Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Szkocja Aultmore

Aultmore w języku gaelickim oznacza "wielki strumień" i odnosi się do źródła wody destylarni, czyli strumyku Auchinderran. Destylarnia została zbudowana w 1896 roku przez Alexandra Edwarda w okolicach Keith, Banffshire. Ciekawe jest to, że Alexander Edward był także właścicielem destylarni Benrinnes i Oban oraz współwłaścicielem Craigellachie. Gorzelnia rozpoczęła swoją produkcję w 1897 roku i nieomal zbankrutowała przez kryzys branży powodowany sławnymi braćmi Pattison, którzy bankrutując doprowadzili do zamknięcia zakładu. Destylarnię ponownie otworzono po kilku latach, ale niestety jej aktywność nie trwała długo. W 1923 roku gorzelnia została kupiona przez firmę John Dewar & Sons za £20,000 i do teraz jest jednym z jej najcenniejszych nabytków. Destylarnia Aultmore przez wiele lat dostarczała destylat słodowy do whisky Dewar's i nie była wydawana jako single malt. W 1971 roku gorzelnia przeszła rewitalizację. Stare budynki zdemolowano i zbudowano nowe o nieco industrialnym wyglądzie. Zwiększono ilość alembików z 2 do 4. W latach 90. ubiegłego wieku whisky Aultmore pojawia się na rynku po raz pierwszy w odsłonie single malt (w słynnej serii Flora & Fauna), a później w serii Rare Malts. Pozostałe edycje single malt do niedawna wydawane były wyłącznie przez niezależnych dystrybutorów. W 1998 koncern Bacardi przejmuje prawo własności, a w 2004 roku 12-letni Aultmore debiutuje na rynku. Powolna destylacja maksymalizuje refluks, ma na to wpływ również kształt alembików, który pozwala cięższym- mniej lotnym oparom trafić do destylatu. Profil Aultmore jest bardzo aromatyczny, świeży i żywy w zapachu, treściwy w smaku. Pojawiają się w nim soczyste i śwież owoce, słodkie gruszki, cytrusy i odrobina wanilii.
Pełna nazwa Aultmore Distillery
Adres Aultmore Moray AB55 6QY Wielka Brytania
Kraj Szkocja
Region Speyside
Status zakładu Otwarty
Telefon +44 1542 881800
Strona internetowa https://www.aultmore.com/
Data założenia 1896
Centrum dla odwiedzających Brak
Składnik blended whisky Dewar`s
Właściciel Bacardi Martini
Kadź zacierna 10-tonowa kadź zacierna full-lauter
Kadź fermentacyjna 6 modrzewiowych kadzi fermentacyjnych
Alembiki 4 miedziane alembiki
Czas fermentacji 56 godzin
Zdolność wytwórcza 3 200 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1896 Destylarnia została zbudowana przez Alexandra Edwarda w okolicach Keith, Banffshire.
1897 Pierwsza destylacja.
1923 Gorzelnia została kupiona przez firmę John Dewar & Sons za £20,000.
1925 J. Dewar & Sons staje się częścią DCL.
1991 UD wydaje 12-letni Aultmore w serii Flora & Fauna.
1996 21 letni Aultmore w serii Rare Malts.
1998 Koncern Bacardi staje się właścicielem Aultmore.
2004 12-letni Aultmore debiutuje na rynku.
2014 Oficjalne portfolio powiększa się o wersje 15 YO, 21 YO i 25 YO.
Edycje oficjalne 12 YO, 18 YO, 21 YO
Specjalne edycje oficjalne The Exceptional Cask Series
Edycje niezależne Aultmore 1982 Adelphi

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5