Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku
Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

Outof stock
-13% Tomatin 24 Years Old / 1993 / Blackadder / Raw Cask / 53,2% / 0,7 l
X by Glenmorangie / 40% / 0,7 l

Special Price 129,00 zł

Normalna cena: 149,00 zł

Tomatin 24 Years Old / 1993 / Blackadder / Raw Cask / 53,2% / 0,7 l
Aberfeldy 12 Years Old / 40% / 0,7 l
179,00 zł

Tomatin 24 Years Old / 1993 / Blackadder / Raw Cask / 53,2% / 0,7 l

1 499,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Producent przykłada wielką wagę do rzetelnego opisu prezentowanej whisky. Na butelkach znajdziemy więc szczegółowe informacje: whisky wydestylowano 20 stycznia 1993 roku w zakładzie Tomatin, leżącym w regionie Highland. W beczce spędziła 24 lata (finisz w beczce typu Hogshead po sherry o numerze 9727), by następnie w październiku 2017 roku zostać rozlaną z mocą 53,2% do 190 butelek (każda ręcznie numerowana).

Blackadder to założona w 1995 roku dobrze znana marka niezależnego dystrybutora whisky. Jej główna seria Raw Cask słynie z tego, że zabutelkowane w niej destylaty są w 100% naturalne. Nie podlegają procesowi filtracji (zwykłej i na zimno), dzięki czemu posiadają naturalnie występujące w whisky oleje i tłuszcze. Co więcej, na dnie każdej butelki widać malutkie fragmenty zwęglonej od środka beczki. Stąd też wzięła się prawdopodobnie nazwa serii. Raw Cask oferuje nam najwyższej jakości, prawdziwie „surowe” doznania podczas degustacji. Whisky nie są również barwione karmelem i rozcieńczane wodą.

SKU: 7785

Opis produktu

W latach 70-tych Tomatin był jedną z wiekszych destylarni w Szkocji i produkował 12 milionów litrów alkoholu rocznie. Obecnie wartość ta spadła do 5 milionów litrów, co nadal plasuje destylarnie wśród liderów produkcji whisky. Większość alkoholu jest produkowana na potrzeby whisky typu blend - Antiquary.
Nowość w sklepie od dnia 10 lut 2019
Kraj Szkocja
Region produkcji Highland
Marka / Destylarnia Tomatin
Butelkowanie Blackadder
Rodzaj whisky Single Malt - whisky słodowa z jednej destylarni
Rodzaj użytych beczek finisz w beczce typu Hogshead po sherry
Wiek / lata leżakowania 24 lata
Rocznik 1993
Data butelkowania 2017
Zawartość alkoholu [%] 53.2%
Inne cechy Independent Bottling (IB) - butelkowanie niezależne, Cask Strength (CS) - whisky nie rozcieńczana wodą, Single Barrel / Single Cask - whisky z jednej beczki, Un-Chill Filtered - whisky nie filtrowana na zimno, Non Coloured - whisky nie barwiona karmelem, Limited Edition - edycja limitowana, Seria Straight from The Cask
Pojemność butelki 0,7 litra
Opakowanie Karton
Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

Tomatin

Destylarnia powstała w 1897 roku. Jej nazwa oznacza w gaelickim 'jałowcowe wzgórze'. Sama gorzelnia jest jedną z najwyżej położonych w Szkocji. Od lat 50. XX wieku Tomatin uchodził za producenta maltów doskonale nadających się do zestawiania blendów, dlatego dość późno jego kierownictwo zdecydowało się na wejście na rynek single maltów. Dokonało się to dopiero w latach 80. w czasie poważnego kryzysu na rynku whisky. Gorzelnia posiada centrum dla zwiedzających otwarte przez cały rok.

Full name Tomatin Distillery
Adres Tomatin, Inverness IV13 7YT, UK
Kraj Szkocja
Region Highland
Status zakładu Otwarty
Telefon 01463248144
Fanpage https://www.facebook.com/tomatin1897/
Website http://www.tomatin.com/
Data założenia 1897
Visitor centre Tak
Składnik blended Antiquary
Właściciel The Tomatin Distillery Co Ltd
Szczegóły
Tomatin
Out of stock New Condition Singlemalt.pl