Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku
Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

Tomatin

Destylarnia powstała w 1897 roku. Jej nazwa oznacza w gaelickim 'jałowcowe wzgórze'. Sama gorzelnia jest jedną z najwyżej położonych w Szkocji. Od lat 50. XX wieku Tomatin uchodził za producenta maltów doskonale nadających się do zestawiania blendów, dlatego dość późno jego kierownictwo zdecydowało się na wejście na rynek single maltów. Dokonało się to dopiero w latach 80. w czasie poważnego kryzysu na rynku whisky. Gorzelnia posiada centrum dla zwiedzających otwarte przez cały rok.

Szczegóły
  1. Campbeltown

    Glen Scotia Double Cask / 46% / 0,7 l

    219,00 zł
    Uwaga: zdjęcia przedstawiają poprzednią edycję. Double Cask z destylarni Glen Scotia to whisky pochodząca z małego, ale cenionego regionu Campbeltown, znajdującego na półwyspie Kintyre, na zachodnim wybrzeżu Szkocji. Whisky ta dojrzewa w najlepszych beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, aby dwunastomiesięczny końcowy okres starzenia spędzić w beczkach po sherry Pedro Ximenez. Zapewnia jej to idealną równowagę pomiędzy owocami, charakterystyczną dla Glen Scotia mor Dowiedz się więcej
  2. Speyside

    Tomatin 12 Years Old / 43% / 0,7 l

    209,00 zł
    Uwaga: etykieta nieznacznie różni się od prezentowanej na zdjęciach. Whisky dojrzewała w beczkach po bourbonie i po sherry. W aromacie dominują owoce, wanilia, czekolada i akcenty korzenne. Smak dojrzałych jabłek, gruszek i orzechów, które poprzedzają długi, przyjemnie oleisty finisz. Edycja zadebiutowała w 2004 roku. Od tego czasu zdobyła 9 medali na międzynarodowych konkursach. Jim Murray w swoim przewodniku Whisky Bible 2018 przyznał jej aż 91,5 punktów na 100. W 2016 Dowiedz się więcej
  3. Highland

    Tomatin 14 Years Old / 46% / 0,7 l

    399,00 zł
    Przy 14-letniej edycji Tomatin zastosowano dodatkowe starzenie w beczkach po Porto, w których wino dojrzewało około 50 lat. Whisky delikatna, gładka i słodka, bez dodatku karmelu i filtracji na zimno. Zawiera w sobie bogate, ale zrównoważone aromaty melona, czerwonych jagód, pieczonych jabłek, toffi i cukierków. W tle pojawia się też miód i ciemna, intensywna czekolada. W smaku dominują owoce (brzoskwinie, morele, mango, śliwki) oraz orzechy (włoskie i pekan). Finisz długi i Dowiedz się więcej
  4. Speyside

    Tomatin 18 Years Old / 46% / 0,7 l

    599,00 zł
    Najnowsze wydanie 18-letniej whisky Tomatin ze zmienionym designem butelki i etykiety. Na jej bogaty smak wpływa finiszowanie w pierwszy raz napełnionych beczkach po sherry oloroso, a także fakt, iż nie została poddana filtrowaniu na zimno (non-chill filtered) oraz nie była barwiona przy użyciu karmelu. Edycja została zabutelkowana w podwyższonej do 46% mocy. Whisky o bardzo słodkim i wręcz maślanym aromacie z wyczuwalną wanilią i orzechami. W smaku pojawia się słodycz sherry, Dowiedz się więcej

Szkocka whisky

Whisky Szkocka to symbol najwyższej jakości alkoholu. Powstała w Szkocji, północnej części Królestwa Wielkiej Brytanii, nieopodal Irlandii, w której tradycje tworzenia whiskey są równie długie.

Whisky gatunku blended jest liderem światowej sprzedaży, jednak prawdziwą królową smaku jest whisky gatunku single malt.

Alkohol rodzaju whisky stale zyskuje na popularności dzięki swojej różnorodności i walorach smakowych. W Polsce uczestniczy w transformacji przyzwyczajeń i zmianie kultury picia, w szczególności w odejściu od spożycia dużej ilości wódki, na rzecz delektowania się smakiem.

Whisky single malt

Single Malt whisky to gatunek najbardziej ceniony spośród wszystkich alkoholi na świecie. Jego złożoność, delikatność i szerokość smaków jakie buduje, powoduje że znajduje on uznanie na całym świecie, jest przedmiotem kolekcji i aukcji, a także bohaterem wielu wieczorów degustacyjnych, targów branżowych, czy nawet produkcji filmowych. Jego czar ukryty jest w trzech niezwykle prostych składnikach – wodzie, słodzie jęczmiennym i drożdżach. Cała reszta to aparatura destylacyjna – zawsze oparta o miedziane alembiki – oraz dębowe beczki. Tam bowiem nadawany jest ostateczny szlif i charakter whisky. Wraz z wiekiem traci ona moc alkoholu, a zyskuje na palecie smakowej.

Najwyższa jakość i wielopokoleniowa tradycja

W Szkocji jest ponad 100 producentów whisky gatunku single malt. Każdy z nich posiada własne tajemnice, unikalną aparaturę i szczególną recepturę. Wysoką jakość zapewniają najtrwalsze materiały – instalacje wykonane są ze stali szlachetnej, kadzie z najwyższej jakości drewna z sosny oregońskiej, a alembiki w których przeprowadzana jest destylacja – z miedzi. Odpowiedni klimat na wyspach sprzyja długiemu leżakowaniu i stopniowemu dojrzewaniu whisky.

Idealne na prezent, do kolekcji, czy by uczcić ważne wydarzenie

Warto zauważyć, że problem „co kupić” najbliższej osobie spotyka nas czasem w ostatniej chwili. Alkohol wówczas jest pomysłem uniwersalnym. Ale najlepszy alkohol w postaci szkockiej whisky single malt daje pewność, że oprócz alkoholu obdarowujemy osobę na której nam zależy także świetnym trunkiem pod względem smaku oraz wyglądu i opakowania. Whisky zwykle zapakowane są w ozdobne tuby, kartony czy skrzynki co czyni je jeszcze bardziej luksusowymi prezentami. W każdym przypadku możemy dokonać personalizacji – zarówno na butelce jak i na jej opakowaniu – dokonując laserowego graweru prezentującego w trwały sposób naniesione logo, czy treść dedykacji.

Marki i destylarnie whisky

Do najbardziej znanych marek szkockiej whisky single malt należą: Glenfiddich, Glen Grant, Talisker, Lagavulin, Glenmorangie, czy Ardbeg.

Pomoc w doborze alkoholu

Jeżeli jesteś zainteresowany kupnem dobrej whisky, ale masz pewne wątpliwości lub nie możesz zdecydować się na konkretną edycję - skontaktuj się z nami! Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i pomożemy w doborze odpowiedniego trunku i dodatków. Można kontaktować się z nami mailowo, telefonicznie lub osobiście w naszym sklepie w Warszawie.