Twój koszyk
No products in the cart.

Szkocja Edradour

Edradour jest destylarnią, którą można określić jako skansen. Oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu, ponieważ nie mamy tu do czynienia z zakurzonym muzeum imitującym dawne czasy, ale nadal funkcjonującą i „żywą” wytwórnią whisky, która dzięki staraniom kolejnych właścicieli, w XXI wieku nadal praktykuje XVIII i XIX-wieczną sztukę destylacji. Gorzelnia powstała w 1825 roku i przez długi czas miała charakter rolniczej spółdzielni przetwarzającej zboże zebrane przez jej członków. Obecne zabudowania datują się na 1837 rok i od tego czasu uległy dwóm zmianom: w 1947 roku zakład został zelektryfikowany, natomiast w latach 80. stodołę przebudowano na centrum dla zwiedzających. Na „muzealny” charakter tej gorzelni zwrócił uwagę już w latach 20. XX wieku William Whiteley, amerykański producent blendu King's Ransom. Uznał on, że stare techniki produkcji whisky przekładają się na jej wysoką jakość i postanowił unikać jakichkolwiek modernizacji zakładu. Lata 20. i 30. były zresztą bardzo dobrym okresem dla Edradoura, ponieważ Whiteley zaangażował się na dużą skalę w przemyt produkowanego przez siebie King's Ransom do USA, a popularność tego trunku przekładała się na zapotrzebowanie na jego składnik wytwarzany w destylarni. Edradour był na tyle ceniony, że ponoć wzbudził zainteresowanie jednego z bossów amerykańskiej zorganizowanej przestępczości – Franka Costello. Związki między mafią tamtej epoki a destylarnią nie zostały jednak nigdy w pełni potwierdzone. Kolejni właściciele kontynuowali politykę Whiteleya. Szczególnie pod tym względem wyróżnił się koncern Pernod Ricard, który zorganizował tu centrum dla zwiedzających i uczynił z gorzelni niemałą atrakcję turystyczną przyciągającą rocznie około 100 tysięcy gości. Podobnie czyni Andrew Symington – aktualny właściciel. Moce produkcyjne destylarni Edradour są śmiesznie małe w porównaniu z obecnymi standardami. Wytwarza ona około 130 tysięcy litrów destylatu rocznie. Aparatura też należy do jednej z najmniejszych w Szkocji – żeliwna kadź zacierna z 1910 rok, dwie sosnowe kadzie fermentacyjne i dwa alembiki z chłodnicą wężową. Alembik fermentacji końcowej ma najmniejszą dopuszczaną przez prawo akcyzowe pojemność. Właściciel Edradoura nie koncentruje się wyłącznie na jego historycznym i turystycznym znaczeniu, rozpoczął serię eksperymentów z rożnymi rodzajami słodu i beczek do leżakowania destylatu. Efektem tych prób jest bardzo szeroka oferta destylarni składająca się z czterech grup produktów: 1. Podstawowe malty: wersja 10-letnia oraz 12-letnia Caledonia Selection z beczki po sherry, 2. seria Straight from the Cask (SFTC) składająca się z maltów o mocy cask strenght leżakowanych w beczkach po winach: burgundzie, porto, marsali, sherry, chardonnay, sauternes i Chateauneuf du Pape, 3. malty 46% w wieku 10 – 12 lat leżakowane w beczkach po burgundzie, sauternes, chardonnay i porto, 4. Seria Ballechin. Są to whisky z torfowego słodu jęczmiennego sprzedawane od roku 2006 w kolejnych ośmiu edycjach. Od 2014 na ich miejsce wszedł malt Ballechin 10 year old. Edradour budzi ogromne zainteresowanie turystów nie tylko z powodu swoich produktów, ale również niepowtarzalnej atmosfery szkockiej prowincji. Na gości czeka duże centrum turystyczne czynne przez cały rok.
Full name Edradour Distillery
Adres Pitlochry, Perthshire PH16 5JP
Kraj Szkocja
Region Highlands
Working status Otwarty
Website http://www.edradour.com/
Founded 1825
Visitor centre Tak
Owner Signatory Vintage Scotch Whisky Company
Mash tun 1,15-tonowa żeliwna kadź zacierna
Washback 2 sosnowe kadzie
