Teraz dla zakupów o wartości powyżej 600zł 300zł dostawa przez Pełnomocnika na nasz koszt!
Product was successfully added to your shopping cart.
5
Product was successfully added to your compare list.
5
Product was successfully added to your wishlist.
5
Opis produktu
Edradour to jedna z najstarszych destylarni w Szkocji założona w 1825 roku. Jest unikatowa i wyjątkowa, gdyż aktualnie to najmniejsza destylarnia produkująca szkocką whisky słodową. Dziennie świeżym destylatem napełnia się tylko 3 beczki, a roczna produkcja wynosi tyle ile przeciętnej wielkości gorzelnia produkuje w tydzień. Automatyzacja jak do tej pory omija to miejsce. W procesie produkcji uczestniczą tylko 3 osoby. Produkcja nadal odbywa się w jednym pomieszczeniu w warunkach chałupniczych, a wszystkie prace związane z produkcją wykonywane są ręcznie. Alembiki wykorzystywane przez gorzelnię należą do najmniejszych dopuszczalnych przez prawo brytyjskie.New in shop from | 23 Apr 2015 |
---|---|
Whisky of the month | No |
Special Price To Date | No |
Tasting aromas | woody, fruity, sherry, vanillia |
Kolor | Ciemne złoto |
Zapach | No |
Smak | No |
Finisz | No |
Country | Szkocja |
Region | Highland |
Brand / Distillery | Edradour |
Bottling | Oryginal bottling |
Whisky type | Single Malt |
Part of blended whisky | No |
Casks type | finiszowanie w beczce po winie Barolo |
Age | 10 years old |
Vintage | 2002 |
Bottling date | 15.04.2013 |
Batch no / Cask no | No |
Alcohol [%] | 58.6% |
Peat level (ppm) | No |
Other attributes | Official Bottling (OB), Limited edition, Straight from The Cask |
Bottle size | 50cl |
Package | Box |
Edradour
Jest to jedna z najmniejszych szkockich destylarni. Przy produkcji zatrudnia się zaledwie trzech pracowników. Jej moce wynoszą ok. 130 tys. litrów rocznie, więc w porównaniu z branżowymi standardami, nie jest to gorzelnia, lecz malutki zakład. Jednak trudno jest znaleźć inny, tak dalece wierny tradycyjnym sposobom produkcji. Edradour powstał w roku 1825 jako spółdzielnia rolnicza przetwarzająca plony swoich członków. W latach 20. XX wieku przeżywała hossę, gdyż wytwarzała kluczowy składnik blendu King's Ransom, niezmiernie popularnego w USA epoki prohibicji. Jej obecni właściciele traktują ją z jednej strony jako atrakcję turystyczną i „żywe” muzeum, z drugiej jednak jako miejsce udanych eksperymentów z przetwarzaniem różnych rodzajów słodów i leżakowaniem ich w beczkach po bardzo zróżnicowanych rodzajach wina. Edradour budzi ogromne zainteresowanie turystów nie tylko z powodu swoich produktów, ale również niepowtarzalnej atmosfery szkockiej prowincji. Na gości czeka duże centrum turystyczne czynne przez cały rok.
Full name | Edradour Distillery |
---|---|
Adres | Pitlochry, Perthshire PH16 5JP |
Kraj | Szkocja |
Region | Highlands |
Status zakładu | Otwarty |
Telefon | |
Fanpage | |
Website | http://www.edradour.com/ |
Data założenia | 1825 |
Visitor centre | Tak |
Składnik blended | |
Właściciel | Signatory Vintage Scotch Whisky Company |