Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Wielka Brytania, Szkocja BenRiach

BenRiach w języku gaelickim oznacza 'wzgórze rudego jelenia'. Gorzelnia ta ma bardzo interesującą historię, choć przez mniej więcej połowę swego istnienia była nieczynna, lub jej produkcję zawieszano. Założył ją John Duff w 1898 roku. To za jego sprawą powstały imponujące wiktoriańskie budynki zakładu z charakterystycznym kominem w kształcie pagody. Jednak destylarnia działała bardzo krótko. Już dwa lata później produkcja w niej ustała, a sam zakład wykorzystywany był przez następne kilkadziesiąt lat jedynie częściowo – jako słodownia produkująca surowiec dla pobliskiej gorzelni Longmorn. W 1965 roku gorzelnię zakupiła firma Glenlivet Distillers Ltd, zmodernizowała ją, rozbudowała i uruchomiła produkcję. Po 12 latach została przejęta przez Seagrama. Od tej pory wytwarzała praktycznie wyłącznie destylaty wchodzące w skład sprzedawanych przez tę firmę z Chivas Regal na czele. Jednak już na początku lat 90. Seagram uznał BenRiach za zbyt mały zakład, by produkcja w nim prowadzona była opłacalna i potraktował go jako swego rodzaju laboratorium doświadczalne, w którym testowano różne sposoby leżakowania destylatów. Jednak nie uchroniło go to przed ponownym zawieszeniem produkcji, które nastąpiło w 1999. W 2004 roku BenRiach został sprzedany grupie prywatnych inwestorów - BenRiach Distillery Company - , która kupiła destylarnię za 5,4 mln funtów i szybko wznowiła produkcję. Jej celem było nie tylko wytwarzanie whisky, ale również stosowanie tradycyjnych metod gorzelniczych. Nowi właściciele przejęli dużą ilość destylatów pozostawionych jeszcze przez poprzedników, w tym efekty eksperymentów prowadzonych w latach 90. Ułatwiło to stworzenie bardzo interesującej oferty produktowej, która szybko sprawiła, że o BenRiach zaczęło być głośno w dobrym znaczeniu tego słowa. W 2007 zakład zdobył tytuł destylarni roku w plebiscycie magazynyu „Malt Advocate” i obecnie uważana jest za gorzelnię wysokiej klasy. W 2013 roku ponownie uruchomiono słodownię i od tej pory wytwórnia zaspokaja część zapotrzebowania własnym słodem. W 2016 roku destylarnia BenRiach wraz z swoimi siostrzanymi destylarniami zostaje kupiona przez brown-Forman za zawrotną kwotę 285 mln funtów. Już pod kierownictwem Rachel Barrie w 2020 roku portfolio ulega zmianie a branding odświeżeniu Gorzelnia czerpie wodę ze źródła Burnside Spring. Stosuje zarówno słód torfowany, jak i nietorfowany. Dysponuje kadzią zacierną ze stali nierdzewnej, ośmioma stalowymi kadziami nierdzewnymi, dwoma alembikami pierwszej i dwoma - końcowej destylacji. Obecna produkcja to 2,8 mln alkoholu rocznie. BenRiach oferuje whisky nietorfowane i tworzone z użyciem torfu. Na podstawowe portfolio składają się The Original Ten, The Smoky Ten, The Twelve, The Smoky Twelve, The Sixteen, The Twenty One, The Twenty Five, The Thirty. Wypuszczane są również edycje specjalne z kolekcji Cask Edition, Malting Season oraz Smoky Season
Pełna nazwa The BenRiach Distillery
Adres The BenRiach Distillery By Elgin Morayshire IV30 8SJ
Kraj Wielka Brytania, Szkocja
Region Speyside
Status zakładu Otwarty
Telefon 01343 862888
Fanpage https://www.facebook.com/BenriachPL/?brand_redir=348459725258498
Strona internetowa https://www.benriachdistillery.com/
Data założenia 1898
Centrum dla odwiedzających Tak
Właściciel Brown-Forman
Kadź zacierna 5,8-tonowa kadź zacierna ze stali
Kadź fermentacyjna 8 kadzi ze stali nierdzewnej
Alembiki 2 pary
Czas fermentacji 55 godzin lub 100 godzin
Słodownia w części pokrywa zapotrzebowanie destylarni
Zdolność wytwórcza 2 800 000
1898 Uruchomienie destylarni przez John Duff & Co
1900 Zamknięcie destylarni na skutek kryzysu branży whisky wywołanego przez graci Pattison
1965 zakup gorzelni przez firmę Glenlivet Distillers Ltd i ponowne jej otwarcie
1972 Destylarnia rozpoczyna produkcję whisky z użyciem torfu
1978 przejęcie gorzelni przez Seagram Distillers
1985 rozbudowa destylarni do 4 alembików
1994 marka wydaje swoją pierwszą whisky single malt BenRiach 10 Y.O.
1998 zamknięcie słodowni
2002 zawieszenie produkcji
2004 destylarnia została przejęta przez niezależne konsorcjum BenRiach Distillery Company Limited, utworzone przez dwóch południowoafrykańskich partnerów finansujących, Geoffa Bella i Wayne'a Keiswettera oraz autorytet w świecie whisky Billy'ego Walkera.
2006 na rynek zostaje wypuszczonych 16 nowych edycji whiski m.in. 25 Y.O. i 30 Y.O. oraz 8 edycji rocznikowych
2007 wydanie edycji 40 Y.O. oraz nowych wersji mocno torfowych
2008 wypyszczone zostają edycje torfowe finiszowane w beczkach po Madeirze, 15 Y.O. Sauternes Finisz oraz dziewięć wydań Single Cask
2009 pojawiają się nowe wydania finiszowane w beczkach po winie Gaja Barolo oraz Moscatelu i kolejne dziewięć edycji single cask
2010 zaprezentowane zostały potrójnie destylowany Horizon oraz mocno torfowy Solstice
2011 do sprzedaży trafiają wydanie 45 Y.O. oraz dwanaście edycji rocznikowych
2012 pojawia się Septendecim 17 Y.O.
2013 wznowienie pracy słodowni i wypuszczenie Vestige 46 Y.O.
2015 Destylarnia otrzymuje tytuł Global Whisky Distiller of the year a do sprzedaży trafiają edycje Dunder, Albariza, Latada oraz 10 Y.O.
2016 destylarnia BenRiach wraz ze swoimi siostrzanymi gorzelniami zostają kupione za 285 mln funtów przez Brown-Forman
2017 Dr Rachel Barrie obejmuje stanowisko Mistrza Kupażu a do oferty dołączają potrójnie destylkowana 10 Y.O. oraz Peated Cask Strength
2020 odświeżenie całego portfolio
2021 wydanie pierwszej edycji Malting Season
Edycje oficjalne The Original Ten, The Smoky Ten, The Twelve, The Smoky Twelve, The Sixteen, The Twenty One, The Twenty Five, The Thirty
Specjalne edycje oficjalne Cask Edition, Malting Season oraz Smoky Season

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5