Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Szkocja Cragganmore

Destylarnię Cragganmore w 1869 roku założył John Smith, manager zasłużony dla rozwoju przemysłu gorzelniczego w Szkocji m.in. jako założyciel destylarni Ballindalloch i Glenfarclas. Miejsce, które wybrał pod lokalizację wytwórni - Ballindalloch w Speyside - miało jego zdaniem dwie zasadnicze zalety: dostęp do dużej ilości dobrej wody źródlanej oraz bliskość linii kolejowej. Przez blisko dwadzieścia lat John Smith kierował firmą, a po śmierci nowym właścicielem został jego brat George. W roku 1893 syn Jhon'a Gordon osiągnął wiek 21 lat i mógł przejąć kontrolę nad zakładem. Smithowie byli na tyle dobrymi przedsiębiorcami, że nie tylko dbali o wysoką jakość produkowanego trunku, ale również o korzystne kontrakty na jego sprzedaż. Dzięki temu Cragganmore praktycznie w ogóle nie odczuło efektów upadku firmy Pattisonów w 1898. W rękach rodziny destylarnia pozostała aż do roku 1923. Wówczas została sprzedana do firmy Cragganmore-Glenlivet Distillery Co., która wówczas należała do Peter'a Mackie z White Horse Distillers oraz do Sir George Macpherson-Grant z Ballindalloch Estate. Wkrótce Mackie sprzedał swoje 50% udziałów firmie DCL, natomiast rodzina Macpherson-Grant pozostała właścicielem swojej połowy udziałów w destylarni Cragganmore aż do roku 1965, kiedy to DCL przejęła pozostałe udziały. Obecnie Cragganmore należy do Diageo. Produkcja (wielkości 2,2 mln litrów rocznie) przebiega w stalowej kadzi zaciernej, sześciu kadziach fermentacyjnych z sosny oregońskiej oraz czterech alembikach. Dwa z nich mają płaskie, poziome łączniki destylacyjne (pomysł samego Johna Smitha) dzięki czemu cięższe frakcje destylatu są cofane do alembiku, zaś do chłodnic wędrują lżejsze opary. Chłodnice wężowe również są swego rodzaju ciekawostką nie spotykaną poza tą destylarnią. Długie i kręte przedłużają kontakt oparów z miedzią, co przekłada się na ostateczny smak whisky. Wytworzony alkohol leżakowany jest w magazynach z klepiskiem zamiast podłogi. Do przechowywania używa się głównie beczek po bourbonie. Większość wytwarzanego tu alkoholu przeznaczana jest do zestawiania blendów (przede wszystkim Johnnie Walker, White Horse i popularnego w Ameryce Łacińskiej Old Parr). Reszta trafia na rynek jako single malt. Występuje on w podstawowej wersji 12-letniej. Poza nią istnieje Distillers Edition finiszowana w beczkach po porto. W 2014 roku ukazała się edycja specjalna wchodząca w skład Diageo Special Release: Cragganmore 25 Yeras Old. Cragganmore zaprasza gości do otwartego między kwietniem a październikiem centrum dla zwiedzających. Oglądanie zakładu uzupełnione jest o degustację oraz wizytę w muzeum prezentującym pamiątki z przeszłości firmy. Przed wycieczką wskazana jest telefoniczna rezerwacja.
Pełna nazwaCragganmore Distillery
AdresBallindalloch, Banffshire, AB37 9AB
KrajSzkocja
RegionSpeyside
Status zakładuOtwarty
Telefon(+44) 01479874715
Strona internetowawww.malts.com
Data założenia1869
Centrum dla odwiedzającychTak
Składnik blended whiskyJohnnie Walker, White Horse, Old Parr
WłaścicielDiageo
Kadź zacierna6,8-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej z miedzianą pokrywą
Kadź fermentacyjna6 kadzi z sosny oregońskiej
Alembiki4 miedziane alembiki
Czas fermentacji60 godzin
Zdolność wytwórcza2 200 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1869John Smith zakłada destylarnię Cragganmore
1886Po śmierci John'a zakład przejmuje jego brat - George
1893Syn John'a Gordon w wieku 21 lat przejmuje kontrolę nad destylarnią
1901Przebudowa destylarni przy pomocy sławnego architekta Charles'a Doig'a
1912Gordon Smith umiera. Prowadzenie gorzelni przejmuje jego żona Mary Jane
1917Zawieszenie działalności na czas wojny
1919Ponowne otwarcie gorzelni. Mary Jane instaluje oświetlenie elektryczne zasilane generatorem benzynowym Kohler
1923Sprzedaż destylarni firmie nowo utworzonej firmie Cragganmore-Glenlivet Distillery Co., gdzie udziały dzielą po połowie Mackie & Co. (White Horse Distillers Ltd.) oraz Sir George Macpherson-Grant z Ballindalloch Estate
1925Powstaje nowy magazyn, który pomieścić może 360 000 galonów destylatu
1941II wojna światowa zatrzymuje produkcję z powodu niedoboru jęczmienia
1964Podwojenie liczby alembików do 4 - zwiększenie mocy produkcyjnych
1972Zmiana ogrzewania kotłów destylacyjnych z opalania olejem na ogrzewanie parowe
1988Cragganmore zostaje wybrany jako jeden z sześciu maltów z serii Classic Malts - jako przedstawiciel regionu Speyside
1998Wydana zostaje Cragganmore Distillers Edition Double Matured (finiszowanie w beczkach port pipe)
2002Powstaje centrum dla zwiedzających
2006Wydana zostaje 17 Years Old
2010Wydana zostaje Manager’s Choice Single Cask 1997 i limitowana 21 Years Old
2014Wydana zostaje 25 Years Old Diageo Special Release
2015Najstarsza Cragganmore w historii zostaje wydana 43 Years Old (474 butelki) wyłącznie dla Dubai Duty Free
2016Wydana została nowa edycja bez podanego wieku Special Release oraz edycja distillery exclusive
Edycje oficjalneCragganmore 12 Yeras Old, Cragganmore Distillers Edition
Specjalne edycje oficjalneCragganmore 25 Yeras Old Diageo Special Release 2014, Limited Release 2016, 17 Years Old, Manager’s Choice, 43 Years Old (474 bottles) Dubai Duty Free edition

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5