Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Szkocja Glenmorangie

Glenmorangie (gael. Spokojna dolina) to miejsce, w którym, jeśli wierzyć dawnym kronikom, destyluje się whisky przynajmniej od początków XVIII wieku. Jednak oficjalną datą powstania gorzelni jest rok 1849, kiedy to William Mathieson odkupił zakład i zalegalizował go. Bez przesady można stwierdzić, że pierwsze stulecie funkcjonowania gorzelni nie było udane. Wprawdzie Mathieson uruchomił produkcję na skalę, jak na owe czasy, całkiem dużą, lecz Glenmorangie była uznawana za wyjątkowo zacofaną wytwórnię zajmującą częściowo zrujnowane zabudowania. Początki XX wieku nie przyniosły specjalnej poprawy sytuacji. I wojna światowa wymusiła zawieszenie produkcji, a w 1918 zadłużoną firmę odkupiła spółka Macdonald & Muir. Roderick Macdonald był w tamtym czasie prawdziwym człowiekiem sukcesu. W latach 90. XIX wieku jako początkujący przedsiębiorca wypuścił na rynek blend Highland Queen, który bardzo szybko zdobył dużą popularność. Dlatego Glenmorangie była mu potrzebna przede wszystkim jako wytwórca składników do blenda. Tym niemniej już w latach 20. podjęto nieśmiałe próby wchodzenia na rynek z własnymi single maltami. Był to jednak nadal bardzo kiepski okres dla destylarni. Rynek się poważnie skurczył. Toteż produkcja również była zawieszana. Na domiar złego II wojna światowa oznaczała ponowne odcięcie dopływu jęczmienia. Dopiero końcówka lat 40. przyniosła ożywienie na rynku. W latach 60. i 70. Glenmorangie odnotowywała całą serię biznesowych sukcesów, zaś jej produkcja nie nadążała za popytem na jej wyroby. W 2004 roku Macdonald & Muir sprzedał posiadane gorzelnie (Ardbeg, Glenmorangie i Glen Moray) korporacji Louis Vuitton Moët Hennessy. Nowy właściciel zasadniczo zmienił politykę marketingową oraz rozpoczął w 2009 roku wielką rozbudowę i modernizację zakładu. Zmiany objęły także ofertę gorzelni, z której część trunków definitywnie wycofano (np. Madeira i Burgundy), a pozostałym zmieniono nazwy wykorzystując słownictwo gaelickie (np. Lasanta czy Quinta Ruban). Obecne moce produkcyjne Glenmorangie wynoszą 6 mln litrów destylatu rocznie. Zakład dysponuje 10-tonową kadzią zacierną, dwunastoma stalowymi kadziami fermentacyjnymi i sześcioma parami alembików (kopie pierwszych zainstalowanych w zakładzie). Są one najwyższe w Szkocji – 5,14 m. Destylaty dojrzewają w beczkach z dębu amerykańskiego po burbonie, natomiast pod koniec procesu maturacji są finiszowane w innych rodzajach beczek (np. po porto, sherry czy Sauterness). Glenmorangie jest zresztą pionierem tej metody kształtowania bukietu whisky. Beczki są tym elementem produkcji, do którego przykłada się w wytwórni szczególną wagę. Są wyrabiane z wyselekcjonowanych, wolno rosnących dębów amerykańskich ścinanych w górach Ozark w stanie Missouri. Ich drewno jest bardziej porowate i lepiej „pracuje” z trunkiem. Osobliwością gorzelni jest również wykorzystanie do produkcji twardej wody mocno nasyconej minerałami. Malty Glenmorangie nie są wykorzystywane do zestawiania blendów. Single malty składające się na ofertę Glenmorangie to: Original (10-letni), 18 year old, 35 year old. Malty 12-letnie przechodzą trzy różne finiszowania: Lasanta (sherry), Quinta Ruban (porto) Nectar D'Or (Sauterness). Ponadto firma oferuje malty Astar pochodzący z wyselekcjonowanych beczek i Signet, przy którego produkcji używa się częściowo browarniczego słodu czekoladowego. W 2009 zaczęto wypuszczać serię Privat Edition. W jej skład wchodzą Sonnalta PX (finiszowana w beczkach po sherry), Finealta (lekko torfowa), Artein (mieszanka 15- i 21 letnich destylatów finiszowanych w beczkach po winie Sassicaia) oraz Ealanta – malt 19-letni, dojrzewający w beczkach z dębu amerykańskiego. Destylarnia ma centrum dla zwiedzających oraz muzeum.