Stills 2 miedziane alembiki
Production capacity [litres] 130 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1825 Powstaje destylarnia Edradour, początkowo jako spółdzielnia rolnicza pod nazwą Glenforres
1837 Pierwsza wzmianka o Edradour. Nazwa gorzelni pochodzi od lokalnego obszaru, oznacza "ląd między dwiema rzekami"
1839 Edradour jednym z siedmiu zakładów w lokalnej parafii, produkujących 90 000 galonów whisky rocznie
1841 Edradour zarządza firma John McGlashan & Co. W jej skład wchodzi ośmiu lokalnych rolników: Alexander Forbes, Duncan Stewart, James Scott, James Robertson, Alexander Stewart i William McIntosh
1853 James Reid & Co przejmuje destylarnię
1884 Destylarnia zaczyna rozwijać się pod rządami Johna McIntosha, syna jednego z pierwotnych założycieli
1886 Gorzelnie odwiedza Alfred Barnard, autor książki "The Whisky Distilleries of the United Kingdom"
1907 Nowym partnerem biznesowym Johna McIntosha, zostaje jego bratanek - Peter McIntosh. Cztery lata później do firmy dołącza John Stewart, który zwiększa zasięg i dystrybucję marki
1920 Po Pierwszej Wojnie Światowej Edradour nadal się rozwija
1933 Destylarnia zakupiona została przez Williama Whiteleya. Nowy właściciel wykorzystuje destylaty z Edradour do komponowania własnych whisky typu blended: House of Lords i King’s Ransom
1938 Whiteley wycofuje się z biznesu. Głównym udziałowcem zostaje Irving Haim – agent ojca chrzestnego mafii w Nowym Jorku, Franka Costello
1941 Okręt transportowy S/S Politician zatonął w pobliżu Eriskay (Szkocja) Wraz z nim ogromna ilość przewożonej whisky, między innymi blendy House of Lords i King’s Ransom. Na podstawie tego wydarzenia powstała powieść, a następnie jej ekranizacje pod tytułem „Whisky Galore”
1945 Po Drugiej Wojnie Światowej, blend Kings Ransom obecny jest w menu podczas konferencji w Poczdamie z udziałem Churchilla, Stalina i Trumana
1947 Koło wodne zaopatruje destylarnie w elektryczność
1976 Po śmierci Haima, zakład zostaje sprzedany amerykańsko-australijskiemu konsorcjum biznesowemu
1980 Edradour otrzymuje nagrodę „Queens Export Achievement Award”
1982 Destylarnia została sprzedana Campbell Distillers, spółce zależnej firmie Pernod Ricard
1983 Otworzono nowe centrum dla zwiedzających
1986 Powstaje pierwsza 10-letnia edycja Edradour
2000 Andrew Symington zostaje wyróżniony tytułem „A Keeper of the Quaich”
2002 Destylarnia zostaje kupiona przez niezależną firmę dystrybucyjną Signatory Vintage Ltd. Jej właścicielem jest Andrew Symington
2003 Zaprezentowana została whisky Ballechin – marka torfowej whisky z destylarni Edradour
2006 Rozpoczyna się gruntowny remont zakładu. Otwarte zostaje nowe miejsce do degustacji
2007 Na miejscu powstaje placówka, w które whisky Edradour jest butelkowana
2009 Powstaje wydanie 12 Years Old Caledonia. Edradour sponsoruje „Dougie Maclean's Perthshire Amber Music Festival”
2010 Zakończono budowę nowego magazynu, umożliwiającego dojrzewanie wszystkich whisky Edradour i Ballechin na miejscu
2011 Destylarnia wypuszcza kilka edycji leżakowanych wyłącznie w beczkach po winie
2012 W odnowionych zabudowaniach powstaje centrum dla odwiedzających i muzeum. Andrew Symington zostaje wyróżniony tytułem „Master of the Quaich”
2013 Zaprezentowana zostaje limitowana edycja Edradour 18 Yeras Old
2014 Powstaje pierwsza 10-letnia torfowa whisky Ballechin
Oficial bottlings 10 YO, 12 YO Caledonia
Special official botlings Cask Strength, Straight From The Cask, Wine Cask Finish, Wine Matured, Ballechin 10 YO
Independent bottilings Edradour 8 Years Old 2008 / 2016 / The Ultimate

Produkty

Registration

Login

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5