Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku
Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

Tomatin

Destylarnia powstała w 1897 roku. Jej nazwa oznacza w gaelickim 'jałowcowe wzgórze'. Sama gorzelnia jest jedną z najwyżej położonych w Szkocji. Od lat 50. XX wieku Tomatin uchodził za producenta maltów doskonale nadających się do zestawiania blendów, dlatego dość późno jego kierownictwo zdecydowało się na wejście na rynek single maltów. Dokonało się to dopiero w latach 80. w czasie poważnego kryzysu na rynku whisky. Gorzelnia posiada centrum dla zwiedzających otwarte przez cały rok.

Szczegóły
  1. Speyside

    Tomatin 12 Years Old / 43% / 0,7 l

    209,00 zł
    Uwaga: etykieta nieznacznie różni się od prezentowanej na zdjęciach. Whisky dojrzewała w beczkach po bourbonie i po sherry. W aromacie dominują owoce, wanilia, czekolada i akcenty korzenne. Smak dojrzałych jabłek, gruszek i orzechów, które poprzedzają długi, przyjemnie oleisty finisz. Edycja zadebiutowała w 2004 roku. Od tego czasu zdobyła 9 medali na międzynarodowych konkursach. Jim Murray w swoim przewodniku Whisky Bible 2018 przyznał jej aż 91,5 punktów na 100. W 2016 Dowiedz się więcej
  2. Highland

    Tomatin 14 Years Old / 46% / 0,7 l

    399,00 zł
    Przy 14-letniej edycji Tomatin zastosowano dodatkowe starzenie w beczkach po Porto, w których wino dojrzewało około 50 lat. Whisky delikatna, gładka i słodka, bez dodatku karmelu i filtracji na zimno. Zawiera w sobie bogate, ale zrównoważone aromaty melona, czerwonych jagód, pieczonych jabłek, toffi i cukierków. W tle pojawia się też miód i ciemna, intensywna czekolada. W smaku dominują owoce (brzoskwinie, morele, mango, śliwki) oraz orzechy (włoskie i pekan). Finisz długi i Dowiedz się więcej
  3. Speyside

    Tomatin 18 Years Old / 46% / 0,7 l

    599,00 zł
    Najnowsze wydanie 18-letniej whisky Tomatin ze zmienionym designem butelki i etykiety. Na jej bogaty smak wpływa finiszowanie w pierwszy raz napełnionych beczkach po sherry oloroso, a także fakt, iż nie została poddana filtrowaniu na zimno (non-chill filtered) oraz nie była barwiona przy użyciu karmelu. Edycja została zabutelkowana w podwyższonej do 46% mocy. Whisky o bardzo słodkim i wręcz maślanym aromacie z wyczuwalną wanilią i orzechami. W smaku pojawia się słodycz sherry, Dowiedz się więcej
  4. Speyside

    Tomatin 36 Years Old (skrzynka) / 46% / 0,7 l

    3 799,00 zł
    UWAGA: zdjęcie przedstawia inną edycję, aktualnie dostępna jest opakowana w jasną skrzynkę Kolejne 36-letnie wydanie whisky single malt z destylarni Tomatin. W niezwykle ciekawym opakowaniu - rozkładanej dębowej skrzynce, wraz z certyfikatem oryginalności, w eleganckiej torbie wykonanej z filcu. Whisky dojrzewała w beczkach po hiszpańskim sherry oloroso oraz po bourbonie. Za jej kupaż odpowiada sam Graham Eunson, manager destylarni. Głęboka w aromacie i smaku whisky charakt Dowiedz się więcej
  5. Speyside

    Tomatin Cask Strength / 57,5% / 0,7 l

    269,00 zł
    Jedyna edycja z podstawowej oferty destylarni rozlewana z mocą beczki – 57,5%. Swoją premierę miała w 2015 roku. Zestawiana jest z destylatów dojrzewających w pierwszy raz napełnionych beczkach po bourbonie oraz beczkach po sherry Oloroso. W aromacie wyczuwalne są świeże i słodkie owoce, przyprawy, karmel i ciasteczka imbirowe. Smak słodowy, bardzo wyrazisty, owocowy, z posmakiem marcepanu. Finisz pikantny i lekko wytrawny. Whisky nie została poddana filtrowaniu na zimno (no Dowiedz się więcej
  6. Speyside

