Twój koszyk
No products in the cart.
Registration

Login

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

Page:
  1. 1
  2. 2
  1. Islay

    Ardbeg 5 Years Old / Wee Beastie / 47,4% / 0,7 l

    Special Price PLN189.00

    Regular Price: PLN219.00

    Wee Beastie to 5-letnia whisky single malt z kultowej destylarni Ardbeg z wyspy Islay. Niespotykanie młode oznaczenie wieku na butelce Ardbeg Wee Beastie oraz 47,4% zawartości alkoholu sugerują, że mamy do czynienia z whisky o potężnej dawce torfu i mocnych doznaniach. Jeśli dodamy do tego jeszcze, że połączono w niej whisky leżakowaną co najmniej 5 lat w beczkach po sherry oloroso oraz 5 lat w beczkach po bourbonie, to mamy niesłychanie ciekawą whisky. Nazwali ją Bestia, zatem ni Learn More
  2. Islay

    Ardbeg An Oa / 46,6% / 0,7 l

    PLN259.00
    Ardbeg An Oa to whisky zestawiana z destylatów pochodzących z różnych beczek, między innymi: po sherry Pedro Ximenez, po bourbonie oraz ze świeżych beczek, w których wcześniej nie leżakował żaden alkohol. Wszystkie te składniki mieszane są razem w wielkiej kadzi, gdzie mogą się wzajemnie łączyć, tworząc interesującą kompozycję. W zapachu wyczuwalne są nuty toffi, daktyli, soczystych owoców i anyżu, połączone z akcentami morza, smoły i woskowych świec. Smak gładk Learn More
  3. Islay

    Ardbeg Corryvreckan / 57,1% / 0,7 l

    PLN449.00
    Corryvreckan bierze swą nazwę od groźnego wiru wodnego, pojawiającego się na północ od wyspy Islay. Głęboka, silnie torfowa i cudownie dzika whisky, która niezwykły charakter zawdzięcza mieszance destylatów starzonych w beczkach po bourbonie i w beczkach z francuskiego dębu. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość alkoholu – 57,1% i brak filtracji na zimno. Aromat mocny i intensywny. Pochłania niczym wir. Wyczuwalne są dymne, ziemiste akcenty, wodorosty, bekon i Learn More
  4. Islay

    Big Peat / Christmas Edition 2021 / Blended Malt / Douglas Laing's / 52,8% / 0,7 l

    PLN269.00
    Świąteczne wydanie limitowanej edycji Big Peat Christmas Edition z 2021 roku. Marka Big Peat znana jest przez wszystkich miłośników mocnego torfu. Big Peat jest kupażem whisky single malt z destylarni znajdujących się wyłącznie na wyspie Islay. Do mieszanki zostały użyte destylaty między innymi z destylarni Ardbeg, Caol Ila, Bowmore oraz legendarnej Port Ellen. W profilu smakowym obecne są akcenty ziemiste oraz skórzane, wzbogacone o przyjemne nuty popiołu oraz przełamane Learn More
  5. Islay

    Big Peat The Smokehouse Edition / Feis Ile 2023 / Blended Malt / Douglas Laing's / 48% / 0,7 l

    PLN269.00
    Whisky Big Peat jest częścią serii Remarkable Regional Malts, ale tym razem mamy do czynienia z edycją specjalną The Smokehouse Edition, wydaną w 2023 roku z okazji festiwalu "Feis Ile", organizowanego co roku na na wyspie Islay, Składnikami tego okolicznościowego blended malta są najlepsze single malty z Islay, które ostatni czas dojrzewania spędziły w beczkach po czerwonym winie. W aromacie wiodąca nuta dymno-torfowa wzbogacona została o ciemne owoce, czerwone jabłko i wanilię Learn More
  6. Islay

