowland. Jednak, co interesujące, wodę do produkcji czerpie z położonych już w Highland Kilpatrick Hills. Region Glasgow, w którym się znajduje, posiada bardzo długie tradycje gorzelnicze podtrzymywane początkowo przez miejscowe klasztory. Pierwszą wzmiankę o whisky destylowanej w „achad oisin” zanotowano w 1649 roku, być może Auchentoshan ma zatem ponad 350-letnie tradycje. Sama gorzelnia jest dużo młodsza. Powstała w 1817 roku (niektórzy jej początki datują na 1800), ale działała bez koncesji. Otrzymała ją dopiero w 1823 roku i od tego czasu funkcjonuje legalnie. Przez wiele lat Auchentoshan była małą, lokalną firmą. W trakcie II wojny światowej zakład został zbombardowany przez Luftwaffe i dopiero po odbudowie, w 1949 wznowił działalność. Nadal jednak była ona prowadzona na stosunkowo małą skalę i dopiero modernizacja i rozbudowa przeprowadzone w 1970 roku stworzyły możliwość większych rynkowych sukcesów. Specyfiką produktów tej gorzelni jest delikatność i łagodność smaku wytwarzanego alkoholu. Osiąga się ją dzięki potrójnej destylacji (znak rozpoznawczy Auchentoshan, bardzo rzadko stosowany w innych gorzelniach) dającej produkt bardzo mocny (81% alkoholu), ale jednocześnie łagodny. Dojrzewa on najczęściej w amerykańskich beczkach po bourbonie i hiszpańskich po sherry. Gorzelnia wyposażona jest w stalową kadź zacierną, 7 kadzi fermentacyjnych i trzy alembiki. W 1994 właścicielem gorzelni została firma Suntory. Od 2005 roku działa w niej centrum dla zwiedzających odwiedzane każdego roku przez około 20 000 osób. Jest ono nowoczesne w stylu, zwraca uwagę zwłaszcza bar – ostatni etap każdej wycieczki. Whisky Auchentoshan wydawana jest w różnych rodzajach. Kilka z nich – Classic, American Oak, Blood Oak, Heartwood i Three wood nie mają oznaczeń wieku. Pozostałe to wersje 12-, 18- i 21-letnie. Są także edycje specjalne: Vintage 1977, Vintage 1978, Vintage 1998 leżakowane w beczkach po sherry. W 2011 pojawiły się także trzy inne wersje: 1975 Bourbon, 1999 Bordeaux wine oraz Valinch. Ta ostatnia jest nierozcieńczaną i nie filtrowaną na zimno wersją Classic emitowaną rokrocznie w czerwcu z okazji dnia ojca. W następnych latach, tj. 2013, 2014, 2015, 2017 i 2018 pojawiły się kolejno: Virgin Oak, American Oak, Blood Oak i Noble Oak (rynek wolnocłowy), Bartender's Malt, Bartender's Malt 2 i 1988 PX.
Pełna nazwaAuchentoshan Distillery
AdresOff Great Western Rd, Clydebank G81 4SJ, Wielka Brytania
KrajWielka Brytania, Szkocja
RegionLowlands
Status zakładuOtwarty
Telefon+44(0) 1389 878561
Strona internetowahttps://www.auchentoshan.com
Data założenia1823
Centrum dla odwiedzającychTak
WłaścicielBeam Suntory
Kadź zacierna6,8-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej
Kadź fermentacyjna4 kadzie z sosny oregońskiej i 3 ze stali nierdzewnej
Alembiki3 miedziane alembiki
Czas fermentacji50-120 godzin
Zdolność wytwórcza2 000 000 litrów czystego alkoholu rocznie
Edycje oficjalneAmerican Oak, Three Wood, 12YO, 18YO, 21YO
Specjalne edycje oficjalneBlood Oak, Heartwood, Noble Oak, Springwood, The Bartender's Malt

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5