Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku
Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

  1. Wyspa Islay

    Big Peat / Blended Malt / Douglas Laing's / 46% / 0,7 l

    209,00 zł
    Big Peat to gratka dla miłośników mocnego torfu. Jest to mieszanka whisky single malt z destylarni znajdujących się na wyspie Islay. Do jej kupażu zostały użyte destylaty z Ardbeg, Caol Ila, Bowmore i legendarnej Port Ellen. Whisky należy do serii Remarkable Regional Malts, stworzonej przez niezależnego dystrybutora Douglas Laing's. W skład kolekcji wchodzą whisky blended malt reprezentujące wszystkie regiony produkcji szkockiej whisky. Już po samym zapachu nie mamy złudzeń, Dowiedz się więcej
  2. Wyspa Islay

    Big Peat / Christmas Edition 2020 / Blended Malt / Douglas Laing's / 53,1% / 0,7 l

    269,00 zł
    Świąteczna, limitowana edycja Big Peat. Big Peat to gratka dla miłośników mocnego torfu. Jest to mieszanka whisky single malt z destylarni znajdujących się na wyspie Islay. Do kupażu zostały użyte destylaty między innymi z destylarni Ardbeg, Caol Ila, Bowmore i legendarnej Port Ellen. Nos wypełniają aromaty cedru, grillowanego mięsa i zielonego jabłka, które uzupełniają nuty pieprzu, chłodnej mięty i kłębiącego się na podniebieniu dymu. Wydanie o mocy beczki (53,1%). Dowiedz się więcej
  3. Wyspa Islay

    Big Peat / Christmas Edition 2021 / Blended Malt / Douglas Laing's / 52,8% / 0,7 l

    269,00 zł
    Świąteczne wydanie limitowanej edycji Big Peat Christmas Edition z 2021 roku. Marka Big Peat znana jest przez wszystkich miłośników mocnego torfu. Big Peat jest kupażem whisky single malt z destylarni znajdujących się wyłącznie na wyspie Islay. Do mieszanki zostały użyte destylaty między innymi z destylarni Ardbeg, Caol Ila, Bowmore oraz legendarnej Port Ellen. W profilu smakowym obecne są akcenty ziemiste oraz skórzane, wzbogacone o przyjemne nuty popiołu oraz przełamane Dowiedz się więcej
  4. Wyspa Islay

    Big Peat / Christmas Edition 2022 / Blended Malt / Douglas Laing's / 54,2% / 0,7 l

    269,00 zł
    To już tradycja, że wraz ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia wydawana jest z nowa limitowana edycja whisky Big Peat. Również tradycyjnie edycja Big Peat Christmas Edition 2022 jest butelkowana z naturalną zawartością alkoholu 54,2%, bez filtracji na zimno, oraz bez dodatku barwnika. Podobnie i tym razem Ardbeg, Caol Ila, Bowmore oraz legendarna Port Ellen to whisky, które stanowią skład kupażu tego trunku. Jak przystało na whisky Big Peat jest intensywnie, w zapachu Dowiedz się więcej
  5. Wyspa Islay

    Big Peat The Smokehouse Edition / Feis Ile 2023 / Blended Malt / Douglas Laing's / 48% / 0,7 l

    269,00 zł
    Whisky Big Peat jest częścią serii Remarkable Regional Malts, ale tym razem mamy do czynienia z edycją specjalną The Smokehouse Edition, wydaną w 2023 roku z okazji festiwalu "Feis Ile", organizowanego co roku na na wyspie Islay, Składnikami tego okolicznościowego blended malta są najlepsze single malty z Islay, które ostatni czas dojrzewania spędziły w beczkach po czerwonym winie. W aromacie wiodąca nuta dymno-torfowa wzbogacona została o ciemne owoce, czerwone jabłko i wanilię Dowiedz się więcej
  6. Wyspa Islay

    Rock Island / Sherry Edition / Blended Malt / 46,8% / 0,7 l

    229,00 zł
    Pełna wyspiarskiego charakteru whisky Rock Island (następczyni wydawanej do roku 2018 Rock Oyster) w limitowanym wydaniu "Sherry Edition" to mieszanka tylko i wyłącznie najwyższej jakości whisky single malt. W ten sposób powstaje rzadko wydawany rodzaj szkockiej whisky - blended malt. Kluczem do stworzenia tego niezwykłego kupażu było połączenie whisky single malt z destylarni ze szkockich wysp (poczynając od słynnej wyspy Islay, przez Jura, Arran, aż po Orkady) i dodatkowe finisz Dowiedz się więcej

Wyspa Islay

Islay to jedna z wysp Hebrydów Wewnętrznych leżąca na zachodzie Wysp Brytyjskich, nieopodal wyspy Jura. Powierzchnia to tylko 620km2, ludność ok. 3500, co daje gęstość zaludnienia ok. 5,5 osób/km2.