    Bruichladdich 24 Years Old / Black Art 11.1 / 2023 / 44,2% / 0,7 l

    PLN1,899.00
    Kolekcja Black Art to coroczne wydania whisky z destylarni Bruichladdich. W 2023 roku doczekaliśmy się 11. wydania tej tajemniczej serii. Gorzelnia nie ujawnia jakie rodzaje beczek zostały wykorzystane do jej skomponowania. Taką wiedzę posiada Adam Hannett - Manager destylarni, odpowiedzialny za stworzenie tej wyjątkowej kompozycji. W latach 1994-2001 destylarnia była nieczynna i jedynie na kilka tygodni wznowiono produkcję. Właśnie z tego okresu pochodzi whisky zamknięta w piękne Learn More
  7. Islay

    Bruichladdich 29 Years Old / Black Art 10.1 / 2022 / 45,1% / 0,7 l

    PLN1,899.00
    Do zestawienia 10. edycji z serii Black Art zostały użyte nietorfowe whisky w wieku 29 lat. Oznacza to, że destylacja tej whisky odbyła się jeszcze przed kilkuletnią przerwą produkcyjną destylarni. Tak jak destylarnia Bruichladdich przyzwyczaiła nas do transparentności składu poszczególnych whisky, tak w Black Art Edition 10.1 tajemnicą pozostają użyte beczki oraz rodzaj jęczmienia. Za zestawienie tej kompozycji beczek odpowiada Head Distiller w Bruichladdich - Adam Hannett. P Learn More
  8. Islay

    Bruichladdich Islay Barley / 2013 / 50% / 0,7 l

    PLN369.00
    Eight's edition of Bruichladdich Islay Barley was produced in 2013 from the 2012 barley harvest. Showing the consistent support for local farmers. For the Islay Barley 2013 edition Bruichladdich used Concerto barley from as many as seven farms, namely: Cruach, Coull, Rockside, Island, Mulindry, Dunlossit, and Sunderland. Whisky has been matured in first fill barrels that previously held American whiskey (75%), as well as barrels of Ribera del Duero, Syrah, and Pauillac wines (25%). Fresh c Learn More
  9. Islay

    Bruichladdich The Classic Laddie / Scottish Barley / 50% / 0,7 l + skarpetki

    PLN239.00
    Klasyczna, nietorfowa whisky z destylarni Bruichladdich. Powstała wyłącznie ze szkockiego jęczmienia, leżakowana w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego u wybrzeży Loch Indaal. Ostatecznie połączona w spójną całość przez mistrza destylacji z Bruichladdich – Adama Hannetta. Nie była filtrowana, ani barwiona, a zawartość alkoholu (50%) świadczy o niewielkim udziale wody w ostatecznym produkcie. Whisky delikatna i eteryczna, odznaczająca się orzeźwiając Learn More
  10. Islay

    Bruichladdich The Classic Laddie Scottish Barley / 50% / 0,2 l

    PLN89.00
    UWAGA: ta whisky sprzedawana jest w małej butelce o pojemności 200 ml. Nietorfowe wydanie whisky z destylarni Bruichladdich. Za zestawienie tej whisky odpowiada mistrz destylacji Adam Hannett. Destylat poddany jest dojrzewaniu w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Whisky w pełni naturalna, produkowana tylko ze szkockiego jęczmienia, pozwalająca zaprezentować prawdziwy charakter Bruichladdich. Nie jest filtrowana na zimno, bez dodatku karmelu barwiącego i z niewielkim do Learn More
  11. Islay

    Bunnahabhain 12 Years Old / XII / 46,3% / 0,7 l

    PLN229.00
    Ta 12-letnie whisky swój smak zawdzięcza mieszance destylatów z beczek po sherry, bourbonie i beczek ponownie użytych do leżakowania whisky. Zapach świeży i aromatyczny. Owocowo-kwiatowy z nutami suszonych owoców i subtelnego dymu. Smak lekki, słodki i owocowy z akcentami wanilii, karmelu i orzechów, zwieńczony bogatym i pełnym finiszem. Stanowi bardzo przyjemny i łagodny wstęp do torfowych i dymnych whisky z wyspy Islay. Wszystkie edycje z destylarni Bunnahabha Learn More
  12. Islay

