Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Szkocja Dufftown

Dufftown jest bardzo specyficznym miastem – to tutaj doszło do największej koncentracji przemysłu gorzelniczego w Szkocji, co upamiętnia nawet stosowny wierszyk: Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills. Destylarnia Dufftown (będąca jednym z owych stills) powstała w 1896 r. w zabudowaniach dawnego młyna. Jej założycielami byli Peter MacKenzie i Richard Stackpole wraz z dwoma wspólnikami. W 1933 zakład odkupił Arthur Bell & Sons, natomiast obecnie jest on w posiadaniu Diageo. Gorzelnia praktycznie nie przerywała swojej produkcji. Wyjątkiem jest okres II wojny światowej, kiedy to władze zakazały dostarczania zboża wytwórniom alkoholu obawiając się wygłodzenia Wielkiej Brytanii w trakcie Bitwy o Atlantyk. W latach 1968, 1980 i 1999 była modernizowana i przebudowywana, dzięki czemu obecnie posiada imponujące moce produkcyjne (6 mln litrów) lokujące ją w szkockiej czołówce. Wytwarzanie whisky przebiega w stalowej kadzi zaciernej, 12 stalowych kadziach fermentacyjnych oraz trzech parach alembików. Osobliwością produkcji jest bardzo długi czas fermentacji (co najmniej 75 godzin). Ponadto destylacja przebiega bardzo wolno i poddaje się jej niewielkie partie zacieru, dzięki czemu dochodzi do silniejszej interakcji z miedzią alembików. Gorzelnia Dufftown korzysta także z doskonałej wody, co ma niebagatelne znaczenie dla jakości jej produktów. Pochodzi ona ze studni Highland John's Well i możliwość czerpania jej była przedmiotem bardzo zajadłych sporów między destylarnią Mackenziego a sąsiednią - Mortlach. W końcu, po kilku latach awantur i podchodów sąd rozstrzygnął ten konflikt na korzyść Dufftown. Destylaty leżakowane są w beczkach po sherry i bourbonie, a te, które są przeznaczone do zestawiania blendów (większa część produkcji) dojrzewa w beczkach wielokrotnie napełnianych. Produkty Dufftown są wykorzystywane do tworzenia blendu Bell's. Ponadto przez wiele lat były sprzedawane niezależnym dystrybutorom. Przed kilku laty 15-letni malt z tej destylarni ukazał się w serii Flora & Fauna. Obecnie destylarnię Dufftown reprezentuje kilka edycji single maltów występujących pod nazwą Singleton of Dufftown: 12-, 15- i 18- letni. Ponadto w sklepach wolnocłowych sprzedawana jest Singleton of Dufftown Unite i Singleton of Dufftown Trinite (obie bez określenia wieku). Pod koniec 2013 światło dzienne ujrzała edycja cask strength (52,3%) Singleton of Dufftown 28 years. Wszystkie te malty są włączone do Classic Malts Selection. Gorzelnia nie ma centrum turystycznego i jest zamknięta dla zwiedzających.
Pełna nazwa Dufftown Distillery
Adres Dufftown Distillery, Church Street, Dufftown, Keith, Banffshire AB55 4BR
Kraj Szkocja
Region Speyside
Status zakładu Otwarty
Telefon +44 (0) 1340 822100
Strona internetowa https://www.malts.com
Data założenia 1896
Centrum dla odwiedzających Nie
Składnik blended whisky Bell's
Właściciel Diageo
Kadź zacierna 13-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej
Kadź fermentacyjna 12 kadzi ze stali nierdzewnej
Alembiki 6 miedzianych alembików
Czas fermentacji minimum 75 godzin
Zdolność wytwórcza 6 000 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1895 Destylarnia Dufftown-Glenlivet powstaje na terenie młynu.
1896 Rozpoczęcie działalności.
1897 Zakład przejmuje Mackenzie & Co.
1933 Arthur Bell & Sons wykupuje destylarnię.
1968 Destylarnia poddana zostaje renowacji. Ilość alembików zwiększyła się z 2 do 4.
1974 Dodane zostały kolejne 2 alembiki.
1975 Artur Bell buduje sąsiednią destylarnie Pittyvaich.
1979 Ponowna rozbudowa zakłądu. W destylarni pracuje już 8 alembików.
2006 12-letni The Singleton of Dufftown debiutuje w sprzedaży w strefach wolnocłowych.
Edycje oficjalne 12 YO, 15 YO 18 YO, Trinite, Liberte, Artisan, Tailfire, Sunray, Spey Cascade
Specjalne edycje oficjalne 21 YO sherry casks, 25 YO ex bourbon casks

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5