Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku
Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

Bunnahabhain

Destylarnia powstała w 1881 roku nad brzegiem cieśniny Islay, przy ujściu rzeki Margadale. Początkowo wytwarzała whisky mocno torfową, jednak w pierwszych latach XX wieku zrezygnowano z opalania pieców tym paliwem, co zasadniczo przełożyło się na złagodzenie smaku miejscowych destylatów. Do lat 70. Bunnahabhain było wyłącznie dostarczycielem maltów do zestawiania blendów, później zaistniała na rynku także jako single malt. W latach 80. i 90. zakład przeżywał pewne perturbacje związane z zawirowaniami na rynku whisky, w latach 1982 – 84 był nawet zamknięty. Jednak od 2003 roku zaczął się dla niego dobry czas. Został zmodernizowany, a także poszerzył swoją ofertę o kilka maltów torfowych. Jednak nadal część produkcji służy wytwarzaniu blendów takich jak Cutty Sark, Black Bottle i Famous Grouse. Gorzelnia Bunnahabhain otwarta jest dla zwiedzających przez cały rok.

Szczegóły
  1. Wyspa Islay

    Bunnahabhain 12 Years Old / XII / 46,3% / 0,7 l

    229,00 zł
    Ta 12-letnie whisky swój smak zawdzięcza mieszance destylatów z beczek po sherry, bourbonie i beczek ponownie użytych do leżakowania whisky. Zapach świeży i aromatyczny. Owocowo-kwiatowy z nutami suszonych owoców i subtelnego dymu. Smak lekki, słodki i owocowy z akcentami wanilii, karmelu i orzechów, zwieńczony bogatym i pełnym finiszem. Stanowi bardzo przyjemny i łagodny wstęp do torfowych i dymnych whisky z wyspy Islay. Wszystkie edycje z destylarni Bunnahabha Dowiedz się więcej
  2. Wyspa Islay

    Bunnahabhain 15 Years Old / 2006 / 15th Anniversary Edition / Bourbon Barrel #4933 / SingleMalt.pl / 53,1% / 0,7 l

    999,00 zł
    Kolejne wydanie whisky pod marką SingleMalt.pl to 15. letnia torfowa whisky z destylarni Bunnahabhain. Whisky została wydestylowana w grudniu 2006 roku, leżakowała ponad 15 lat w dębowej beczce po bourbonie o nr 4933. W październiku 2022 została zabutelkowana w pełnej mocy, bez filtrowania na zimno i bez dodatku karmelu. Specjalna edycja dla SingleMalt.pl została limitowana do zaledwie 46 butelek! W pierwszej chwili w zapachu pojawia się ogniskowy dym. Po chwili wyłania się wanili Dowiedz się więcej
  3. Wyspa Islay

    Bunnahabhain 18 Years Old / XVIII / 46,3% / 0,7 l

    719,00 zł
    18-letnie wydanie wyjątkowej whisky z wyspy Islay, nietorfowej single malt z destylarni Bunnahabhain. Whisky niefiltrowana na zimno i o całkowicie naturalnym kolorze, pochodzącym jedynie z procesu dojrzewania w dębowych beczkach. Zawartość alkoholu 46,3%. Trunek ten jest spójny w aromacie i smaku. Nos wyczuwa suszone owoce, toffi oraz akcenty zbożowe. W smaku słodkość moreli i miodu współgra z suszonymi owocami, delikatnym dymem palonego drewna. W tle orzechowy posmak wraz z odrobi Dowiedz się więcej
  4. Wyspa Islay

    Bunnahabhain Canasta Cask Matured / Feis Ile 2023 / 51,2% / 0,7 l

    499,00 zł
    Bunnahabhain Canasta Cask Matured została wydana specjalnie z okazji Feis Ile 2023, czyli corocznego festiwalu whisky na wyspie Islay. Whisky w całości dojrzewała w beczkach po Sherry Canasta Cream, czyli mieszance Sherry Oloroso (75%) i Pedro Ximenez z renomowanej bodegi William & Humbert. Aromat bogaty jest w akcenty sherry, karmelizowane owoce, orzechy w miodzie doprawione nutą cynamonu i goździków. Oleisty i wielowarstwowy smak, w którym odnajdziemy syrop klonowy, kremem waniliowy, Dowiedz się więcej
  5. Wyspa Islay

    Bunnahabhain Stiuireadair / 46,3% / 0,7 l

    Special Price 189,00 zł

    Normalna cena: 199,00 zł

    „Stiùireadair” z gaelickiego znaczy „sternik”. Jest to limitowana edycja dedykowana sternikowi, który ozdabia każdą butelkę Bunnahabhain. Jest on nie tylko symbolem destylarni, ale też wspomnieniem jej początków. Żeby stworzyć ten unikalny trunek, Master Blender wyselekcjonował beczki po sherry pierwszego i drugiego napełnienia. Po czym bez filtracji na zimno i dodatku karmelu, whisky została zabutelkowana z mocą 46,3%. W aromacie przeważają suszone owoce, kremowy karm Dowiedz się więcej
  6. Wyspa Islay