Pełna nazwaGlenmorangie
AdresTain, Ross-shire IV19 1PZ
KrajSzkocja
RegionHighlands
Status zakładuOtwarty
Telefon01862 892477
Fanpagewww.facebook.com/GlenmorangiePoland/
Strona internetowawww.glenmorangie.com
Data założenia1843
Centrum dla odwiedzającychTak
WłaścicielThe Glenmorangie Co (Moët Hennessy)
Kadź zaciernajedna 10-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej
Kadź fermentacyjna12 kadzi ze stali nierdzewnej
Alembiki12 miedzianych alembików
Czas fermentacji52 godziny
Zdolność wytwórcza6 000 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1843William Mathesen stara się o licencję na destylarnię nazwaną Morangie, która jest przez niego odbudowywana. Produkcja miała w niej miejsce w 1738 roku, a możliwe że nawet przed 1703 rokiem.
1849Produkcja rozpoczyna się w listopadzie.
1880Zaczyna się eksport za granice, między innymi do Rzymu czy San Francisco.
1887Destylarnia jest przebudowana, zostaje utworzone Glenmorangie Distillery Company Ltd.
1918Macdonald & Muir Ltd kupił 40% destylarni, pozostałe 60% kupił Durham. Pod koniec lat ’30 Macdonald & Muir przejął władze nad częścią należącą do Durham.
1931Destylarnia się zamyka.
1936Produkcja wznowiona we wrześniu.
1980Liczba destylatorów zwiększa się z dwóch do czterech. Zostaje zlikwidowana produkcja własnego słodu.
1990Liczba aparatów destylacyjnych podwaja się i wynosi osiem.
1994Otwiera się centrum dla odwiedzających. We wrześniu zostaje wydana Glenmorangie Port Wood Finish, która jest początkiem edycji finiszowanych w różnych beczkach.
1995Jest wydany Glenmorangie’s Tain i Hermitage.
1996Zostają przedstawione edycje finiszowane w beczkach po sherry i maderze. Powstaje Glenmorangie plc.
1997Otwiera się muzeum.
2001W lipcu jest wydana limitowana edycja Cask Strength Port Wood Finish. We wrześniu Cote de Beaune Wood Finish. W październiku, tylko do sklepów Sainsbury’s, Three Cask.
2002Na rynek wchodzi 20-letni Glenmorangie finiszowany przez dwa i pół roku w beczkach po winie sauternes.
2003W lipcu jest zaprezentowana Burgundy Wood Finish, a w sierpniu limitowana edycja Cask Strength Madeira-matured (nie finiszowana, a starzona tylko w beczkach po maderze).
2004Glenmorangie kupuje Scotch Malt Whisky Society. Rodzina Macdonald decyduje się sprzedać Glenmorangie plc (łącznie z destylarniami Glenmorangie, Glen Moray i Ardbeg) na rzecz Moët Hennessy.
2005Zostaje wypuszczona 30-letnia Glenmorangie.
2007Cała seria przechodzi przemianę. Zostają zlikwidowane wersje 30 i 15-letnie, a reszta ma nowe nazwy i opakowania.
2008Rozpoczyna się poszerzanie mocy produkcyjnych. Na rynek trafiają Astar i Signet.
2009Do sklepów bezcłowych zostaje wypuszczona Sonnalta PX.
2010Zostaje wypuszczona Glenmorangie Finealta.
201128-letnia Glenmorangie Pride wchodzi na rynek.
2012Jest wydana Glenmorangie Artein.
2013Glenmorangie Ealanta.
2014Companta, Taghta i Dornoch..
2015Tusail i Duthac.
2016Milsean, Tayne i Tarlogan.
2017Bacalta, Astar i Pride 1974.
2018Spios, Cadboll i Grand Vintage Malt 1989.
Edycje oficjalneOriginal, Lasanta, Quinta Ruban, Nectar D'or
Specjalne edycje oficjalneGrand Vintage 1989, Grand Vintage 1993, 18 YO, 19 YO, 25 YO, Signet, Grand Vintage 1990, Pride 1974, Pride 1981, Pride 1978, Allta, Spios, Bacalta, Milsean, Tusail, Companta, Ealanta, Artein, Finealta, Sonnalta PX,Tarlogan, Tayne, Duthac, Dornoch, Cadboll, A Midwinter Night's Dram 2015, A Midwinter Night's Dram 2017, Astar 2009, Astar 2017,

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5