Twój koszyk
No products in the cart.
Registration

Login

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

  1. Speyside

    Balvenie 14 Years Old The Week of Peat (Story No 02) / 48,3% / 0,7 l

    PLN439.00
    The Balvenie The Week of Peat 14 Years Old "Historia nr 2" wchodzi w skład serii The Stories. Wydanie nawiązuje do distillery manager'a Ian'a Millar'a, który w 2002 roku zainspirowany podróżą na Islay, postanowił zamówić partię lokalnego speyside'owego torfu, zmodyfikować piec w słodowni Balvenie i wyprodukować dymiony słód jęczmienny. Tak powstała pierwsza torfowa whisky The Balvenie. Od tej pory przez jeden tydzień w roku w destylarni Balvenie produkowana jest dymna wersja wh Learn More
  2. Speyside

    Benromach 10 Years Old / 43% / 0,7 l

    Special Price PLN189.00

    Regular Price: PLN209.00

    Udany balans pomiędzy słodyczą, owocami i delikatnymi dymnymi nutami. 10-letni Benromach odzwierciedla klasyczny charakter whisky ze Speyside sprzed lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Do kupażu wykorzystuje się dziewięcioletnie whisky z beczek po bourbonie (80% mieszanki) oraz z beczek po sherry (20% mieszanki), a następnie leżakuje przez rok w pierwszy raz napełnianych beczkach po sherry Oloroso. W aromacie wyczuwalny jest wpływ beczek po sherry, nuty czekolady, owoców Learn More
  3. Speyside

    Cu Bocan Creation #2 / Shochu & Virgin Oak / 46% / 0,7 l

    PLN269.00
    Creation#2 to kolejna “kreacja” whisky Cu Bocan, tym razem zestawiona została ze świeżych beczek z europejskiego dębu oraz z beczek po Shochu, japońskiej wódce destylowanej m.in. z batatów, ziemniaków, ryżu, jęczmienia, czy kukurydzy. Dzięki takiemu egzotycznemu połączeniu w whisky możemy doszukać się aromatów soczystej gruszki, limonki, syropu klonowego, ale nie brakuje w niej również nut bardziej wytrawnych, jak odrobiny torfowego dymu, prażonych orzechów włoskich, ak Learn More
  4. Speyside

    Cu Bocan Signature / 46% / 0,7 l

    PLN209.00
    Cu Bocan to delikatnie torfowa whisky ze Speyside, z destylarni Tomatin. Jej nazwa odnosi się do legendy o psie-widmie, nawiedzającym wioski w Highland, który przy próbie schwytania zmieniał się w ulotny dym. Do produkcji Cu Bocan Signature użyto destylatów starzonych w trzech typach beczek: po bourbonie, sherry oloroso oraz świeżych beczek z amerykańskiego dębu. Lekko torfowa whisky z akcentami owoców, cytrusów, kokosa, czekolady i miodu. Wyczuwalne są również nuty kawy, c Learn More
  5. Speyside

    Glenfiddich Fire & Cane / Experimental Series / 43% / 0,7 l

    PLN249.00
    Nietypowa whisky jak na destylarnię Glenfiddich, stworzona przez Briana Kinsmana, jako czwarta cześć serii Experimental. Jest kupażem whisky dymnych oraz tradycyjnych, łagodnych i owocowych, dojrzewających w beczkach po bourbonie. Ten nieżwykły mariaż poddany jest 3-miesięcznemu finiszowaniu w beczkach po karaibskim rumie. Subtelny aromat dymu i torfu łączy się ze słodkimi nutami toffi, owoców oraz przypraw. W smaku dymno-torfowe akcenty przeplatają się z zielonymi owocami, tof Learn More
  6. Speyside

    Old Ballantruan / The Peated Malt / 50% / 0,7 l

    PLN249.00
    Whisky z destylarni Tomintoul, która stworzyła produkt nietypowy jak na region Speyside. Old Ballantruan swój charakter zawdzięcza torfowanemu słodowi, wykorzystywanemu przy jej produkcji. Aromatyczny, cytrusowy zapach z nutą dymu, ewoluujący w przyjemną, owocową słodycz. Na języku dość oleista z elementami wanilii i przypraw korzennych, by w finiszu ponownie odsłonić swój dymny i wytrawny charakter. Whisky została zabutelkowana z mocą 50%. Nie jest filtrowana na zimno. Learn More
  7. Speyside

