Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku
Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

Outof stock

Edradour Ballechin 10 Years Old / 46% / 0,7 l

219,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Szkocka whisky Single Malt z regionu Highlands.

SKU: 1279

Opis produktu

Edradour to jedna z najstarszych destylarni w Szkocji założona w 1825 roku. Jest malowniczo położona i bardzo kameralna. Jest jedną z najmniejszych destylarni produkującą szkocką whisky słodową. Dziennie świeżym destylatem napełnia się tylko 3 beczki, a roczna produkcja wynosi tyle ile przeciętnej wielkości gorzelnia produkuje w tydzień. Automatyzacja jak do tej pory omija to miejsce. W procesie produkcji uczestniczą tylko 3 osoby. Produkcja nadal odbywa się w jednym pomieszczeniu w warunkach chałupniczych, a wszystkie prace związane z produkcją wykonywane są ręcznie. Alembiki wykorzystywane przez gorzelnię należą do najmniejszych dopuszczalnych przez prawo brytyjskie.
Nowość w sklepie od dnia3 gru 2017
Wrażenia zapachowo-smakoweOrzechowy, Sherry, Suszony owoc, Zbożowy
KolorCiemne złoto
KrajSzkocja
Region produkcjiHighland
Marka / DestylarniaBallechin / Edradour
ButelkowanieW destylarni
Typ whiskySingle Malt - whisky słodowa z jednej destylarni
Wiek / lata leżakowania10 lat
Zawartość alkoholu [%]46
Inne cechyOfficial Bottling (OB) - butelkowanie oficjalne, Non Coloured - whisky nie barwiona karmelem
Pojemność butelki0,7 litra
OpakowanieTuba
Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

Edradour

Jest to jedna z najmniejszych szkockich destylarni. Przy produkcji zatrudnia się zaledwie trzech pracowników. Jej moce wynoszą ok. 130 tys. litrów rocznie, więc w porównaniu z branżowymi standardami, nie jest to gorzelnia, lecz malutki zakład. Jednak trudno jest znaleźć inny, tak dalece wierny tradycyjnym sposobom produkcji. Edradour powstał w roku 1825 jako spółdzielnia rolnicza przetwarzająca plony swoich członków. W latach 20. XX wieku przeżywała hossę, gdyż wytwarzała kluczowy składnik blendu King's Ransom, niezmiernie popularnego w USA epoki prohibicji. Jej obecni właściciele traktują ją z jednej strony jako atrakcję turystyczną i „żywe” muzeum, z drugiej jednak jako miejsce udanych eksperymentów z przetwarzaniem różnych rodzajów słodów i leżakowaniem ich w beczkach po bardzo zróżnicowanych rodzajach wina. Edradour budzi ogromne zainteresowanie turystów nie tylko z powodu swoich produktów, ale również niepowtarzalnej atmosfery szkockiej prowincji. Na gości czeka duże centrum turystyczne czynne przez cały rok.

Full nameEdradour Distillery
AdresPitlochry, Perthshire PH16 5JP
KrajSzkocja
RegionHighlands
Status zakładu (active, mothballed, closed, dismantled, demolished)Otwarty
Telefon
Fanpage
Websitehttp://www.edradour.com/
Data założenia1825
Visitor centreTak
Składnik blended
WłaścicielSignatory Vintage Scotch Whisky Company
Szczegóły
Ballechin / Edradour
Out of stockNew Condition Singlemalt.pl