Product was successfully added to your shopping cart.
5
Product was successfully added to your compare list.
5
Product was successfully added to your wishlist.
5
Wyspa Islay
Malty pochodzące z wyspy Islay są często opisywane jako dymne, torfowe, wodorostowe i medyczne. Islay, podobnie jak Speyside, jest mekką dla fanów whisky. Co prawda destylarni na wyspie jest tylko kilka, jednak są one często uważane za kwintesencję "szkockiej". Destylarnie na wyspie to: Bruichladdich, Kilchoman, Ardbeg, Bowmore, Lagavulin, Bunnahabhain, Laphroaig i Caol Ila. Nie można pominąć słynnej destylarni Port Ellen, która niestety zakończyła produkcję w 1983 roku (nadal bywają dostępne na rynku whisky z tej destylarni rozlewane przez niezależne rozlewnie jak Signatory, czy Douglas Laing & Co., a także przez właściciela - firmę Diageo).
Torf wykorzystywany przy produkcji słodu jęczmiennego nadaje whisky z Islay mocnego, dymnego charakteru, a leżakowane w nadmorskich magazynach beczki chłoną z powietrza wyczuwalne nuty soli morskiej, wodorostów i jodu.