Product was successfully added to your shopping cart.
5
Product was successfully added to your compare list.
5
Product was successfully added to your wishlist.
5
Słownik pojęć związanych z whisky
Jeśli zaczynasz przygodę z whisky, nurtujące mogą być dla Ciebie angielskie pojęcia, które trudno odnieść do alkoholu. Czym jest wiek podany na etykiecie, co to znaczy cask strength czy wreszcie czym jest whisky, a w szczególności - czym jest whisky typu single malt. Jeśli jesteś zaawansowanym koneserem, być może potrzebujesz usystematyzować swoją wiedzę, uszczegółowić znajomość pojęć używanych w procesie produkcji.
Postanowiliśmy zbudować słownik pojęć wyczerpujący temat. Jeśli masz dodatkowe wątpliwości - napisz do nas, a rozbudujemy definicje. Jeśli brakuje jakiegoś pojęcia - podobnie, czekamy na kontakt od Ciebie sklep@singlemalt.pl
ABV
Skrót od ‘Alcohol by volume’, PL: ‘alkohol objętościowo’ oznacza procentową zawartość alkoholu (etanolu) w cieczy. W przypadku szkockiej whisky (=> Scotch Whisky) ABV nie może być mniejsze niż 40%.
aftershots
inaczej => ‘tail’ lub => ‘feints’. Końcowa frakcja alkoholu z drugiej destylacji (pochodząca z drugiego => alembika => spirit still) zawierająca niedużą zawartość alkoholu i zanieczyszczenia. Poddawana jest ponownej destylacji podobnie jak początkowa frakcja => Head. Zobacz także frakcja środkowa => heart.
age statement
Oznaczenie => wieku podane na etykiecie => whisky.
alcohol
PL: ‘alkohol’, w języku potocznym przez „alkohol” rozumie się zazwyczaj alkohol etylowy (etanol) lub napój alkoholowy. Alkohol etylowy, inaczej etanol, C2H5OH – organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi. Etanol do celów spożywczych otrzymuje się w wyniku => fermentacji alkoholowej (=> alcoholic fermentation).
alcoholic fermentation
PL: ‘fermentacja alkoholowa’, proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem => alkoholu etylowego i dwutlenku węgla: C6H12O6 → 2(C2H5OH) + 2(CO2). W wyniku tego procesu powstaje również szereg produktów ubocznych, między innymi: gliceryna, kwas bursztynowy i kwas octowy. Produktami ubocznymi fermentacji są również wyższe alkohole i estry, które mają decydujący wpływ na bukiet smakowo-zapachowy produktu.
alembic
PL: ‘alembik’ - dawny sprzęt laboratoryjny w postaci szklanego lub metalowego naczynia - zbiornika, zakończonego szyjką, w której osadzano korek lub specjalną głowicę z wychodzącą z niej zagiętą rurką. Służył do destylacji prostej. Wymyślony w VIII wieku n.e. przez arabskiego alchemika Jabi ibn Hayyan. Do produkcji szkockiej whisky gatunku single malt używa się tradycyjnych alembików miedzianych (=> pot still). Destylacja w Szkocji przeprowadzana jest dwukrotnie (z pewnymi wyjątkami), dlatego zwykle stosuje się parę alembików lub ich wielokrotność. Pierwszy alembik do którego wlewa się => brzeczkę (=> wash) nazywany jest => wash still, drugi, do którego wlewany jest produkt pierwszej destylacji, czyli => low wines, nazywa się => spirit still.
amylase
PL: ‘amylaza’ – enzym, który przekształca => skrobię (=> starch) w kadzi zaciernej (=> mash tun) w => maltozę. Amylazy są syntezowane w owocach wielu roślin podczas dojrzewania (powoduje to, że stają się one słodsze) oraz podczas kiełkowania ziaren zbóż. Amylaza z ziaren ma istotne znaczenie przy produkcji => słodu (=> malt) jęczmiennego, co umożliwia przeprowadzenie fermentacji (=> alcoholic fermentation).
angles’ share
PL: udział dla aniołów, dola dla anioła. Podczas starzenia w dębowych beczkach część alkoholu odparowuje (w Szkocji ok. 1,5-2%), z czego korzystają aniołowie. Ten ubytek alkoholu powoduje, że im starsza Whisky tym ma mniejszą zawartość alkoholu oraz mniej whisky pozostaje w beczce.
Aqua Vitae
[akfa wite] PL: z łaciny "woda życia" W gaelickim "uisge beatha", co w wymowie brzmi jak "uszke bee", a w angielskim przerodziło się w "Whisky". Krótko mówiąc whisky = uisge beatha = aqua vitae = woda życia. Od 2015 roku pod nazwą "Aqua Vitae" w Polsce ukazuje się dwumiesięcznik o mocnych alkoholach dostępny w sklepie SingleMalt.pl