Teraz dla zakupów o wartości powyżej 600zł 300zł dostawa przez Pełnomocnika na nasz koszt!
Product was successfully added to your shopping cart.
5
Product was successfully added to your compare list.
5
Product was successfully added to your wishlist.
5
Opis produktu
Edradour to jedna z najstarszych destylarni w Szkocji założona w 1825 roku. Jest unikatowa i wyjątkowa, gdyż aktualnie to najmniejsza destylarnia produkująca szkocką whisky słodową. Dziennie świeżym destylatem napełnia się tylko 3 beczki, a roczna produkcja wynosi tyle ile przeciętnej wielkości gorzelnia produkuje w tydzień. Automatyzacja jak do tej pory omija to miejsce. W procesie produkcji uczestniczą tylko 3 osoby. Produkcja nadal odbywa się w jednym pomieszczeniu w warunkach chałupniczych, a wszystkie prace związane z produkcją wykonywane są ręcznie. Alembiki wykorzystywane przez gorzelnię należą do najmniejszych dopuszczalnych przez prawo brytyjskie.Nowość w sklepie od dnia | 23 kwi 2015 |
---|---|
Wrażenia zapachowo-smakowe | Drewno, Owocowy, Sherry, Waniliowy |
Kolor | Ciemne złoto |
Kraj | Szkocja |
Region produkcji | Highland |
Marka / Destylarnia | Edradour |
Butelkowanie | W destylarni |
Rodzaj whisky | Single Malt - whisky słodowa z jednej destylarni |
Rodzaj użytych beczek | finiszowanie w beczce po winie Barolo |
Wiek / lata leżakowania | 10 lat |
Rocznik | 2002 |
Data butelkowania | 15.04.2013 |
Zawartość alkoholu [%] | 58.6% |
Inne cechy | Official Bottling (OB) - butelkowanie oficjalne, Limited Edition - edycja limitowana, Seria Straight from The Cask |
Pojemność butelki | 0,5 litra |
Opakowanie | Skrzynka |
Edradour
Jest to jedna z najmniejszych szkockich destylarni. Przy produkcji zatrudnia się zaledwie trzech pracowników. Jej moce wynoszą ok. 130 tys. litrów rocznie, więc w porównaniu z branżowymi standardami, nie jest to gorzelnia, lecz malutki zakład. Jednak trudno jest znaleźć inny, tak dalece wierny tradycyjnym sposobom produkcji. Edradour powstał w roku 1825 jako spółdzielnia rolnicza przetwarzająca plony swoich członków. W latach 20. XX wieku przeżywała hossę, gdyż wytwarzała kluczowy składnik blendu King's Ransom, niezmiernie popularnego w USA epoki prohibicji. Jej obecni właściciele traktują ją z jednej strony jako atrakcję turystyczną i „żywe” muzeum, z drugiej jednak jako miejsce udanych eksperymentów z przetwarzaniem różnych rodzajów słodów i leżakowaniem ich w beczkach po bardzo zróżnicowanych rodzajach wina. Edradour budzi ogromne zainteresowanie turystów nie tylko z powodu swoich produktów, ale również niepowtarzalnej atmosfery szkockiej prowincji. Na gości czeka duże centrum turystyczne czynne przez cały rok.
Full name | Edradour Distillery |
---|---|
Adres | Pitlochry, Perthshire PH16 5JP |
Kraj | Szkocja |
Region | Highlands |
Status zakładu | Otwarty |
Telefon | |
Fanpage | |
Website | http://www.edradour.com/ |
Data założenia | 1825 |
Visitor centre | Tak |
Składnik blended | |
Właściciel | Signatory Vintage Scotch Whisky Company |