Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Rejestracja

  • Zaloguj się

    Product was successfully added to your shopping cart.

    5

    Product was successfully added to your compare list.

    5

    Product was successfully added to your wishlist.

    5

    Region Speyside

    Speyside od zawsze był centrum produkcji whisky w Szkocji. Na obszarze pomiędzy Inverness, a Aberdeen mieści się większość szkockich destylarni. Geograficznie region Speyside zawiera się wewnątrz regionu Highlands i jest skupiony w dorzeczu rzeki Spey i Livet. Niektórzy uważają Speyside jako podregion regionu Highland. Co więcej, niektórzy producenci wciąż opisują swoje whisky jako highland malt, pomijając jakby samodzielność regionu Speyside, mimo iż whisky z tej części Szkocji są bardzo charakterystyczne i bez trudu można je rozpoznać.

    Whisky ze Speyside są najsłodsze ze szkockich maltów, o różnej mocy od lekkich, kwiatowych aromatów po ciężkie, bogate, często z posmakiem sherry, jednocześnie praktycznie bez dymu i torfu tak często obecnego w regionach wyspiarskich. Malty ze Speyside są doskonałe na początek drogi z whisky single malt i pozwolą zapoznać się z bogactwem szkockiej.