Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Szkocja Tomintoul

Destylarnia Tomintoul powstała w 1965 roku z inicjatywy firmy Hay & MacLeod & Co.oraz W.&S. Strong & Co. Destylarnia zlokalizowana jest w regionie Speyside nieopodal wioski, od której zaczerpnęła swoja nazwę. W 1973 roku gorzelnię zakupuje firma Whyte&Mackay będąca własnością Universal Investment Trust. W rok po zakupie uwcześni właściciele doprowadzili do podwojenia mocy produkcyjnych przez zainstalowanie drugiej pary alembików. Destylarnia wraz z White&Mackay kilkukrotnie zmienia właścicieli.

W roku 2000 destylarnię wykupiła Angus Dandee, firma z 50 letnią tradycji w branży, znana jako niezależny dystrybutor whisky.

Obecnie gorzelnia jest w stanie wyprodukować 3.3 mln litrów alkoholu rocznie.

W 2005 roku swój debiut ma mocno torfowa edycja whisky pod nazwą Old Ballantruan, która swą nazwę zawdzięcza strumieniowi płynącemu w sąsiedztwie destylarni.

Pełna nazwa Tomintoul Distillery
Adres Ballindalloch, Banffshire AB37 9AQ
Kraj Szkocja
Region Speyside
Status zakładu active
Telefon +44 (0)1807 590 274
Strona internetowa https://www.tomintoulwhisky.com/
Data założenia 1965
Centrum dla odwiedzających Tak
Właściciel Angus Dundee Distillers
Kadź zacierna 12-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej
Kadź fermentacyjna 6 kadzi zaciernych ze stali nierdzewnej
Alembiki 4
Czas fermentacji 54-60 godzin
Zdolność wytwórcza 3 300 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1965 Założenie destylarni Tomintoul
1974 Rozbudowa z 2 do 4 alembików i premiera edycji 12 letniej
2000 Zakup destylarni przez Angus Dundee plc
2001 Rozpoczęcie produkcji mocno torfowego destylatu (55 ppm)
2005 Premiera torfowej edycji Old Ballantruan

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5