Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Szkocja Lagavulin

Nazwa tej destylarni oznacza w gaelickim „młyn w małej dolinie”. Jej historia sięga przypuszczalnie początków XVIII wieku i wiąże się z lokalnymi tradycjami gorzelniczymi. W 1816 właściciel zakładu – John Johnson – oficjalnie wykupił licencję uprawniającą go do produkcji alkoholu. Przez XIX stulecie zmieniali się właściciele destylarni, ona zaś często funkcjonowała pod różnymi nazwami. Obecnie należy do Diageo. Woda wykorzystywana do produkcji destylatu pobierana jest z jezior Solan i ma wyraźny torfowy posmak. Słód wytwarzany jest w słodowni w Port Ellen przy użyciu torfu wykopywanego na lokalnych wrzosowiskach. Zakład jest wyposażony w stalową kadź zacierną, 10 modrzewiowych kadzi fermentacyjnych i dwie pary alembików. Moc produkcyjna gorzelni wynosi 2,45 mln litrów rocznie. Charakterystyczną cechą produkcji jest prawie maksymalne napełnianie destylatorów zacierem, dzięki czemu ogranicza się kontakt oparów alkoholu z miedzią. Destylaty przechowywane są głównie w beczkach po bourbonie, rzadziej po sherry. Aż do lat 80. destylaty z Lagavulin w większości trafiały do zestawiania blendów, zwłaszcza słynnego White Horse. Jednak w latach 90. malty z tej destylarni zostały odkryte i docenione przez koneserów. Wersja 16-letnia zdobyła dwukrotnie złoty medal na Międzynarodowych Targach Win i Spirytualiów w latach 1995 i 1996. Od tego czasu whisky Lagavulin uchodzą za rarytas, przełożyło się to na politykę firmy i obecnie prawie cała produkcja gorzelni trafia na rynek jako single malt. Oferta destylarni jest stosunkowo wąska. Obok podstawowej, 16-letniej whisky oferuje ona wersje 12-letnią cask strength oraz Distillers Edition. Te paletę uzupełniają także wydania limitowane - 8 Years Old, 25 Years Old, 1991 Single Cask. Lagavulin dysponuje centrum dla zwiedzających otwartym dla gości przez cały rok.
Pełna nazwaLagavulin Distillery
AdresPort Ellen, Isle of Islay, PA42 7DZ
KrajSzkocja
RegionIslay
Status zakładuOtwarty
Telefon+44 (0)1496 302 749
Strona internetowahttps://www.malts.com
Data założenia1816
Centrum dla odwiedzającychTak
WłaścicielDiageo
Kadź zacierna4,4-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej
Kadź fermentacyjna10 modrzewiowych kadzi
Alembiki4 miedziane alembiki
Czas fermentacji55 godzin
Słodowniasłód pozyskiwany jest ze słodowni z Port Ellen
Zdolność wytwórcza2 450 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1816Lokalny rolnik i gorzelnik John Johnston zakłada destylarnie i nazywa ją Lagavulin. Nielegalna produkcja w tej okolicy miała miejsce już w 1742 roku
1817Powstaje druga destylarnia Malt Mill, prowadzona przez Archibalda Campbella. W późniejszym okresie zostaje przejęta przez Lagavulin
1836John Johnston umiera. Alexander Graham nabywa destylarnię
1861Gorzelnia przechodzi pod kontrolę firmy James L. Mackie & Co, założonej przez Jamesa Mackie we współpracy z członkiem rodziny Grahamów, kapitanem Grahamem
1878J. L. Mackie wprowadza swojego bratanka Petera J. Mackie do biznesu. Peter zaczyna odwiedzać destylarnię, aby poznać tajniki produkcji
1890Nazwa firmy zmienia się na Mackie & Co., Peter zostaje starszym partnerem. Powstaje whisky blended o nazwie White Horse, Lagavulin jest jej kluczowym składnikiem
1908Mackie postanawia przywrócić do życia destylarnię Malt Mill, aby produkować w niej whisky możliwie zbliżoną do alkoholu wytwarzanego w Laphroaig
1924Mackie umiera. Mackie & Co przemienia się w White Horse Distillers Ltd. Niewielki parowiec S.S. Pibroch wchodzi do służby i transportuje do destylarni jęczmień, węgiel i puste beczki. Powraca z beczkami wypełnionymi destylatem
1927White Horse Distillers i Lagavulin przyłączają się do firmy Distillers Company Limited (z której wywodzi się obecne Diageo)
1939Wraz z nadejściem wojny, kobiety przygotowywane są do pracy w gorzelni. Pracują aż do roku 1941, kiedy to gorzelnia ostatecznie wstrzymuje działalność
1948Energia elektryczna zostaje wprowadzana do destylarni
1952Wybuch pożaru powoduje znaczne szkody
1962Destylarnia Malt Mill zostaje zamknięta
1974Lagavulin przestaje słodować jęczmień we własnym zakresie. Od tego czasu zaopatruje się w słód ze słodowni w Port Ellen
198816-letnia edycja wchodzi w skład serii Classic Malts of Scotland
1998Powstaje Lagavulin Distillers Edition finiszowany w beczkach po sherry Pedro Ximenez
2002Zaprezentowano dwie edycje cask strength: 12-letnią i 25-letnią
2006Wprowadzono 30-letnią whisky
2007Zostaje wydana 21 Years Old z 1985 roku
2012Powstaje 21 Years Old
2013Zostaje wydana edycja 37-letnia
2014Zaprezentowano whisky zabutelkowaną specjalnie dla „Friends of the Classic Malts”
2016200-lecie destylarni. Powstają limitowane edycje: 8 Years Old, 25 Years Old, 1991 Single Cask
Edycje oficjalne16 Years Old, 12 Years Old Cask Strength, Distillers Edition
Specjalne edycje oficjalne8 Years Old, 25 Years Old, 1991 Single Cask

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5