Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Wielka Brytania, Szkocja Ardnamurchan

Od samego początku działalności zakładu powstają dwa rodzaje destylatów – torfowy 30 ppm i pozbawiony torfowego wpływu. Jęczmień odmiany Concerto pozyskiwany jest z Broomhall Farm z hrabstwa Fife obok magazynów, w których odbywa się butelkowanie whisky. Jest to posiadłość jednego z właścicieli Adelphi. Słowowanie odbywa się w zakładzie Bairds. Źródłem wody jest rzeka Glenmore. Destylarnia odznacza się tradycyjnym podejściem do produkowania whisky. W zakładze pracują dwa miedziane alembiki, siedem kadzi zaciernych: cztery dębowe i trzy ze stali nierdzewnej. Fermentacja trwa 72-120 godzin. Whisky dojrzewają w tradycyjnych magazynach typu dunnage obok, ułożone na maksymalnie trzech warstwach. W destylarni Adelphi wykorzystują tylko beczki z amerykańskiego dębu po bourbonie i amerykańskiego i europejskiego dębu po sherry typu hogshead i butt.
Pełna nazwa Ardnamurchan Distillery
Adres Ardnamurchan Distillery, Glenbeg, Ardnamurchan, Argyll, PH36 4JQ
Kraj Wielka Brytania, Szkocja
Region Highland
Status zakładu Otwarty
Telefon 01770830264
Fanpage https://www.facebook.com/ardnamurchandistillery
Strona internetowa https://www.adelphidistillery.com/
Data założenia 2014
Centrum dla odwiedzających Tak
Właściciel Adelphi Distillery Limited
Kadź zacierna 2-tonowa kadź zacierna
Kadź fermentacyjna 7 kadzi zaciernych: 4 dębowe (ex-Cognac) i 3 ze stali nierdzewnej
Alembiki 2
Czas fermentacji 72-120 godzin
Słodownia Bairds
Zdolność wytwórcza 500 000 litrów czystego alkoholu rocznie
2013 Rozpoczęły się prace na budowie w Glenbeg
2014 25 lipca destylarnie oficjalnie otwiera Anna - księżna Wielkiej Brytanii
2016 Pierwsze wydanie Spirit Drink
2020 Pierwsza whisky single malt

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5