    Bunnahabhain Toiteach a Dha / 46,3% / 0,7 l

    229,00 zł
    Uwaga: zdjęcia nieznacznie różnią się od dostępnej edycji. Toiteach A Dhà to torfowy wariant whisky od destylarni Bunnahabhain. Intrygująco torfowy zapach z nutami sherry i dębu jest wyczuwalny zaraz po nalaniu do kieliszka. Smak współgra z aromatem, ale uzupełniony jest o nutę czarnego pieprzu. Oleista whisky o długim finiszu z nutami czerwonych owoców, dębiny, orzechów włoskich i dymu. Bunnahabhain to whisky o naturalnym kolorze oraz niefiltrowana na zimno. Dowiedz się więcej

Wyspa Islay

Islay to jedna z wysp Hebrydów Wewnętrznych leżąca na zachodzie Wysp Brytyjskich, nieopodal wyspy Jura. Powierzchnia to tylko 620km2, ludność ok. 3500, co daje gęstość zaludnienia ok. 5,5 osób/km2.

Malty pochodzące z wyspy Islay są często opisywane jako dymne, torfowe, wodorostowe i medyczne. Islay, podobnie jak Speyside, jest mekką dla fanów whisky. Co prawda destylarni na wyspie jest tylko kilka, jednak są one często uważane za kwintesencję "szkockiej". Do najsłynniejszych należą Ardbeg, Bowmore, Lagavulin, czy Laphroaig. Nie można pominąć słynnej destylarni Port Ellen, która niestety zakończyła produkcję w 1983 roku. Zapowiada się jednak, że na fali wznoszącej światowego popytu na whisky, że destylarnia ta wkrótce zostanie przywrócona do życia i wznowi produkcję. Nadal bywają dostępne na rynku whisky z tej destylarni rozlewane przez niezależne rozlewnie jak Signatory, czy Douglas Laing & Co., a także przez właściciela - firmę Diageo w tzw. serii Diageo Special Release (w skrócie DSR).

Whisky dymne można kochać lub nienawidzić. Z pewnością nie można przy nich przejść obojętnie, szczególnie torfowe marki z wyspy Islay są kultowe i znakomicie rozpoznawalne.

Whisky torfowa i morska, czyli skąd takie aromaty w alkoholu

Torf wykorzystywany przy produkcji słodu jęczmiennego nadaje whisky z Islay mocnego, dymnego charakteru, a leżakowane w nadmorskich magazynach beczki chłoną z powietrza wyczuwalne nuty soli morskiej, wodorostów i jodu.

Etap produkcji, w którym używany jest torf, to słodowanie. Podczas wysuszania kiełkującego ziarna jęczmienia do paleniska dodaje się torfu, który podczas spalania wydziela charakterystyczny, ciężki zapach. Mimo kolejnych etapów produkcji, w tym destylacji czy wieloletniego leżakowania w dębowych beczkach, zapach ten utrzymuje się w whisky w postaci cząstek fenoli do etapu końcowego, czyli butelkowania. Miarą stopnia zatorfienia whisky jest wskaźnik PPM (part per milion). Próbę zrobienia najbardziej torfowej whisky wykonała destylarnia Ardbeg wypuszczając w 2009 roku edycję Supernova o zawartości 100 PPM. Jednak najbardziej zatorfioną whisky na świecie jest marka Octomore, produkowana w destylarni Bruichladdich, której niektóre edycje przekraczają 200PPM.

Nowe destylarnie na wyspie Islay

Przy ogromnej popularności whisky single malt, oraz ograniczonej podaży whisky torfowych z Islay, kluczowe wydaje się rozbudowywanie lub budowanie nowych zakładów produkcyjnych. Na taki pomysł wpadł twórca pierwszej francuskiej destylarni single malt Glann Ar Mor. Nowa destylarnia nieopodal Bowmore będzie nosić nazwę GartBreck. Kolejną nowością są plany Diageo odnowienia i uruchomienia kultowej Port Ellen.

Torfowa whisky na prezent - ostrożnie, do kolekcji – jak najbardziej

Czy whisky torfowa sprawdzi się na prezent? To zależy, czy osoba obdarowana ma odpowiednie doświadczenie i akceptuje takie nuty. Jeśli dopiero rozpoczyna swoją przygodę z whisky, lub chcesz przekonać ją by spróbowała single malt whisky bez dodawania coli, to warto spróbować z prezentem z regionu Speyside lub Lowland. Kolekcjonerzy, czy wytrawni smakosze z pewnością docenią whisky dymne i torfowe, które swym dodatkowym wymiarem smaku są niezwykle ciekawe. W każdym przypadku możemy dokonać personalizacji – zarówno na butelce jak i na jej opakowaniu – dokonując laserowego graweru prezentującego w trwały sposób naniesione logo, czy treść dedykacji.

Marki i destylarnie whisky

Wszystkie marki szkockiej whisky single malt z wyspy Islay: Ardbeg. Bowmore, Bruichladdich, Port Charlotte, Octomore, Bunnahabhain, Port Askaig, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig oraz Port Ellen i najnowsza Gartbreck.

Pomoc w doborze alkoholu

Jeżeli jesteś zainteresowany kupnem dobrej whisky, ale masz pewne wątpliwości lub nie możesz zdecydować się na konkretną edycję - skontaktuj się z nami! Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i pomożemy w doborze odpowiedniego trunku i dodatków. Można kontaktować się z nami mailowo, telefonicznie lub osobiście w naszym sklepie w Warszawie.