Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Rejestracja

  • Zaloguj się

    Product was successfully added to your shopping cart.

    5

    Product was successfully added to your compare list.

    5

    Product was successfully added to your wishlist.

    5

    Nowość
    Edradour Ballechin 10 Years Old / 46% / 0,7 l

    Edradour Ballechin 10 Years Old / 46% / 0,7 l

    219,00 zł

    Dostępność: W magazynie

    +
    -
    Szkocka whisky Single Malt z regionu Highlands.

    SKU: 1279

    Edradour to jedna z najstarszych destylarni w Szkocji założona w 1825 roku. Jest malowniczo położona i bardzo kameralna. Jest jedną z najmniejszych destylarni produkującą szkocką whisky słodową. Dziennie świeżym destylatem napełnia się tylko 3 beczki, a roczna produkcja wynosi tyle ile przeciętnej wielkości gorzelnia produkuje w tydzień. Automatyzacja jak do tej pory omija to miejsce. W procesie produkcji uczestniczą tylko 3 osoby. Produkcja nadal odbywa się w jednym pomieszczeniu w warunkach chałupniczych, a wszystkie prace związane z produkcją wykonywane są ręcznie. Alembiki wykorzystywane przez gorzelnię należą do najmniejszych dopuszczalnych przez prawo brytyjskie.
    Nowość w sklepie od dnia 3 gru 2017
    Wrażenia zapachowo-smakowe Orzechowy, Sherry, Suszony owoc, Zbożowy
    Kolor Ciemne złoto
    Kraj Szkocja
    Region produkcji Highland
    Marka / Destylarnia Ballechin / Edradour
    Butelkowanie W destylarni
    Typ whisky Single Malt - whisky słodowa z jednej destylarni
    Wiek / lata leżakowania 10 lat
    Zawartość alkoholu [%] 46
    Inne cechy Official Bottling (OB) - butelkowanie oficjalne, Non Coloured - whisky nie barwiona karmelem
    Pojemność butelki 0,7 litra
    Opakowanie Tuba

    Tagi produktów

    Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

    Edradour

    Jest to jedna z najmniejszych szkockich destylarni. Przy produkcji zatrudnia się zaledwie trzech pracowników. Jej moce wynoszą ok. 130 tys. litrów rocznie, więc w porównaniu z branżowymi standardami, nie jest to gorzelnia, lecz malutki zakład. Jednak trudno jest znaleźć inny, tak dalece wierny tradycyjnym sposobom produkcji. Edradour powstał w roku 1825 jako spółdzielnia rolnicza przetwarzająca plony swoich członków. W latach 20. XX wieku przeżywała hossę, gdyż wytwarzała kluczowy składnik blendu King's Ransom, niezmiernie popularnego w USA epoki prohibicji. Jej obecni właściciele traktują ją z jednej strony jako atrakcję turystyczną i „żywe” muzeum, z drugiej jednak jako miejsce udanych eksperymentów z przetwarzaniem różnych rodzajów słodów i leżakowaniem ich w beczkach po bardzo zróżnicowanych rodzajach wina. Edradour budzi ogromne zainteresowanie turystów nie tylko z powodu swoich produktów, ale również niepowtarzalnej atmosfery szkockiej prowincji. Na gości czeka duże centrum turystyczne czynne przez cały rok.

    Full name Edradour Distillery
    Adres Pitlochry, Perthshire PH16 5JP
    Kraj Szkocja
    Region Highlands
    Status zakładu (active, mothballed, closed, dismantled, demolished) Otwarty
    Telefon
    Fanpage
    Website http://www.edradour.com/
    Data założenia 1825
    Visitor centre Tak
    Składnik blended
    Właściciel Signatory Vintage Scotch Whisky Company
    Szczegóły