Twój koszyk
Nie masz żadnych produktów w koszyku

Szkocja Speyburn

Speyburn cieszy się opinią jednej z najbardziej malowniczych szkockich destylarni. Powstała w 1897 roku. Jej założycielem był John Hopkins, a projektantem – architekt specjalizujący się w budowaniu gorzelni, Charles Doig. Destylarnia w latach 30. XX wieku przeżywała poważne trudności finansowe. Między 1930 a 1934 rokiem była zamknięta, to samo spotkało ją w czasie II wojny światowej. Kilkakrotnie też zmieniała właścicieli. W 1900 roku Speyburn, jako pierwsza destylarnia odrzuciła tradycyjną metodę słodowania jęczmienia na podłogach na rzecz nowoczesnej wówczas metody słodowania w bębnach. Słodownia została zamknięta w 1968 roku, a jej wyposażenie obecnie cieszy oko zwiedzających. Od 2006 gorzelnia należy do Inver House. Rynkowa pozycja firmy jest nieco paradoksalna. W Europie jest słabo znana, lecz w USA jest jednym z głównych graczy na tamtejszym rynku whisky single malt. W 2015 roku destylarnia przeszła szereg prac modernizacyjnych wartych 4 mln funtów, dzięki którym udało się dwukrotnie zwiększyć potencjał destylarni. Zakład jest wyposażony w ponad 6-cio tonową stalową kadź zacierną, po przebudowie zachowane zostały 4 z 6 drewnianych, wykonanych z daglezji, kadzi fermentacyjnych oraz dodano 15 nowych kadzi wykonanych ze stali nierdzewnej. Podczas modernizacji w 2015 roku dotychczasowy alembik pierwszej destylacji tzw. wash still przekształcono w drugi alembik tzw. spirit still, a w jego miejsce dostarczono jeden nowy, dużo większy alembik wash still. Zatem dziś destylarnia wykorzystuje trzy miedziane alembiki. Destylat ulega schłodzeniu w tradycyjnych chłodnicach i leżakuje głównie w beczkach po bourbonie. Do produkcji używa się miękkiej wody i nietorfowanego słodu. Fermentacja trwa 72 godziny, kilka lat temu została wydłużona ze względu na chłodne warunki panujące w budynku. Roczna produkcja zbliża się do 4,5 mln litrów czystego alkoholu rocznie. W standardowej ofercie dostępne są cztery single malty Speyburn: 10-letni, 15-letni, 18-letni oraz Bradan Orach (bez określenia wieku). Na strefach bezcłowych można znaleźć trzy inne edycje - 10 letnią z beczek po bourbonie i po sherry, Hopkins Reserve z beczek po torfowej whisky oraz edycję 16-letnią z beczek po bourbonie.
Pełna nazwa Speyburn Distillery
Adres Rothes, Aberlour AB38 7AG, Wielka Brytania
Kraj Szkocja
Region Speyside
Status zakładu Otwarty
Telefon +447977706676
Strona internetowa https://www.speyburn.com/
Data założenia 1897
Centrum dla odwiedzających Tak
Składnik blended whisky Black Bottle
Właściciel Inver House Distillers
Kadź zacierna 6-tonowa kadź zacierna ze stali nierdzewnej
Kadź fermentacyjna 15 kadzi fermentacyjnych ze stali nierdzewnej, 4 drewniane
Alembiki 1+2 miedzianych alembików
Czas fermentacji 72 godzin
Zdolność wytwórcza 4 500 000 litrów czystego alkoholu rocznie
1897 Otwarcie destylarni przez firmę John Hopkins & Co.
1916 Koncern DCL przejmuje John Hopkins & Co. wraz z destylarniami
1930 Zatrzymanie produkcji
1934 Ponowne uruchomienie destylarni
1962 Destylarnia przejęta przez Scotch Malt Distillers
1968 Zamknięcie słodowni
1991 Kupno Speyburn przez Inver House Distillers
1992 Speybyrn 10 Y.O w serii Flora & Fauna zastępuje edycje 12-letnią
2001 Inver House Distillers zostaje kupione przez Pacific Spirits za 85 mln $
2005 na rynek zostaje wydana Speybyrn 25 Y.O. Solera
2006 Pacific Spirits, właściciel Inver House Distillers zostaje nabyte przez Beverages Holdings
2009 Na rynek Amerykański wprowanony zostaje Speyburn Bradan Orach
2014 rozbudowa destylarni
2015 wydanie edycji Arranta Cask
2017 na rynek wychodzi edycja 15 Y.O
2018 debiutuje wersja 18 Y.O
Edycje na strefę bezclową 10 YO exbourbon & exsherry, 16 YO bourbon, Hopkins Reserve
Edycje oficjalne 10 YO, 15 YO, 18 YO, Bradan Orach
Specjalne edycje oficjalne Arranta Cask

Produkty

Rejestracja

Zaloguj się

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5