    Old Ballantruan 10 Years Old / The Peated Malt / 50% / 0,7 l

    PLN349.00
    UWAGA: Zdjęcia przedstawiają poprzednią edycję. Pierwsza edycja Ballantruan z deklaracją wieku na etykiecie. Whisky jest wyjątkowa jak na region Speyside, gdyż jest mocno torfowa. W zapachu dominują aromaty torfowe i ogniskowe z dużą ilością świeżej dębiny, by po chwili ukazać łagodniejszą, kremową i waniliową odsłonę. Analogicznie na języku w początkowej fazie dominują mocno torfowe smaki, które przyjemnie przekształcają się w nuty dojrzałych owoców, karmelu Learn More
  8. Speyside

    Old Ballantruan 15 Years Old / The Peated Malt / 50% / 0,7 l

    PLN539.00
    Region Speyside kojarzony jest głównie z lekkimi, świeżymi i owocowymi whisky. Stwierdzenie jak najbardziej prawdziwe, ale należy pamiętać o kilku wyjątkach. Jednym z nich jest destylarnia Tomintoul, która produkuje typowo “Speysidowe” whisky, jak również intensywnie torfowe trunki pod marką Old Ballantruan. Old Ballantruan 15 Years Old jest przyjemnie dymna w zapachu. Nie jest też pozbawiona słodyczy - pojawiają się nuty kremowe, ziołowe i przyprawowe. W smaku jest wyra Learn More

Region Speyside

Speyside to region Szkocji o największej ilości destylarni i największym ich zagęszczeniu. Położony w północno-wschodniej Szkocji, w dolinie rzeki Spey, jest wydzieloną częścią regionu Highlands. Ponieważ panuje tu bardziej umiarkowany klimat niż w pozostałej części Highlands, produkowane w Speyside whisky charakteryzują się delikatniejszym smakiem, a producenci zwykle nie używają torfu do procesu słodowania. Pomimo, że jest to niewielki obszar, skupionych jest na nim około połowa wszystkich szkockich destylarni.

Produkcja single malt whisky w Speyside

Speyside od zawsze był centrum produkcji whisky w Szkocji. Na obszarze pomiędzy Inverness, a Aberdeen mieści się większość szkockich destylarni. Geograficznie region Speyside zawiera się wewnątrz regionu Highlands i jest skupiony w dorzeczu rzeki Spey i Livet. Niektórzy uważają Speyside jako podregion regionu Highland. Co więcej, niektórzy producenci wciąż opisują swoje whisky na etykietach jako „highland malt”, pomijając jakby samodzielność regionu Speyside, mimo iż whisky z tej części Szkocji są bardzo charakterystyczne i bez trudu można je rozpoznać. Whisky ze Speyside są najsłodsze ze szkockich maltów, o różnej mocy od lekkich, kwiatowych aromatów po ciężkie, bogate, często z posmakiem sherry, jednocześnie praktycznie bez dymu i torfu tak często obecnego w regionach wyspiarskich. Malty ze Speyside są zarówno doskonałe na początek drogi z whisky single malt i pozwolą zapoznać się z bogactwem szkockiej, jak i dla kolekcjonerów dostarczając niezwykle zrównoważonej i dojrzałej whisky.

Walory smakowe whisky ze Speyside

Jeśli charakter whisky z wyspy Islay nie jest Twoim typem, to whisky ze Speyside powinny zaspokoić Twoje gusta, można więc zaryzykować że delikatność destylatów ze Sepyside będzie odpowiednia dla każdego miłośnika whisky. Producenci nie stosują zwykle torfu, często używają beczek po hiszpańskiej sherry, które „dodają” do whisky w procesie leżakowania słodyczy i owoców. Whisky ze Speyside są więc niezwykle gładkie, dobrze zbilansowane i zachowując charakter szkockiej nadal dużo wyraźniejsze niż whiskey z Irlandii.

Legendy Speyside

Region Speyside to wielu renomowanych producentów, którzy setki lat pracowali na swoją opinię. Do najbardziej uznanych marek należą Macallan, Glenlivet, Glenfiddich, Balvenie, Glenfarclas, czy Mortlach.

Marki i destylarnie whisky

Wybrane marki szkockiej whisky single malt z regionu Speyside: Aberlour, Ardmore, Balvenie, BenRiach, Benromach, Caperdonich, Cragganmore, Dufftown, Glen Grant, Glen Moray, Glenallachie, Glenburgie, Glenfarclas, Glenfiddich, Glenlivet, Glenrothes, Imperial, Knockando, Macallan, Mannochmore, Mortlach, Speyburn, Strathmill, Tamdhu, Tormore.

Pomoc w doborze alkoholu

Jeżeli jesteś zainteresowany kupnem dobrej whisky, ale masz pewne wątpliwości lub nie możesz zdecydować się na konkretną edycję - skontaktuj się z nami! Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i pomożemy w doborze odpowiedniego trunku i dodatków. Można kontaktować się z nami mailowo, telefonicznie lub osobiście w naszym sklepie w Warszawie.