Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Szkocja Balvenie

Nazwa gorzelni pochodzi od średniowiecznego zamku, którego ruiny znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie zakładu. W 1892 roku William Grant – od pięciu lat właściciel funkcjonującej niedaleko destylarni Glenfiddich – zbudował tu swoją drugą wytwórnię whisky. Wyposażył ją w sprzęt pochodzący z Lagavulin i Glen Albyn. Wodę wykorzystywaną do produkcji czerpano z tego samego źródła, z którego korzystał Glenfiddich. Balvenie od początku była gorzelnią dbającą nie tylko o odpowiednie przetwarzanie posiadanego ziarna, ale także o jego właściwą hodowlę, stąd też w jej skład weszła 1000-akrowa farma, na której hodowano jęczmień. Słodowano go we własnej słodowni. Podobnie czuwano nad wydobyciem i odpowiednim wysuszeniem torfu stosowanego do ogrzewania alembików. Te zasady obowiązują do dziś. Balvenie jest jedną z nielicznych działających destylarni posiadających własne uprawy jęczmienia, słodujących go (pokrywa w ten sposób około 10% swojego zapotrzebowania) i wydobywających torf. Wiele z czynności produkcyjnych (np. słodowanie) jest wykonywanych w sposób tradycyjny, bez użycia nowoczesnych technologii. Obecnie wytwórnia ma imponujące moce produkcyjne (sięgające 6,8 mln litrów destylatu rocznie). Destylacja przebiega w 5 alembikach pierwszej destylacji i 6 końcowej. Destylaty dojrzewają głównie w beczkach po sherry i bourbonie. W 2005 roku gorzelnia otworzyła specjalne centrum dla zwiedzających organizujące wycieczki dla niewielkich (maksymalnie ośmioosobowych) grup turystów. Wymagana jest jednak wcześniejsza rezerwacja terminu. Balvenie wytwarza wiele wersji single malt: 12 Years Old Double Wood, 17 Years Old Double Wood, 14 Years Old Caribbean Cask, 21 Years Old Port Wood. Pojawiają się także edycje specjalne: Triple Cask, Single Barrel, seria Tun 1401, Tun 1509 i DCS Compendium. Wytwarza się także blended malt pod nazwą Monkey Shoulder. Whisky ta zestawiana jest z destylatów z Balvenie, Glenfiddich i Kininvie.
Pełna nazwa Balvenie Distillery
Adres Balvenie Maltings, Dufftown, AB55 4BB
Kraj Szkocja
Region Speyside
Status zakładu Otwarty
Telefon +44 (0) 1340 822 210
Strona internetowa https://www.thebalvenie.com
Data założenia 1892
Centrum dla odwiedzających Tak
Składnik blended whisky Monkey Shoulder
Właściciel William Grant & Sons
Kadź zacierna 11-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej
Kadź fermentacyjna 14 kadzi: 9 drewnianych i 5 ze stali nierdzewnej
Alembiki 11 miedzianych alembików: 5 do pierwszej destylacji i 6 do drugiej
Słodownia destylarnia sama uprawia i słoduje jęczmień, pokrywając w ten sposób ok. 15% swojego zapotrzebowania
Zdolność wytwórcza 6 800 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1892 Rodzina Grantów zakłada Balvenie
1893 1 maja następuje pierwsza destylacja
1923 William Grant umiera. Jego syn, John, rozpoczyna ekspansję gorzelni
1929 Przejście na tradycyjne słodowanie jęczmienia. Podłoga do słodowania używana jest do dziś
1957 Zwiększenie liczby alembików z dwóch do czterech
1962 17-letni David C. Stewart rozpoczyna pracę w William Grant & Sons
1965 Rozbudowa o kolejne dwa kotły destylacyjne
1971 Pierwsza whisky Balvenie wydana jako single malt. Zwiększenie liczby alembików do ośmiu
1974 David C. Stewart awansuje na stanowisko Malt Mastera
1982 Wydana zostaje edycja Founder’s Reserve
1983 Pierwsze eksperymenty z dojrzewaniem destylatów kolejno po sobie w dwóch różnych rodzajach drewna. Wynikiem nowych metod leżakowania jest pojawienie się The Balvenie Classic
1987 50-letnia Balvenie pojawia się na rynku
1993 Trzy nowe edycje: 10 Years Old Founder’s Reserve, 12 Years Old Double Wood i 15 Years Old Single Barrel
1996 Wydane zostały dwie rocznikowe edycje oraz whisky finiszowane w beczkach po porto
2001 Powstaje Balvenie Islay Cask
2002 Wydana została Balvenie 50 Years Old
2004 David C Stewart świętuje 30-lecie pracy jako Malt Master. Zaprezentowana zostaje edycja 30-letnia
2005 Na rynku pojawia się Balvenie 14 Years Old Rum Wood Finish
2006 17 Years Old New Wood, 14 Years Old Roasted Malt i PortWood 1993 zostają wydane
2007 Vintage Cask 1974 i 17 Years Old Sherry Oak zostają wydane
2008 Signature, Vintage 1976, Rose i 17 Years Old Rum Cask zostają wydane
2009 David C. Stewart – najdłużej działający Malt Master w branży przekazuje stanowisko na rzecz Briana Kinsmana. Vintage 1978, 17 Years Old Madeira Finish, 14 Years Old Rum Finish i 14 Years Old Golden Cask zostają wydane
2010 Powstaje seria Tun 1401, a także 40 Yeras Old, Peated Cask i Carribean Cask
2012 50 Yeras Old i 17 Years Old Double Wood zostają wydane
2013 Zaprezentowana zostaje seria Triple Cask (12 YO, 16 YO, 25 YO) dla sklepów wolnocłowych
2014 Po dziewięciu partiach, serię Tun 1401 zastępuje Tun 1509. 50 Years Old oraz edycje Single Barrel (15 YO i 25 YO) zostają wydane
2015 Powstaje seria DCS Compendium
Edycje oficjalne 12 Years Old Double Wood, 17 Years Old Double Wood, 14 Years Old Caribbean Cask, 21 Years Old Port Wood
Specjalne edycje oficjalne 12 YO Triple Cask, 16 YO Triple Cask, 25 YO Triple Cask, 12 YO Single Barrel, 15 YO Single Barrel, 25 YO Single Barrel, 30 YO, 40 YO, 50 YO, Tun 1401, Tun 1509, DCS Compendium

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5