Twój koszyk
No products in the cart.

Szkocja Benromach

Destylarnia powstała w 1898 roku, na krótko przed spektakularnym krachem Pattisonów, który zamknął złotą erę szkockiej whisky. Jej plany stworzono w pracowni Charlesa Doiga – architekta zasłużonego dla gorzelnictwa Speyside. Zaprojektował on kilka innych zakładów na tym terenie. Historia Benromach jest burzliwa, obfitująca w liczne zmiany właścicieli oraz okresy zawieszenia produkcji. Mimo tych zawirowań wytwórnia była jednak modernizowana i rozbudowywana w latach 1966 i 1974, zaś ostatnia przebudowa trwała aż 5 lat i zakończyła się w stulecie destylarni (1998). Uroczystego otwarcia dokonał wówczas Książę Walii. Od 1993 roku Benromach należy do firmy Gordon & MacPhail, która włożyła wiele trudu tak w utrzymanie produkcji tej gorzelni - przez wielu ekspertów uznanej za zbyt małą, aby liczyć się na rynku - jak i wytwarzanie produktu wysokiej jakości. Destylarnia jest niewielka – jedna z najmniejszych w Speyside i jej moce produkcyjne wynoszą około 500 tysięcy litrów alkoholu rocznie. Jednak praktyczne ich wykorzystanie plasuje się niżej – na poziomie 300 000 litrów. Wytwarzany destylat jest wysokiej jakości, co przekłada się na coraz większe zainteresowanie odbiorców – firma odnotowuje wysokie wzrosty sprzedaży. Z tego też powodu rozważane są plany kolejnej rozbudowy gorzelni. Aktualne wyposażenie destylarni składa się ze stalowej kadzi zaciernej, czterech modrzewiowych kadzi fermentacyjnych oraz dwóch alembików. Są one stosunkowo niskie i szerokie, co skutkuje bogatym smakiem tutejszej whisky. Destylaty single malt leżakują w nowo napełnianych beczkach po Sherry i po Bourbonie. Na ofertę destylarni składa się kilka maltów: 10 Years Old, 10 Years Old / 100 proof i 15 Years Old. Do tego dochodzą edycje specjalne, takie jak: Organic, Peat Smoke, Hermitage, Chateau Cissac, Sassicaia, Triple Distilled. W 1999 roku w budynku dawnej suszarni otwarte zostało specjalne centrum dla zwiedzających. Oferuje ono cztery trasy wycieczek zróżnicowane pod względem programu i czasu trwania. Centrum zostało wysoko ocenione przez Scottish Tourist Board, która przyznała mu cztery gwiazdki.
Full name Benromach Distillery
Adres Invererne Road, Forres, Moray, IV36 3EB
Kraj Szkocja
Region Speyside
Working status Otwarty
Telefon +44 1309 675 968
Website www.benromach.com
Founded 1898
Visitor centre Tak
Owner Gordon & MacPhail
Mash tun 1,5-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej i miedzi
Washback 4 kadzie z modrzewia europejskiego
Stills 2 miedziane alembiki
Fermentation time 72-120 godzin
Malting Destylarnia używa jęczmienia odmiany concerto o poziomie fenoli 10-12 ppm
Production capacity [litres] 500 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1898 Destylarnia Benromach uruchamia produkcję. Jej założycielami są Duncan McCallum i F.W. Brickman
1911 Harvey McNair & Co kupuje destylarnię
1919 Benromach zostaje przejęty przez Johna Josepha Caldera, który sprzedaje ją niedawno powstałej firmie Benromach Distillery Ltd
1937 Po kilku latach przerwy w produkcji, destylarnia zostaje ponownie otwarta
1938 Nabycie destylarni przez Train & McIntyre (Joseph Hobbs). W tym samym roku następuje sprzedaż zakładu firmie National Distillers of America
1953 Destylarnia przechodzi w ręce DCL (Distillers Company Limited)
1983 Przez lata 60. i 70. destylarnia kilkukrotnie była przebudowywana. W 1983 roku wstrzymuje produkcję
1993 Przejęcie przez firmę Gordon & MacPhail destylarni wraz ze wszystkimi beczkami leżakującymi w magazynach
1998 15 października gorzelnia wznawia produkcję
1999 Otwarcie centrum dla zwiedzających
2004 Benromach Traditional – pierwsze whisky wydana przez nowego właściciela
2005 22-letnia Port Wodd i Vintage 1968 zostają wprowadzone na rynek razem z Benromach Classic 55 Years Old
2006 Wydany zostaje Benromach Organic
2007 Na rynku pojawia się pierwsza mocno torfowa edycja od Benromach - Peat Smoke
2008 Powstaje Benromach Origins Golden Promise
2009 Powstaje Benromach 10 Years Old
2011 Nowe edycje: Peat Smoke i Hermitage. Zostaje wprowadzona whisky Benromach 30 Years Old
2013 Zaprezentowana zostaje kolejna whisky z serii Wood Finish – Benromach Sassicaia
2014 Trzy nowe edycje: 5 Years Old, 10 Years Old 100 Proof i Traveller’s Edition
2015 Zostaje wydana 15 Years Old oraz Hermitage i Sassicaia
2016 Powstaje 35-letnia edycja i 1974 Singe Cask
2017 Powstaje 1976 Singe Cask oraz Triple Distilled
Oficial bottlings 10 Years Old, 10 Years Old / 100 proof, 15 Years Old
Special official botlings Organic, Peat Smoke, Hermitage, Chateau Cissac, Sassicaia, Triple Distilled, 35 Years Old, 1974, 1975, 1977

Produkty

Registration

Login

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5