Twój koszyk
No products in the cart.

Szkocja Glenmorangie

Glenmorangie (gael. Spokojna dolina) to miejsce, w którym, jeśli wierzyć dawnym kronikom, destyluje się whisky przynajmniej od początków XVIII wieku. Jednak oficjalną datą powstania gorzelni jest rok 1849, kiedy to William Mathieson odkupił zakład i zalegalizował go. Bez przesady można stwierdzić, że pierwsze stulecie funkcjonowania gorzelni nie było udane. Wprawdzie Mathieson uruchomił produkcję na skalę, jak na owe czasy, całkiem dużą, lecz Glenmorangie była uznawana za wyjątkowo zacofaną wytwórnię zajmującą częściowo zrujnowane zabudowania. Początki XX wieku nie przyniosły specjalnej poprawy sytuacji. I wojna światowa wymusiła zawieszenie produkcji, a w 1918 zadłużoną firmę odkupiła spółka Macdonald & Muir. Roderick Macdonald był w tamtym czasie prawdziwym człowiekiem sukcesu. W latach 90. XIX wieku jako początkujący przedsiębiorca wypuścił na rynek blend Highland Queen, który bardzo szybko zdobył dużą popularność. Dlatego Glenmorangie była mu potrzebna przede wszystkim jako wytwórca składników do blenda. Tym niemniej już w latach 20. podjęto nieśmiałe próby wchodzenia na rynek z własnymi single maltami. Był to jednak nadal bardzo kiepski okres dla destylarni. Rynek się poważnie skurczył. Toteż produkcja również była zawieszana. Na domiar złego II wojna światowa oznaczała ponowne odcięcie dopływu jęczmienia. Dopiero końcówka lat 40. przyniosła ożywienie na rynku. W latach 60. i 70. Glenmorangie odnotowywała całą serię biznesowych sukcesów, zaś jej produkcja nie nadążała za popytem na jej wyroby. W 2004 roku Macdonald & Muir sprzedał posiadane gorzelnie (Ardbeg, Glenmorangie i Glen Moray) korporacji Louis Vuitton Moët Hennessy. Nowy właściciel zasadniczo zmienił politykę marketingową oraz rozpoczął w 2009 roku wielką rozbudowę i modernizację zakładu. Zmiany objęły także ofertę gorzelni, z której część trunków definitywnie wycofano (np. Madeira i Burgundy), a pozostałym zmieniono nazwy wykorzystując słownictwo gaelickie (np. Lasanta czy Quinta Ruban). Obecne moce produkcyjne Glenmorangie wynoszą 6 mln litrów destylatu rocznie. Zakład dysponuje 10-tonową kadzią zacierną, dwunastoma stalowymi kadziami fermentacyjnymi i sześcioma parami alembików (kopie pierwszych zainstalowanych w zakładzie). Są one najwyższe w Szkocji – 5,14 m. Destylaty dojrzewają w beczkach z dębu amerykańskiego po burbonie, natomiast pod koniec procesu maturacji są finiszowane w innych rodzajach beczek (np. po porto, sherry czy Sauterness). Glenmorangie jest zresztą pionierem tej metody kształtowania bukietu whisky. Beczki są tym elementem produkcji, do którego przykłada się w wytwórni szczególną wagę. Są wyrabiane z wyselekcjonowanych, wolno rosnących dębów amerykańskich ścinanych w górach Ozark w stanie Missouri. Ich drewno jest bardziej porowate i lepiej „pracuje” z trunkiem. Osobliwością gorzelni jest również wykorzystanie do produkcji twardej wody mocno nasyconej minerałami. Malty Glenmorangie nie są wykorzystywane do zestawiania blendów. Single malty składające się na ofertę Glenmorangie to: Original (10-letni), 18 year old, 35 year old. Malty 12-letnie przechodzą trzy różne finiszowania: Lasanta (sherry), Quinta Ruban (porto) Nectar D'Or (Sauterness). Ponadto firma oferuje malty Astar pochodzący z wyselekcjonowanych beczek i Signet, przy którego produkcji używa się częściowo browarniczego słodu czekoladowego. W 2009 zaczęto wypuszczać serię Privat Edition. W jej skład wchodzą Sonnalta PX (finiszowana w beczkach po sherry), Finealta (lekko torfowa), Artein (mieszanka 15- i 21 letnich destylatów finiszowanych w beczkach po winie Sassicaia) oraz Ealanta – malt 19-letni, dojrzewający w beczkach z dębu amerykańskiego. Destylarnia ma centrum dla zwiedzających oraz muzeum.