    Bunnahabhain 15 Years Old / 2006 / 15th Anniversary Edition / Bourbon Barrel #4933 / SingleMalt.pl / 53,1% / 0,7 l

    PLN999.00
    We are pleased to introduce to you our first whisky produced under the SingleMalt.pl brand. Tullibardine 13 Years Old bears the name "Glory to Ukraine"; the profits from the sale will go to a charity organization the Polish Humanitarian Action SOS UKRAINA. Please join us in helping each other! Share the word about the fundraiser among your friends! The whisky was distilled on December 18, 2006, at Tullibardine Distillery. It was first aged for 12 years in a bourbon barrel before spending an Learn More
  13. Islay

    Bunnahabhain 18 Years Old / XVIII / 46,3% / 0,7 l

    PLN719.00
    18-letnie wydanie wyjątkowej whisky z wyspy Islay, nietorfowej single malt z destylarni Bunnahabhain. Whisky niefiltrowana na zimno i o całkowicie naturalnym kolorze, pochodzącym jedynie z procesu dojrzewania w dębowych beczkach. Zawartość alkoholu 46,3%. Trunek ten jest spójny w aromacie i smaku. Nos wyczuwa suszone owoce, toffi oraz akcenty zbożowe. W smaku słodkość moreli i miodu współgra z suszonymi owocami, delikatnym dymem palonego drewna. W tle orzechowy posmak wraz z odrobi Learn More
  14. Islay

    Bunnahabhain Canasta Cask Matured / Feis Ile 2023 / 51,2% / 0,7 l

    PLN499.00
    Bunnahabhain Canasta Cask Matured została wydana specjalnie z okazji Feis Ile 2023, czyli corocznego festiwalu whisky na wyspie Islay. Whisky w całości dojrzewała w beczkach po Sherry Canasta Cream, czyli mieszance Sherry Oloroso (75%) i Pedro Ximenez z renomowanej bodegi William & Humbert. Aromat bogaty jest w akcenty sherry, karmelizowane owoce, orzechy w miodzie doprawione nutą cynamonu i goździków. Oleisty i wielowarstwowy smak, w którym odnajdziemy syrop klonowy, kremem waniliowy, Learn More
  15. Islay

    Kilchoman Sanaig / 46% / 0,7 l

    PLN329.00
    Whisky pochodząca z beczki po bourbonie oraz po sherry z charakterystycznym dla Islay torfowym dymem. Mieszanka beczek, w której 70% stanowią beczki po sherry, nadaje trunkowi bogaty i niepowtarzalny smak. Na bukiet zapachowy składają się nuty wrzosu, rodzynek, gruszek, skórki z pomarańczy, przypraw i dymu torfowego. W smaku dojrzałe śliwki, czereśnie, cytrusy, toffi, dąb, gorzka czekolada i dym z grilla. Finisz długi i słodki. Wyczuwalne są owoce, karmel, przyprawy, brązowy c Learn More
  16. Islay

    Laphroaig Select / 40% / 0,7 l

    PLN159.00
    Laphroaig Select swoją nazwę zawdzięcza specjalnej selekcji beczek amerykańskich i europejskich. Sercem tej edycji jest końcowa faza dojrzewania w świeżej beczce z amerykańskiego dębu, która trwa 6 miesięcy i odbywa się w stosunkowo wysokich temperaturach podczas letnich miesięcy. Aby osiągnąć złożony smak wykorzystano ponadto beczki po Oloroso sherry, Pedro Ximenez, Quarter Cask oraz tradycyjne dla Laphroaig’a pierwszy raz napełniane whisky beczki po bourbonie (first-flll b Learn More
  17. Islay

