Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku
Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

Lagavulin

Lagavulin jest jedną ze starszych destylarni na wyspie Islay, działającą oficjalnie od 1816 roku. Do końca lat 80. XX wieku większość swojej produkcji przeznaczała do zestawiania blendów, dopiero w latach 90. single malty tej wytwórni zrobiły furorę na całym świecie. Obecnie jej „okrętem flagowym” jest 16-letni single malt.

Szczegóły
  1. Wyspa Islay

    Lagavulin 12 Years Old / Diageo Special Release 2022 / 57,3% / 0,7 l

    739,00 zł
    Lagavulin 12 Years Old w wydaniu Diageo Special Releases 2022. The Flames of the Phoenix to prawdziwa ekspresja dymnego stylu słynnej gorzelni z Islay. Whisky dojrzewała w połączeniu beczek ze świeżego dębu i najbardziej torfowych destylatów, odznaczających się wyższym poziomem fenoli. Zabutelkowana w pełnej mocy 57.3%. Dowiedz się więcej
  2. Wyspa Islay

    Lagavulin 12 Years Old / Diageo Special Release 2023 / 56,4% / 0,7 l

    849,00 zł
    Uwaga: zdjęcie nieznacznie różni się od dostępnej edycji. Lagavulin Diageo Special Release 2023 to wyjątkowe połączenie dymnego DNA Lagavulin i przyprawowo-ziołowego charakteru tequili Don Julio Añejo, pochodzącego z finiszu w beczkach po tequili. Niezwykle ułożona whisky. W jej aromacie odnajdziemy porcję popiołu, dym, grillowaną ostrą papryczkę i słony karmel. Zaskakująca słodycz w smaku przyjemnie łączy się z dymem torfowym i ziemistością. Po chwili dołączają Dowiedz się więcej
  3. Wyspa Islay

    Lagavulin 16 Years Old / 43% / 0,7 l

    Special Price 389,00 zł

    Normalna cena: 459,00 zł

    Klasyczna, mocno torfowa i doskonale zbalansowana whisky pochodząca z wyspy Islay - Lagavulin 16 Years Old. Dram tej niezwykle złożonej whisky rozgrzeje Was w chłodne, jesienne wieczory. W pobliżu ruin zamku Dunyveg, blisko miejscowości Port Ellen na wyspie Islay znajduje się słynna destylarnia Lagavulin. Główną przedstawicielką podstawowej oferty producenta jest edycja 16-letnia, wyróżniająca się na tle konkurencji dojrzałym i zbalansowanym smakiem i aromatem. Dowiedz się więcej

Wyspa Islay

Islay to jedna z wysp Hebrydów Wewnętrznych leżąca na zachodzie Wysp Brytyjskich, nieopodal wyspy Jura. Powierzchnia to tylko 620km2, ludność ok. 3500, co daje gęstość zaludnienia ok. 5,5 osób/km2.

Malty pochodzące z wyspy Islay są często opisywane jako dymne, torfowe, wodorostowe i medyczne. Islay, podobnie jak Speyside, jest mekką dla fanów whisky. Co prawda destylarni na wyspie jest tylko kilka, jednak są one często uważane za kwintesencję "szkockiej". Do najsłynniejszych należą Ardbeg, Bowmore, Lagavulin, czy Laphroaig. Nie można pominąć słynnej destylarni Port Ellen, która niestety zakończyła produkcję w 1983 roku. Zapowiada się jednak, że na fali wznoszącej światowego popytu na whisky, że destylarnia ta wkrótce zostanie przywrócona do życia i wznowi produkcję. Nadal bywają dostępne na rynku whisky z tej destylarni rozlewane przez niezależne rozlewnie jak Signatory, czy Douglas Laing & Co., a także przez właściciela - firmę Diageo w tzw. serii Diageo Special Release (w skrócie DSR).

Whisky dymne można kochać lub nienawidzić. Z pewnością nie można przy nich przejść obojętnie, szczególnie torfowe marki z wyspy Islay są kultowe i znakomicie rozpoznawalne.

Whisky torfowa i morska, czyli skąd takie aromaty w alkoholu

Torf wykorzystywany przy produkcji słodu jęczmiennego nadaje whisky z Islay mocnego, dymnego charakteru, a leżakowane w nadmorskich magazynach beczki chłoną z powietrza wyczuwalne nuty soli morskiej, wodorostów i jodu.

Etap produkcji, w którym używany jest torf, to słodowanie. Podczas wysuszania kiełkującego ziarna jęczmienia do paleniska dodaje się torfu, który podczas spalania wydziela charakterystyczny, ciężki zapach. Mimo kolejnych etapów produkcji, w tym destylacji czy wieloletniego leżakowania w dębowych beczkach, zapach ten utrzymuje się w whisky w postaci cząstek fenoli do etapu końcowego, czyli butelkowania. Miarą stopnia zatorfienia whisky jest wskaźnik PPM (part per milion). Próbę zrobienia najbardziej torfowej whisky wykonała destylarnia Ardbeg wypuszczając w 2009 roku edycję Supernova o zawartości 100 PPM. Jednak najbardziej zatorfioną whisky na świecie jest marka Octomore, produkowana w destylarni Bruichladdich, której niektóre edycje przekraczają 200PPM.

Nowe destylarnie na wyspie Islay

Przy ogromnej popularności whisky single malt, oraz ograniczonej podaży whisky torfowych z Islay, kluczowe wydaje się rozbudowywanie lub budowanie nowych zakładów produkcyjnych. Na taki pomysł wpadł twórca pierwszej francuskiej destylarni single malt Glann Ar Mor. Nowa destylarnia nieopodal Bowmore będzie nosić nazwę GartBreck. Kolejną nowością są plany Diageo odnowienia i uruchomienia kultowej Port Ellen.

Torfowa whisky na prezent - ostrożnie, do kolekcji – jak najbardziej

Czy whisky torfowa sprawdzi się na prezent? To zależy, czy osoba obdarowana ma odpowiednie doświadczenie i akceptuje takie nuty. Jeśli dopiero rozpoczyna swoją przygodę z whisky, lub chcesz przekonać ją by spróbowała single malt whisky bez dodawania coli, to warto spróbować z prezentem z regionu Speyside lub Lowland. Kolekcjonerzy, czy wytrawni smakosze z pewnością docenią whisky dymne i torfowe, które swym dodatkowym wymiarem smaku są niezwykle ciekawe. W każdym przypadku możemy dokonać personalizacji – zarówno na butelce jak i na jej opakowaniu – dokonując laserowego graweru prezentującego w trwały sposób naniesione logo, czy treść dedykacji.

Marki i destylarnie whisky

Wszystkie marki szkockiej whisky single malt z wyspy Islay: Ardbeg. Bowmore, Bruichladdich, Port Charlotte, Octomore, Bunnahabhain, Port Askaig, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig oraz Port Ellen i najnowsza Gartbreck.

Pomoc w doborze alkoholu

Jeżeli jesteś zainteresowany kupnem dobrej whisky, ale masz pewne wątpliwości lub nie możesz zdecydować się na konkretną edycję - skontaktuj się z nami! Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i pomożemy w doborze odpowiedniego trunku i dodatków. Można kontaktować się z nami mailowo, telefonicznie lub osobiście w naszym sklepie w Warszawie.