Malty pochodzące z wyspy Islay są często opisywane jako dymne, torfowe, wodorostowe i medyczne. Islay, podobnie jak Speyside, jest mekką dla fanów whisky. Co prawda destylarni na wyspie jest tylko kilka, jednak są one często uważane za kwintesencję "szkockiej". Do najsłynniejszych należą Ardbeg, Bowmore, Lagavulin, czy Laphroaig. Nie można pominąć słynnej destylarni Port Ellen, która niestety zakończyła produkcję w 1983 roku. Zapowiada się jednak, że na fali wznoszącej światowego popytu na whisky, że destylarnia ta wkrótce zostanie przywrócona do życia i wznowi produkcję. Nadal bywają dostępne na rynku whisky z tej destylarni rozlewane przez niezależne rozlewnie jak Signatory, czy Douglas Laing & Co., a także przez właściciela - firmę Diageo w tzw. serii Diageo Special Release (w skrócie DSR).

Whisky dymne można kochać lub nienawidzić. Z pewnością nie można przy nich przejść obojętnie, szczególnie torfowe marki z wyspy Islay są kultowe i znakomicie rozpoznawalne.

Whisky torfowa i morska, czyli skąd takie aromaty w alkoholu

Torf wykorzystywany przy produkcji słodu jęczmiennego nadaje whisky z Islay mocnego, dymnego charakteru, a leżakowane w nadmorskich magazynach beczki chłoną z powietrza wyczuwalne nuty soli morskiej, wodorostów i jodu.

Etap produkcji, w którym używany jest torf, to słodowanie. Podczas wysuszania kiełkującego ziarna jęczmienia do paleniska dodaje się torfu, który podczas spalania wydziela charakterystyczny, ciężki zapach. Mimo kolejnych etapów produkcji, w tym destylacji czy wieloletniego leżakowania w dębowych beczkach, zapach ten utrzymuje się w whisky w postaci cząstek fenoli do etapu końcowego, czyli butelkowania. Miarą stopnia zatorfienia whisky jest wskaźnik PPM (part per milion). Próbę zrobienia najbardziej torfowej whisky wykonała destylarnia Ardbeg wypuszczając w 2009 roku edycję Supernova o zawartości 100 PPM. Jednak najbardziej zatorfioną whisky na świecie jest marka Octomore, produkowana w destylarni Bruichladdich, której niektóre edycje przekraczają 200PPM.

Nowe destylarnie na wyspie Islay

Przy ogromnej popularności whisky single malt, oraz ograniczonej podaży whisky torfowych z Islay, kluczowe wydaje się rozbudowywanie lub budowanie nowych zakładów produkcyjnych. Na taki pomysł wpadł twórca pierwszej francuskiej destylarni single malt Glann Ar Mor. Nowa destylarnia nieopodal Bowmore będzie nosić nazwę GartBreck. Kolejną nowością są plany Diageo odnowienia i uruchomienia kultowej Port Ellen.

Torfowa whisky na prezent - ostrożnie, do kolekcji – jak najbardziej

Czy whisky torfowa sprawdzi się na prezent? To zależy, czy osoba obdarowana ma odpowiednie doświadczenie i akceptuje takie nuty. Jeśli dopiero rozpoczyna swoją przygodę z whisky, lub chcesz przekonać ją by spróbowała single malt whisky bez dodawania coli, to warto spróbować z prezentem z regionu Speyside lub Lowland. Kolekcjonerzy, czy wytrawni smakosze z pewnością docenią whisky dymne i torfowe, które swym dodatkowym wymiarem smaku są niezwykle ciekawe. W każdym przypadku możemy dokonać personalizacji – zarówno na butelce jak i na jej opakowaniu – dokonując laserowego graweru prezentującego w trwały sposób naniesione logo, czy treść dedykacji.

Marki i destylarnie whisky

Wszystkie marki szkockiej whisky single malt z wyspy Islay: Ardbeg. Bowmore, Bruichladdich, Port Charlotte, Octomore, Bunnahabhain, Port Askaig, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig oraz Port Ellen i najnowsza Gartbreck.

Pomoc w doborze alkoholu

Jeżeli jesteś zainteresowany kupnem dobrej whisky, ale masz pewne wątpliwości lub nie możesz zdecydować się na konkretną edycję - skontaktuj się z nami! Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i pomożemy w doborze odpowiedniego trunku i dodatków. Można kontaktować się z nami mailowo, telefonicznie lub osobiście w naszym sklepie w Warszawie.