Full name Glenmorangie
Adres Tain, Ross-shire IV19 1PZ
Kraj Szkocja
Region Highlands
Working status Otwarty
Telefon 01862 892477
Fanpage www.facebook.com/GlenmorangiePoland/
Website www.glenmorangie.com
Founded 1843
Visitor centre Tak
Owner The Glenmorangie Co (Moët Hennessy)
Mash tun jedna 10-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej
Washback 12 kadzi ze stali nierdzewnej
Stills 12 miedzianych alembików
Fermentation time 52 godziny
Production capacity [litres] 6 000 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1843 William Mathesen stara się o licencję na destylarnię nazwaną Morangie, która jest przez niego odbudowywana. Produkcja miała w niej miejsce w 1738 roku, a możliwe że nawet przed 1703 rokiem.
1849 Produkcja rozpoczyna się w listopadzie.
1880 Zaczyna się eksport za granice, między innymi do Rzymu czy San Francisco.
1887 Destylarnia jest przebudowana, zostaje utworzone Glenmorangie Distillery Company Ltd.
1918 Macdonald & Muir Ltd kupił 40% destylarni, pozostałe 60% kupił Durham. Pod koniec lat ’30 Macdonald & Muir przejął władze nad częścią należącą do Durham.
1931 Destylarnia się zamyka.
1936 Produkcja wznowiona we wrześniu.
1980 Liczba destylatorów zwiększa się z dwóch do czterech. Zostaje zlikwidowana produkcja własnego słodu.
1990 Liczba aparatów destylacyjnych podwaja się i wynosi osiem.
1994 Otwiera się centrum dla odwiedzających. We wrześniu zostaje wydana Glenmorangie Port Wood Finish, która jest początkiem edycji finiszowanych w różnych beczkach.
1995 Jest wydany Glenmorangie’s Tain i Hermitage.
1996 Zostają przedstawione edycje finiszowane w beczkach po sherry i maderze. Powstaje Glenmorangie plc.
1997 Otwiera się muzeum.
2001 W lipcu jest wydana limitowana edycja Cask Strength Port Wood Finish. We wrześniu Cote de Beaune Wood Finish. W październiku, tylko do sklepów Sainsbury’s, Three Cask.
2002 Na rynek wchodzi 20-letni Glenmorangie finiszowany przez dwa i pół roku w beczkach po winie sauternes.
2003 W lipcu jest zaprezentowana Burgundy Wood Finish, a w sierpniu limitowana edycja Cask Strength Madeira-matured (nie finiszowana, a starzona tylko w beczkach po maderze).
2004 Glenmorangie kupuje Scotch Malt Whisky Society. Rodzina Macdonald decyduje się sprzedać Glenmorangie plc (łącznie z destylarniami Glenmorangie, Glen Moray i Ardbeg) na rzecz Moët Hennessy.
2005 Zostaje wypuszczona 30-letnia Glenmorangie.
2007 Cała seria przechodzi przemianę. Zostają zlikwidowane wersje 30 i 15-letnie, a reszta ma nowe nazwy i opakowania.
2008 Rozpoczyna się poszerzanie mocy produkcyjnych. Na rynek trafiają Astar i Signet.
2009 Do sklepów bezcłowych zostaje wypuszczona Sonnalta PX.
2010 Zostaje wypuszczona Glenmorangie Finealta.
2011 28-letnia Glenmorangie Pride wchodzi na rynek.
2012 Jest wydana Glenmorangie Artein.
2013 Glenmorangie Ealanta.
2014 Companta, Taghta i Dornoch..
2015 Tusail i Duthac.
2016 Milsean, Tayne i Tarlogan.
2017 Bacalta, Astar i Pride 1974.
2018 Spios, Cadboll i Grand Vintage Malt 1989.
Oficial bottlings Original, Lasanta, Quinta Ruban, Nectar D'or
Special official botlings Grand Vintage 1989, Grand Vintage 1993, 18 YO, 19 YO, 25 YO, Signet, Grand Vintage 1990, Pride 1974, Pride 1981, Pride 1978, Allta, Spios, Bacalta, Milsean, Tusail, Companta, Ealanta, Artein, Finealta, Sonnalta PX,Tarlogan, Tayne, Duthac, Dornoch, Cadboll, A Midwinter Night's Dram 2015, A Midwinter Night's Dram 2017, Astar 2009, Astar 2017,

Produkty

Registration

Login

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5