    Mac-Talla Strata 15 Years Old / Morrison / 46% / 0,7 l

    PLN369.00
    Przedstawiamy trzecią edycję whisky wydanej pod marką Mac-Talla, ale pierwszą z deklaracją wieku - whisky spędziła w dębowych beczkach po bourbonie i po sherry aż 15 lat. Nazwa ‘Strata’ odnosi się do skał, o które rozbijają się morskie fale u wybrzeży wyspy Islay, z której pochodzi whisky. Dojrzewanie zarówno w beczkach po bourbonie, jak i po sherry, nadają trunkowi głęboki kolor miedzi oraz pełny smak i doskonały balans. Zdecydowany aromat dymionego słodu wybitnie Learn More
  18. Islay

    Octomore 10.1 / 5 Years Old / 107 ppm / 59,8% / 0,7 l

    PLN929.00
    Limitowane wydanie Octomore 10.1 zostało poddane destylacji w 2013 roku. Wykorzystano wyłącznie szkocki jęczmień o zawartości fenoli na poziomie 107 ppm! Trunek dojrzewał na wyspie Islay przez pięć lat w pierwszy raz napełnionych beczkach po whiskey z renomowanych destylarni z USA: Jim Beam, Buffalo Trace, Heaven Hill i Jack Daniels. Pełny i głęboki aromat dymu, smoły, popiołu i torfu zrównoważony jest przez słodkie nuty karmelu, wanilii, kandyzowanych jabłek i marcepanu. D Learn More
  19. Islay

    Octomore 12.1 / 5 Years Old / 130.8 ppm / 59,9% / 0,7 l

    PLN1,099.00
    Octomore 12.1 to mocny i ciężki dym, zrównoważony żywym i rześkim, owocowo-kwiatowym charakterem destylatu. Oddając hołd tradycjom, ​wydanie Octomore 12.1 starzone jest wyłącznie w beczkach pierwszego napełnienia po amerykańskiej whiskey przez 5 lat. Na początku otwiera się pikantną cytrusową świeżością i ziemistym dymem torfowym. Słodki biszkopt waniliowy, następnie kokos, czekolada, wanilia oraz karmel. Po chwili na pierwszy plan wysuwają się warstwy dymu torfowego Learn More
  20. Islay

    Octomore 13.3 / 5 Years Old / 129.3 ppm / 61,1% / 0,7 l

    PLN799.00
    Kolejny Octomore of Octomore. Whisky dojrzewała przez 5 Lat w kombinacji dębowych beczek pierwszego napełnienia po amerykańskiej whiskey i drugiego napełnienia po whiskey europejskiej. Destylowana w 2016 roku w 100% z jęczmienia odmiany Concerto uprawianego w gospodarstwie Octomore na wyspie Islay. Zbiory 2015 roku słodowane i wędzone do poziomu 129,3 PPM. Butelkowana z zawartością alkoholu 61,1%, bez filtracji na zimno i bez barwników w destylarni Bruichladdich. Należy spodziewać Learn More
Page:
  1. 1
  2. 2

Wyspa Islay

Islay to jedna z wysp Hebrydów Wewnętrznych leżąca na zachodzie Wysp Brytyjskich, nieopodal wyspy Jura. Powierzchnia to tylko 620km2, ludność ok. 3500, co daje gęstość zaludnienia ok. 5,5 osób/km2.

Malty pochodzące z wyspy Islay są często opisywane jako dymne, torfowe, wodorostowe i medyczne. Islay, podobnie jak Speyside, jest mekką dla fanów whisky. Co prawda destylarni na wyspie jest tylko kilka, jednak są one często uważane za kwintesencję "szkockiej". Do najsłynniejszych należą Ardbeg, Bowmore, Lagavulin, czy Laphroaig. Nie można pominąć słynnej destylarni Port Ellen, która niestety zakończyła produkcję w 1983 roku. Zapowiada się jednak, że na fali wznoszącej światowego popytu na whisky, że destylarnia ta wkrótce zostanie przywrócona do życia i wznowi produkcję. Nadal bywają dostępne na rynku whisky z tej destylarni rozlewane przez niezależne rozlewnie jak Signatory, czy Douglas Laing & Co., a także przez właściciela - firmę Diageo w tzw. serii Diageo Special Release (w skrócie DSR).

