Szkocja Tomintoul
W roku 2000 destylarnię wykupiła Angus Dandee, firma z 50 letnią tradycji w branży, znana jako niezależny dystrybutor whisky.
Obecnie gorzelnia jest w stanie wyprodukować 3.3 mln litrów alkoholu rocznie.
W 2005 roku swój debiut ma mocno torfowa edycja whisky pod nazwą Old Ballantruan, która swą nazwę zawdzięcza strumieniowi płynącemu w sąsiedztwie destylarni.
Pełna nazwa | Tomintoul Distillery |
---|---|
Adres | Ballindalloch, Banffshire AB37 9AQ |
Kraj | Szkocja |
Region | Speyside |
Status zakładu | active |
Telefon | +44 (0)1807 590 274 |
Strona internetowa | https://www.tomintoulwhisky.com/ |
Data założenia | 1965 |
Centrum dla odwiedzających | Tak |
Właściciel | Angus Dundee Distillers |
Kadź zacierna | 12-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej |
---|---|
Kadź fermentacyjna | 6 kadzi zaciernych ze stali nierdzewnej |
Alembiki | 4 |
Czas fermentacji | 54-60 godzin |
Zdolność wytwórcza | 3 300 000 litrów czystego alkoholu rocznie |
1965 | Założenie destylarni Tomintoul |
---|---|
1974 | Rozbudowa z 2 do 4 alembików i premiera edycji 12 letniej |
2000 | Zakup destylarni przez Angus Dundee plc |
2001 | Rozpoczęcie produkcji mocno torfowego destylatu (55 ppm) |
2005 | Premiera torfowej edycji Old Ballantruan |
Produkty
Product was successfully added to your shopping cart.
5
Product was successfully added to your compare list.
5
Product was successfully added to your wishlist.
5