Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Szkocja Dalwhinnie

Wytwórnia powstała w 1897 roku za sprawą Alexandra MacKenzie. Została ulokowana w górach, w miejscu dość odludnym, ale dającym dostęp do dużych ilości czystej wody i torfu, a do tego w sąsiedztwie linii kolejowej. Te atuty nie oznaczały jednak łatwego funkcjonowania. Praktycznie w kilka miesięcy po otwarciu gorzelnia musiała wstrzymać produkcję i zmieniła właścicieli. Ci nie zarządzali długo i w 1905 sprzedali destylarnie amerykańskiej spółce Cook & Bernheimer, która po 15 latach, odsprzedała zakład kolejnemu chętnemu. Dopiero w 1926 sytuacja własnościowa Dalwhinnie ustabilizowała się. Wytwórnię kupił koncern United Distillers. Obecnie należy ona do Diageo. Problemy zakładu nie wynikały jedynie ze zmian właścicieli. W 1934 został on poważnie uszkodzony przez pożar, zaś remont zakończył się w 1938. W trakcie II wojny światowej jęczmień nie był sprzedawany słodowniom, produkcja Dalwhinnie zatem ponownie stanęła aż do 1947 roku. Ostatnia przerwa trwała w latach 1992 – 95 i była spowodowana gruntowną przebudową gorzelni, w trakcie której stworzono bardzo interesujące centrum dla zwiedzających. Moce produkcyjne gorzelni określane są na 2,2 mln litrów rocznie. Do produkcji używa się lekko torfowanego słodu oraz wody przepływającej przez torfowiska. Zakład wyposażony jest w kadź zacierną ze stali nierdzewnej, 6 drewnianych kadzi fermentacyjnych oraz dwa alembiki zaopatrzone w tradycyjne chłodnice wężowe. Destylaty wlewane są głównie do beczek po bourbonie. Wysokość, na której ulokowany jest zakład (610 m. n. p. m.) sprawia, że dojrzewanie trunku następuje tu wolniej niż w innych wytwórniach. Przez kilkadziesiąt lat produkty Dalwhinnie wykorzystywano wyłącznie do zestawiania blendów (głównie Whyte & Mackay i Buchanan's). Obecnie na rynku istnieje kilka maltów: 15-letni, Winter's Gold oraz Distillers Edition. Uzupełnia je limitowana edycja 25-letnia z 2015 roku. Gorzelnia posiada duże i nowoczesne centrum dla zwiedzających odwiedzane przez 30 tysięcy gości rocznie. Poza centrum, w zabudowaniach zakładu znajduje się także stacja meteorologiczna.
Pełna nazwaDalwhinnie Distillery
AdresDalwhinnie Distillery, Inverness-shire PH19 1AA
KrajSzkocja
RegionHighlands
Status zakładuOtwarty
Telefon+44 (0) 1540 672 219
Strona internetowahttps://www.malts.com/
Data założenia1897
Centrum dla odwiedzającychTak
Składnik blended whiskyBuchanan's
WłaścicielDiageo
Kadź zacierna7,3-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej
Kadź fermentacyjna6 drewnianych kadzi
Alembiki2 miedziane alembiki
Czas fermentacji60-110 godzin
Zdolność wytwórcza2 200 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1897Budowa destylarni. Pierwotnie funkcjonuje pod nazwą Strathspey
1898Rusza produkcja alkoholu. W tym samy roku zakład kupuje dla swojego syna A. P. Blyth. Następuje zmiana nazwy na Dalwhinnie – „miejsce spotkań” z gaelickiego
1905amerykańska firma Cook & Bernbeimer kupuje destylarnię na aukcji
1919przed prohibicją w USA, Cook & Bernbeimer sprzedaje Dalwhinnie firmie Macdonald, Greenlees & Williams Ltd.
1934Ogień niszczy destylarnię, powodując wstrzymanie produkcji na cztery lata
1986Zamknięcie gorzelni na czas remontu
1994Obszar, na którym zlokalizowana jest destylarnia uznany został za najzimniejszy ze wszystkich zamieszkałych regionów Szkocji, ze średnią temperaturą 6 stopni
Edycje oficjalne15 Years Old, Distillers Edition, Winters Gold
Specjalne edycje oficjalneDalwhinnie 1989 25 Years Old, Triple Matured Edition

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5