Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Wielka Brytania, Szkocja Bunnahabhain

Bunnahabhain w języku gaelickim oznacza „ujście strumienia”. Rzeczywiście, destylarnia ulokowana jest nad brzegiem cieśniny Islay w miejscu, gdzie rzeka Margadale uchodzi do morza. Wytwórnia powstała w 1881 roku na zupełnym pustkowiu, toteż jej budowa trwała aż trzy lata i pochłonęła dużą, jak na owe czasy kwotę – 30 tysięcy funtów. Poza zabudowaniami gorzelni należało bowiem wznieść przystań oraz zbudować drogę łączącą Bunnahabhain z Port Askaig. Z powodu oddalenia od siedzib ludzkich stała się ona niewielką, samodzielną osadą z domami dla pracowników i szkołą dla ich dzieci. Obecnie w części zabudowań turyści mogą znaleźć zakwaterowanie i tym samym przez jakiś czas żyć codziennością destylarni. Zakład w swojej historii nie uniknął czasowego zamknięcia. Trwało ono w latach 1982 – 84. Lata 90. również nie były dla niego łaskawe, ale karta odwróciła się w 2003 roku, kiedy to nabyła go firma Burt Stewart Distillers i w latach 2007 – 2008 przeprowadziła zasadniczą modernizację. Nawet problemy finansowe, jakie spotkały ją w 2009 roku i przejęcie przez południowoafrykański koncern Distell nie pogorszyło kondycji tej gorzelni. Whisky produkowana przez Bunnahabhain ulegała ewolucji. Początkowo była bardzo torfowa, gdyż piece do suszenia słodu opalano wydobywanym w okolicy torfem. Złagodniała w początkach XX wieku, kiedy to zrezygnowano z tej praktyki i przez długi czas odbiegała od stereotypu torfowej whisky z Islay. Również przez wiele dziesięcioleci była sprzedawana wyłącznie jako składnik blendów, ale od końca lat 70. zaistniała także jako single malt. Obecnie zestawia się z niej blendy takie jak Cutty Sark, Black Bottle i Famous Grouse. W ofercie single maltów Bunnahabhain znajdują się trunki zarówno mało, jak i intensywnie torfowe. Do tych pierwszych zalicza się Bunnahabhain 12, 18, 25 oraz 40 year old. Mało torfowa jest także darach Ur kierowana do sklepów wolnocłowych. Wersje torfowe to Toitech, Moine oraz Cruach Mhona. Gorzelnia posiada stalowa kadź zacierną, 6 sosnowych kadzi fermentacyjnych i cztery alembiki. Destylaty dojrzewają głównie w beczkach po bourbonie i sherry. Woda pobierana jest bezpośrednio ze źródeł Margadale, co sprawia, że nie spływając w kierunku morza nie nabiera posmaku torfowego. Moce produkcyjne zakładu wynoszą około 2,7 mln litrów czystego spirytusu rocznie, jednak destylarnia nie wykorzystuje ich w pełni. Destylaty torfowe stanowią 35% całej produkcji. Bunnahabhain jest otwarta dla zwiedzających, jednak wycieczki muszą być wcześniej rezerwowane. Turystom proponuje się różne typy zwiedzania (w cenie od 5 do 175 funtów od osoby).
Pełna nazwa Bunnahabhain Distillery
Adres Bunnahabhain Distillery, Port Askaig, Isle of Islay PA46 7RP
Kraj Wielka Brytania, Szkocja
Region Islay
Status zakładu Otwarty
Telefon +44 (0) 1496 840 557
Strona internetowa https://bunnahabhain.com/
Data założenia 1881
Centrum dla odwiedzających Tak
Składnik blended whisky Black Bottle, Cutty Sark
Właściciel Distell Group Limited
Kadź zacierna 12,5-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej
Kadź fermentacyjna 6 kadzie z sosny oregońskiej
Alembiki 4 miedziane alembiki
Czas fermentacji 48-110 godzin
Zdolność wytwórcza 2 700 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1881 Założenie destylarni przez Williama Robertsona z Robertson & Baxter razem z braćmi Williamem i Jamesem Greenless z Islay Distillers Company Ltd.
1883 Produkcja rusza na początku stycznia
1960 Największa inwestycja - budowa drogi, która połączyła destylarnię z Port Askaig
1963 Zwiększenie liczby alembików z 2 do 4
1982 Destylarnia wstrzymuje produkcje
1984 Ponowne otwarcie destylarni. Dla uczczenia 100 rocznicy wydana zostaje 21-letnia whisky
1993 Do Bunnahabhain zacumował ostatni statek z dostawą
1999 Edrington przejmuje Bunnahabhain i wstrzymuje w niej produkcję. Destylarnia pracuje tylko przez kilka tygodni w roku
2001 35-letnia edycja z 1965 roku zostaje wydana w trakcie Islay Whisky Festival
2003 Edrington sprzedaje Bunnahabhain wraz z marką whisky blended Black Bottle firmie Burn Stewart Distilleries za 10 milionów funtów. Zaprezentowano Bunnahabhain 40 Years Old z 1963 roku
2004 Powstaje pierwsza (6-letnia) limitowana edycja torfowej whisky o nazwie Moine
2005 Kolejne limitowane edycje: 18, 25 i 34-lata
2006 Wydana zostaje whisky 14 YO Pedro Ximenez i 35 YO
2008 W sklepach wolnocłowych pojawia się edycja Darah Ur, 10-letnia Toitech debiutuje na wybranych rynkach
2009 Zaprezentowana zostaje Moine Cask Strength
2010 Powstaje 30-letnie wydanie Bunnahabhain oraz torfowa Cruach-Mhona. Zwiększono zawartość alkoholu dla wszystkich edycji z 40% lub 43% do 46.3%
2013 Burn Stewart Distillers przejęte zostało przez firmę Distell za 160 milionów funtów. 40-letnia edcyaj debiutuje na rynku
2014 Dwie nowe whisky: Erigh Na Greine i Ceobanach
2017 Zostają wydane: Moine Oloroso, Stiuireadair i An Cladach
Edycje oficjalne 12 YO, 18 YO, 25 YO, 40 YO, TOITEACH A DHÀ, STIÙIREADAIR
Specjalne edycje oficjalne CEOBANACH, PEDRO XIMÉNEZ, MÒINE BRANDY, MÒINE OLOROSO
Edycje niezależne 2005 Gordon&Macphail, 2001 Murray McDavid, 2011 The Ultimate

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5