Szkocja Lagavulin
Pełna nazwa | Lagavulin Distillery |
---|---|
Adres | Port Ellen, Isle of Islay, PA42 7DZ |
Kraj | Szkocja |
Region | Islay |
Status zakładu | Otwarty |
Telefon | +44 (0)1496 302 749 |
Strona internetowa | https://www.malts.com |
Data założenia | 1816 |
Centrum dla odwiedzających | Tak |
Właściciel | Diageo |
Kadź zacierna | 4,4-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej |
---|---|
Kadź fermentacyjna | 10 modrzewiowych kadzi |
Alembiki | 4 miedziane alembiki |
Czas fermentacji | 55 godzin |
Słodownia | słód pozyskiwany jest ze słodowni z Port Ellen |
Zdolność wytwórcza | 2 450 000 litrów czystego alkoholu rocznie |
1816 | Lokalny rolnik i gorzelnik John Johnston zakłada destylarnie i nazywa ją Lagavulin. Nielegalna produkcja w tej okolicy miała miejsce już w 1742 roku |
---|---|
1817 | Powstaje druga destylarnia Malt Mill, prowadzona przez Archibalda Campbella. W późniejszym okresie zostaje przejęta przez Lagavulin |
1836 | John Johnston umiera. Alexander Graham nabywa destylarnię |
1861 | Gorzelnia przechodzi pod kontrolę firmy James L. Mackie & Co, założonej przez Jamesa Mackie we współpracy z członkiem rodziny Grahamów, kapitanem Grahamem |
1878 | J. L. Mackie wprowadza swojego bratanka Petera J. Mackie do biznesu. Peter zaczyna odwiedzać destylarnię, aby poznać tajniki produkcji |
1890 | Nazwa firmy zmienia się na Mackie & Co., Peter zostaje starszym partnerem. Powstaje whisky blended o nazwie White Horse, Lagavulin jest jej kluczowym składnikiem |
1908 | Mackie postanawia przywrócić do życia destylarnię Malt Mill, aby produkować w niej whisky możliwie zbliżoną do alkoholu wytwarzanego w Laphroaig |
1924 | Mackie umiera. Mackie & Co przemienia się w White Horse Distillers Ltd. Niewielki parowiec S.S. Pibroch wchodzi do służby i transportuje do destylarni jęczmień, węgiel i puste beczki. Powraca z beczkami wypełnionymi destylatem |
1927 | White Horse Distillers i Lagavulin przyłączają się do firmy Distillers Company Limited (z której wywodzi się obecne Diageo) |
1939 | Wraz z nadejściem wojny, kobiety przygotowywane są do pracy w gorzelni. Pracują aż do roku 1941, kiedy to gorzelnia ostatecznie wstrzymuje działalność |
1948 | Energia elektryczna zostaje wprowadzana do destylarni |
1952 | Wybuch pożaru powoduje znaczne szkody |
1962 | Destylarnia Malt Mill zostaje zamknięta |
1974 | Lagavulin przestaje słodować jęczmień we własnym zakresie. Od tego czasu zaopatruje się w słód ze słodowni w Port Ellen |
1988 | 16-letnia edycja wchodzi w skład serii Classic Malts of Scotland |
1998 | Powstaje Lagavulin Distillers Edition finiszowany w beczkach po sherry Pedro Ximenez |
2002 | Zaprezentowano dwie edycje cask strength: 12-letnią i 25-letnią |
2006 | Wprowadzono 30-letnią whisky |
2007 | Zostaje wydana 21 Years Old z 1985 roku |
2012 | Powstaje 21 Years Old |
2013 | Zostaje wydana edycja 37-letnia |
2014 | Zaprezentowano whisky zabutelkowaną specjalnie dla „Friends of the Classic Malts” |
2016 | 200-lecie destylarni. Powstają limitowane edycje: 8 Years Old, 25 Years Old, 1991 Single Cask |
2020 | Zaprezentowane zostaje wydanie Distillers Edition destylowane w 2005 roku |
Edycje oficjalne | 16 Years Old, 12 Years Old Cask Strength, Distillers Edition |
---|---|
Specjalne edycje oficjalne | 8 Years Old, 25 Years Old, 1991 Single Cask |
Produkty
Product was successfully added to your shopping cart.
5
Product was successfully added to your compare list.
5
Product was successfully added to your wishlist.
5