Whisky dymne można kochać lub nienawidzić. Z pewnością nie można przy nich przejść obojętnie, szczególnie torfowe marki z wyspy Islay są kultowe i znakomicie rozpoznawalne.

Whisky torfowa i morska, czyli skąd takie aromaty w alkoholu

Torf wykorzystywany przy produkcji słodu jęczmiennego nadaje whisky z Islay mocnego, dymnego charakteru, a leżakowane w nadmorskich magazynach beczki chłoną z powietrza wyczuwalne nuty soli morskiej, wodorostów i jodu.

Etap produkcji, w którym używany jest torf, to słodowanie. Podczas wysuszania kiełkującego ziarna jęczmienia do paleniska dodaje się torfu, który podczas spalania wydziela charakterystyczny, ciężki zapach. Mimo kolejnych etapów produkcji, w tym destylacji czy wieloletniego leżakowania w dębowych beczkach, zapach ten utrzymuje się w whisky w postaci cząstek fenoli do etapu końcowego, czyli butelkowania. Miarą stopnia zatorfienia whisky jest wskaźnik PPM (part per milion). Próbę zrobienia najbardziej torfowej whisky wykonała destylarnia Ardbeg wypuszczając w 2009 roku edycję Supernova o zawartości 100 PPM. Jednak najbardziej zatorfioną whisky na świecie jest marka Octomore, produkowana w destylarni Bruichladdich, której niektóre edycje przekraczają 200PPM.

Nowe destylarnie na wyspie Islay

Przy ogromnej popularności whisky single malt, oraz ograniczonej podaży whisky torfowych z Islay, kluczowe wydaje się rozbudowywanie lub budowanie nowych zakładów produkcyjnych. Na taki pomysł wpadł twórca pierwszej francuskiej destylarni single malt Glann Ar Mor. Nowa destylarnia nieopodal Bowmore będzie nosić nazwę GartBreck. Kolejną nowością są plany Diageo odnowienia i uruchomienia kultowej Port Ellen.

Torfowa whisky na prezent - ostrożnie, do kolekcji – jak najbardziej

Czy whisky torfowa sprawdzi się na prezent? To zależy, czy osoba obdarowana ma odpowiednie doświadczenie i akceptuje takie nuty. Jeśli dopiero rozpoczyna swoją przygodę z whisky, lub chcesz przekonać ją by spróbowała single malt whisky bez dodawania coli, to warto spróbować z prezentem z regionu Speyside lub Lowland. Kolekcjonerzy, czy wytrawni smakosze z pewnością docenią whisky dymne i torfowe, które swym dodatkowym wymiarem smaku są niezwykle ciekawe. W każdym przypadku możemy dokonać personalizacji – zarówno na butelce jak i na jej opakowaniu – dokonując laserowego graweru prezentującego w trwały sposób naniesione logo, czy treść dedykacji.

Marki i destylarnie whisky

Wszystkie marki szkockiej whisky single malt z wyspy Islay: Ardbeg. Bowmore, Bruichladdich, Port Charlotte, Octomore, Bunnahabhain, Port Askaig, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig oraz Port Ellen i najnowsza Gartbreck.

Pomoc w doborze alkoholu

Jeżeli jesteś zainteresowany kupnem dobrej whisky, ale masz pewne wątpliwości lub nie możesz zdecydować się na konkretną edycję - skontaktuj się z nami! Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i pomożemy w doborze odpowiedniego trunku i dodatków. Można kontaktować się z nami mailowo, telefonicznie lub osobiście w naszym sklepie w Warszawie.