    Tomatin Legacy / 43% / 0,7 l

    139,00 zł
    Legacy to single malt, będący mieszanką destylatów bez określonego wieku. Lekka i delikatna, jak typowy Tomatin. Jednak wprowadzenie do kupażu beczek "virgin oak", które nie przechowywały wcześniej żadnego alkoholu, spowodowało dodanie specyficznej słodyczy. W zapachu wanilia, ptasie mleczko, biszkopt i świeży ananas, kwasowość cytrusów. W smaku lekka i delikatna, słodycz cukierków (landrynki), sorbet cytrynowy i chrupiące zielone jabłka. Czysty i orzeźwiający finisz. Dowiedz się więcej

Region Speyside

Speyside to region Szkocji o największej ilości destylarni i największym ich zagęszczeniu. Położony w północno-wschodniej Szkocji, w dolinie rzeki Spey, jest wydzieloną częścią regionu Highlands. Ponieważ panuje tu bardziej umiarkowany klimat niż w pozostałej części Highlands, produkowane w Speyside whisky charakteryzują się delikatniejszym smakiem, a producenci zwykle nie używają torfu do procesu słodowania. Pomimo, że jest to niewielki obszar, skupionych jest na nim około połowa wszystkich szkockich destylarni.

Produkcja single malt whisky w Speyside

Speyside od zawsze był centrum produkcji whisky w Szkocji. Na obszarze pomiędzy Inverness, a Aberdeen mieści się większość szkockich destylarni. Geograficznie region Speyside zawiera się wewnątrz regionu Highlands i jest skupiony w dorzeczu rzeki Spey i Livet. Niektórzy uważają Speyside jako podregion regionu Highland. Co więcej, niektórzy producenci wciąż opisują swoje whisky na etykietach jako „highland malt”, pomijając jakby samodzielność regionu Speyside, mimo iż whisky z tej części Szkocji są bardzo charakterystyczne i bez trudu można je rozpoznać. Whisky ze Speyside są najsłodsze ze szkockich maltów, o różnej mocy od lekkich, kwiatowych aromatów po ciężkie, bogate, często z posmakiem sherry, jednocześnie praktycznie bez dymu i torfu tak często obecnego w regionach wyspiarskich. Malty ze Speyside są zarówno doskonałe na początek drogi z whisky single malt i pozwolą zapoznać się z bogactwem szkockiej, jak i dla kolekcjonerów dostarczając niezwykle zrównoważonej i dojrzałej whisky.

Walory smakowe whisky ze Speyside

Jeśli charakter whisky z wyspy Islay nie jest Twoim typem, to whisky ze Speyside powinny zaspokoić Twoje gusta, można więc zaryzykować że delikatność destylatów ze Sepyside będzie odpowiednia dla każdego miłośnika whisky. Producenci nie stosują zwykle torfu, często używają beczek po hiszpańskiej sherry, które „dodają” do whisky w procesie leżakowania słodyczy i owoców. Whisky ze Speyside są więc niezwykle gładkie, dobrze zbilansowane i zachowując charakter szkockiej nadal dużo wyraźniejsze niż whiskey z Irlandii.

Legendy Speyside

Region Speyside to wielu renomowanych producentów, którzy setki lat pracowali na swoją opinię. Do najbardziej uznanych marek należą Macallan, Glenlivet, Glenfiddich, Balvenie, Glenfarclas, czy Mortlach.

Marki i destylarnie whisky

Wybrane marki szkockiej whisky single malt z regionu Speyside: Aberlour, Ardmore, Balvenie, BenRiach, Benromach, Caperdonich, Cragganmore, Dufftown, Glen Grant, Glen Moray, Glenallachie, Glenburgie, Glenfarclas, Glenfiddich, Glenlivet, Glenrothes, Imperial, Knockando, Macallan, Mannochmore, Mortlach, Speyburn, Strathmill, Tamdhu, Tormore.

Pomoc w doborze alkoholu

Jeżeli jesteś zainteresowany kupnem dobrej whisky, ale masz pewne wątpliwości lub nie możesz zdecydować się na konkretną edycję - skontaktuj się z nami! Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i pomożemy w doborze odpowiedniego trunku i dodatków. Można kontaktować się z nami mailowo, telefonicznie lub osobiście w naszym sklepie w Warszawie.