Wielka Brytania, Szkocja BenRiach
Pełna nazwa | The BenRiach Distillery |
---|---|
Adres | The BenRiach Distillery By Elgin Morayshire IV30 8SJ |
Kraj | Wielka Brytania, Szkocja |
Region | Speyside |
Status zakładu | Otwarty |
Telefon | 01343 862888 |
Fanpage | https://www.facebook.com/BenriachPL/?brand_redir=348459725258498 |
Strona internetowa | https://www.benriachdistillery.com/ |
Data założenia | 1898 |
Centrum dla odwiedzających | Tak |
Właściciel | Brown-Forman |
Kadź zacierna | 5,8-tonowa kadź zacierna ze stali |
---|---|
Kadź fermentacyjna | 8 kadzi ze stali nierdzewnej |
Alembiki | 2 pary |
Czas fermentacji | 55 godzin lub 100 godzin |
Słodownia | w części pokrywa zapotrzebowanie destylarni |
Zdolność wytwórcza | 2 800 000 |
1898 | Uruchomienie destylarni przez John Duff & Co |
---|---|
1900 | Zamknięcie destylarni na skutek kryzysu branży whisky wywołanego przez graci Pattison |
1965 | zakup gorzelni przez firmę Glenlivet Distillers Ltd i ponowne jej otwarcie |
1972 | Destylarnia rozpoczyna produkcję whisky z użyciem torfu |
1978 | przejęcie gorzelni przez Seagram Distillers |
1985 | rozbudowa destylarni do 4 alembików |
1994 | marka wydaje swoją pierwszą whisky single malt BenRiach 10 Y.O. |
1998 | zamknięcie słodowni |
2002 | zawieszenie produkcji |
2004 | destylarnia została przejęta przez niezależne konsorcjum BenRiach Distillery Company Limited, utworzone przez dwóch południowoafrykańskich partnerów finansujących, Geoffa Bella i Wayne'a Keiswettera oraz autorytet w świecie whisky Billy'ego Walkera. |
2006 | na rynek zostaje wypuszczonych 16 nowych edycji whiski m.in. 25 Y.O. i 30 Y.O. oraz 8 edycji rocznikowych |
2007 | wydanie edycji 40 Y.O. oraz nowych wersji mocno torfowych |
2008 | wypyszczone zostają edycje torfowe finiszowane w beczkach po Madeirze, 15 Y.O. Sauternes Finisz oraz dziewięć wydań Single Cask |
2009 | pojawiają się nowe wydania finiszowane w beczkach po winie Gaja Barolo oraz Moscatelu i kolejne dziewięć edycji single cask |
2010 | zaprezentowane zostały potrójnie destylowany Horizon oraz mocno torfowy Solstice |
2011 | do sprzedaży trafiają wydanie 45 Y.O. oraz dwanaście edycji rocznikowych |
2012 | pojawia się Septendecim 17 Y.O. |
2013 | wznowienie pracy słodowni i wypuszczenie Vestige 46 Y.O. |
2015 | Destylarnia otrzymuje tytuł Global Whisky Distiller of the year a do sprzedaży trafiają edycje Dunder, Albariza, Latada oraz 10 Y.O. |
2016 | destylarnia BenRiach wraz ze swoimi siostrzanymi gorzelniami zostają kupione za 285 mln funtów przez Brown-Forman |
2017 | Dr Rachel Barrie obejmuje stanowisko Mistrza Kupażu a do oferty dołączają potrójnie destylkowana 10 Y.O. oraz Peated Cask Strength |
2020 | odświeżenie całego portfolio |
2021 | wydanie pierwszej edycji Malting Season |
Edycje oficjalne | The Original Ten, The Smoky Ten, The Twelve, The Smoky Twelve, The Sixteen, The Twenty One, The Twenty Five, The Thirty |
---|---|
Specjalne edycje oficjalne | Cask Edition, Malting Season oraz Smoky Season |
Produkty
Product was successfully added to your shopping cart.
5
Product was successfully added to your compare list.
5
Product was successfully added to your wishlist.
5